Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Το στοίχημα της ανάπτυξης περνάει πρώτα από το κέντρο

anaptyxh
 
Είναι γεγονός πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι μία λέξη ταμπού. Και αυτό γιατί η ύφεση αφαίρεσε το δικαίωμα της επιβίωσης από εκείνες τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν είχαν δυνατό παραγωγικό μοντέλο ή ρευστότητα.

Πρωτίστως όμως η ύφεση σε συνδυασμό με τους φόρους, έδωσε το τελειωτικό χτύπημα σε εκείνους που ήδη ψυχορραγούσαν.

Ίσως τελικά η ανάπτυξη να είναι και ένας ψεύτικος όρος από τη στιγμή που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθημερινά κλείνουν.

Για τα δεδομένα της Ελλάδας, «ανάπτυξη σε πρώτο στάδιο» είναι η διατήρηση των υφιστάμενων παραγωγικών επιχειρήσεων που προσφέρουν εισφορές και εργασία.

Ανάπτυξη είναι η διατήρηση όσων επιχειρήσεων, μπορούν να συνεισφέρουν σε εμπειρία και οικονομικό πλούτο – παρά την κακή τους ρευστότητα.

Αυτό υπερασπίστηκε με πάθος το σχήμα των δυνάμεων του κέντρου που «στήριξε» την κυβέρνηση. Αυτό φάνηκε όχι μόνο στον αγώνα που έγινε για τις ρυθμίσεις στις οφειλές σε εφορία και ταμεία (πάγωμα οεφειλών) ή για την γρήγορη αδειοδότηση νέων επιχειρήσεων, αλλά ουσιαστικό αποτέλεσμα είχε με τον συμψηφισμό ΦΠΑ και ψήφιση σχετικών διατάξεων που στηρίζουν τη ρευστότητα και την επιχειρηματικότητα.

Η συμφωνία μεταξύ κυρίων, μεταξύ Σαμαρά και Ελιάς, απέδωσε τους καρπούς.. της Ελιάς.

Αν οι δυνάμεις του κέντρου, ήταν περισσότερες και σε βουλευτές και σε λαϊκή συσπείρωση, είναι σαφές πως το μήνυμα σε τρόικα και σε εκείνους τους γραφικούς υπερασπιστές της λιτότητας στην κυβέρνηση, θα ήταν πολύ πιο ισχυρό. Η ανακούφιση θα ήταν πιο άμεση και πιο ουσιαστική για την κοινωνία.

Ένα συμπαγές μέτωπο του κέντρου μπορεί να είναι μοχλός ανάπτυξης απέναντι σε λαϊκιστές και Θατσερικούς θιασώτες. Και το απέδειξε. Οι ευρωεκλογές είναι ευκαιρία για στήριξη του κέντρου, για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας.

Γράφει η Φωτεινή Αρκαδίου
για το www.news4all.gr