Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Δεν υπάρχει μόνο η πόλη, υπάρχουν και χωριά



Του Δήμου Λάσκα

Εμφάνιση φωτογραφία.JPGΣτα τριάντα τρία χρόνια λειτουργίας του καταστήματος μου, έχω επισκεφτεί όλα τα χωρία του καλλικρατικού δήμου Κορινθίων - θα τολμούσα να πω – εκατοντάδες φόρες. Έχω κάνει πελάτες και φίλους με τους οποίους έχω συζητήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους. Πιστεύω ότι μια υπεύθυνη δημοτική αρχή οφείλει να βάλει τα χωριά σε πρώτο πλάνο και να συνδράμει στην ανάπτυξη τους σε κάθε επίπεδο, κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό.

Το πιο σημαντικό είναι οι αποφάσεις που αφορούν την τοπική κοινωνία να λαμβάνονται από την ίδια την τοπική κοινωνία. Τα τοπικά συμβούλια, όπως ορίζει και η νομοθεσία, θα είναι ο χώρος λήψης των αποφάσεων οι οποίες με τη σειρά του θα μεταφέρονται στο κεντρικό δημοτικό συμβούλιο από τους εκλεγμένους εκπροσώπους. Τα τοπικά συμβούλια δεν πρέπει να παρακάμπτονται ούτε να αποδυναμωθούν, είναι η φωνή της τοπικής κοινωνίας.

Επιπλέον, ο δήμος οφείλει να αποκαταστήσει την τακτική τοπική συγκοινωνία με όλα τα χωριά και κυρίως με τα πιο απομακρυσμένα. Πρέπει να επαναδιαπραγματευτούν οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μεταξύ του δήμου και των ΚΤΕΛ με σαφή και ξεκάθαρους όρους. Το ζητούμενο είναι να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη σύνδεση με την πόλη για όλους τους κατοίκους, με σεβασμό στους ηλικιωμένους και τα παιδιά.

Ακόμη ένα σοβαρό ζήτημα είναι η ελλιπής αγροτική ρυμοτομία. Είναι ευθύνη του δήμου να συντηρεί  και να καθαρίζει τους υφιστάμενους αγροτικούς δρόμους και σε συνεργασία με τους αγρότες της περιοχής να προχωρήσει στη διάνοιξη νέων, όπου χρειάζεται.

Για να προχωρήσει όμως η ανάπτυξη στα χωριά μας θα πρέπει ταυτόχρονα να γίνουν τα αυτονόητα. Δηλαδή να ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής, να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε κάθε πλατεία και να διασφαλιστεί η παροχή περίθαλψης σε όλους, με την αξιοποίηση των εθελοντών ιατρών του δημοτικού κοινωνικού ιατρείου. Είναι σημαντικό να γίνουν έργα που θα προωθήσουν τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και θα προσφέρουν ίσες ευκαιρίες για όλους τους κατοίκους, ώστε να μπορέσουν οι νέοι να παραμείνουν στον τόπο τους, όχι μόνο επειδή τον αγαπούν αλλά επειδή τους παρέχει υψηλή ποιότητα ζωής.

Με το συνδυασμό ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ και επικεφαλή τον Βασίλη Νανόπουλο, πιστεύω πως αυτά τα προβλήματα θα ξεπεραστούν και ότι όλα τα χωρία θα γίνουν αυτό που ήταν κάποτε, παραγωγικά κέντρα, μοχλός ανάπτυξης για όλο το δήμο. Γι’ αυτό και συμμετέχω.

Δήμος Π. Λάσκας
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τη  «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ»
Για το Δήμο Κορινθίων