Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Πέτρος Τατούλης, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Πρόταση ολοκληρωμένης πολιτικής για τη χώρα το κτηνοτροφικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Πρόκληση αναδόμησης της παραδοσιακής παραγωγικής μας διαδικασίας»



Εμφάνιση FOT_0066.jpg
«Ολοκληρωμένη πρόταση πολιτικής για την ανάπτυξη της παραδοσιακής παραγωγικής μας διαδικασίας, της κτηνοτροφίας» χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης το πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ανάπτυξη της αιγοπροβατοτροφίας, στο οποίο συμμετέχουν και συνεργάζονται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ως ο επιστημονικός φορέας, και ο χρηματοπιστωτικός φορέας της Τράπεζας Πειραιώς, ως ο καθολικός διάδοχος της Αγροτικής Τράπεζας.  
Εμφάνιση FOT_0072.jpg«Βασικός στόχος του προγράμματος ανάπτυξης της αιγοπροβατοτροφίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ο διπλασιασμός της παραγωγής, μέσα σε μια πενταετία, αλλά και η βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων της Πελοποννήσου» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κατά την παρουσίαση του προγράμματος την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014 και έθεσε το πρόγραμμα αυτό σε αντιδιαστολή με τις «ανώφελες πολιτικές εξαγγελίες, χωρίς στοχοθεσία και χωρίς χρονοδιάγραμμα». 
«Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ήμασταν εξαρχής αποφασισμένοι στη διαμόρφωση του σχεδίου μας για το πώς θα ανταποκριθούμε, εν μέσω της κρίσης, στις απαιτήσεις των καιρών για να σχεδιάσουμε το μέλλον, μαζί με τους ανθρώπους μας, μαζί με τις παραγωγικές μας δυνάμεις» συνέχισε ο κ. Τατούλης και εξέφρασε τη χαρά του για τη δυναμική ανταπόκριση των επαγγελματιών, ιδίως των νέων, του κλάδου της κτηνοτροφίας, «αυτών που σε αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να αποδείξουν το αυτονόητο, να στηρίξουν την παραδοσιακή παραγωγική διαδικασία, όπως συνέβη πολλές φορές σε πολύ δύσκολους καιρούς αντιμετωπίζοντας τις κοινωνικές και πολιτικές αδυναμίες του τόπου μας».
Ο Περιφερειάρχης επανέλαβε ότι ο τόπος δεν έχει ανάγκη τα μεγαλόπνοα επενδυτικά σχέδια, αλλά τις μικρές επενδύσεις που μπορούν να αποδώσουν άμεσα αποτελέσματα, ιδίως στον πρωτογενή τομέα της κτηνοτροφίας και της αγροτικής οικονομίας.
Ο κ. Τατούλης άσκησε επίσης κριτική στις «πολιτικές επιλογές κατά την εξέλιξη της χώρας, που αντί να στηρίξουν την παραγωγική δυνατότητα στους τομείς αυτούς, αποδόμησαν τον κοινωνικό και οικονομικό τους ρόλο» και χαρακτήρισε «εξαιρετικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημά μας την πολιτιστική κληρονομιά της παραδοσιακής μας κτηνοτροφίας».
 
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έθεσε ως αιτία της αδυναμίας συλλογικής κτηνοτροφικής δράσης, όχι τη φοβία των κτηνοτρόφων, αλλά την ατολμία της πολιτείας να χαράξει τέτοιες πολιτικές.
«Χωρίς τη δικής σας γνώμη και το σχεδιασμό μας τίποτα δεν μπορούμε να πετύχουμε» δήλωσε ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στους κτηνοτρόφους και ανέφερε τους βασικούς άξονες του προγράμματος, τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων μονάδων, τη δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων, τη δημιουργία νέων μονάδων και την επιστημονική υποστήριξη των κτηνοτρόφων.
Βασικές στοχεύσεις της Περιφέρειας, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, είναι να επενδύσει η Πελοπόννησος σε προϊόντα υψηλής ποιότητας και υψηλής πιστοποίησης, όπου και το συγκριτικό της πλεονέκτημα, και να υπάρξει συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, ως διαδόχου της Αγροτικής Τράπεζας, όσον αφορά την ίδια συμμετοχή.
Ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε επίσης ότι οι Περιφέρεις στη νέα προγραμματική περίοδο θα διαχειριστούν σημαντικό μέρος του προγράμματος Μπαλτατζή, ενώ, σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ, προωθείται η μεταφορά του ελέγχου και της εποπτείας των σχεδίων βελτίωσης στις Περιφέρειες.
Εμφάνιση P1020231.JPGΟ Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι ο χρηματοπιστωτικός φορέας θα πρέπει να εμπιστευτεί τα οικονομοτεχνικά σχέδια του προγράμματος που θα είναι βιώσιμα και αποτελούν ελπίδα για τον τόπο.
Το κόστος του προγράμματος σύμφωνα με τον κ. Τατούλη θα είναι περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν από τη νέα προγραμματική περίοδο, αφού ενσωματώνονται οι αρχές της καινοτομίας και της έξυπνης εξειδίκευσης.
Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε τέλος ότι έχει ήδη εξασφαλίσει από την Ειδική Γραμματεία του ΥΠΑΑΤ, κατά την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, 1,5 εκατομμύριο ευρώ για τη δημιουργία του πρώτου κτηνοτροφικού πάρκου.
Το πρόγραμμα το παρουσίασε ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Γεώργιος Ζέρβας, οι εκπρόσωποι της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρθηκαν στα προγράμματα συμβολαιακής κτηνοτροφίας, ενώ ο κ. Ζερβογιάννης παρουσίασε μια πρότυπη βιολογική κτηνοτροφική φάρμα. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Φεγγερός ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την  πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και έθεσε στη διάθεσή της κάθε συνδρομή εκ μέρους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.
Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Νικολάκου, Γιαννακούρας, Παπαφωτίου και Στεφανόπουλος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Ρουμελιώτης, Λυτρίβης, Ντάνος, Σούκουλη και Λέγγας, αλλά και πολλοί κτηνοτρόφοι και επαγγελματίες του κλάδου απ’ όλη την Πελοπόννησο