Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Η "γαλάζια" βάση... τελειώνει τον Σγουρό

Giannis-Sgouros-George-Papandreou-Giorgos-Kaminis

Η έντονη αντίδραση που συναντά η υποψηφιότητα του Γιάννη Σγουρού από την κομματική βάση της Νέας Δημοκρατίας, ήταν από την πρώτη στιγμή ορατή σε εκείνους που παρακολουθούν προσεκτικά το πολιτικό παρασκήνιο, και στάθηκε το κυριότερο εμπόδιο στα σχέδια του σημερινού Περιφερειάρχη Αττικής για να διεκδικήσει το κοινό χρίσμα των κομμάτων του “Μεγάλου Συνασπισμού”.
Έτσι, ο Γιάννης Σγουρός έμεινε μόνο με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, που ποντάρει σε εκείνον και τον Γιώργο Καμίνη ως τους “τελευταίους των Μοϊκανών”, της άλλοτε κραταιάς πολιτικής κυριαρχίας του Κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Απέναντί του, από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, βρίσκει τον Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος αποκτά δυναμική ανόδου μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, και τις πρώτες στρατηγικές επιλογές του.
Ο Γιάννης Σγουρός από την άλλη, που όπως φάνηκε και στις εκλογές του 2010, όταν κέρδισε οριακά τον Βασίλη Κικίλια, συναντά προχωρημένη δυσφορία στη βάση του ΠΑΣΟΚ και ευρύτερα της Κεντροαριστεράς, προσδοκά ότι θα κατάφερνε να περάσει στον δεύτερο γύρο, και ανεξαρτήτως του αν θα είχε απέναντί του τον Γιώργο Κουμουτσάκο ή τη Ρένα Δούρου, θα επεδίωκε να συσπειρώσει γύρω από τη δική του υποψηφιότητα τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ή της Νέας Δημοκρατίας αντίστοιχα.
Ένας σχεδιασμός που φαίνεται να… πάσχει, καθώς ο Γιάννης Σγουρός γίνεται δέκτης σκληρής κριτικής και πολεμικής, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Νέα Δημοκρατία, με επίκεντρο την υπερδεκαετή θητεία του στον χώρο της Περιφέρειας Αττικής, και πιο συγκεκριμένα από το 2002, όταν μαζί με τη Φώφη Γεννηματά και τον Γιάννη Μίχα ήταν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ που κέρδισαν την Υπερνομαρχία Αττικής, και τις δυο Νομαρχίες Αθηνών και Πειραιά.
Χαρακτηριστικό του κλίματος που υπάρχει στη βάση της Νέας Δημοκρατίας για τον Γιάννη Σγουρό, ήταν όσα σκληρά ακούστηκαν σε συγκέντρωση αυτοδιοικητικών στελεχών και κοινωνικών πυρήνων που πραγματοποιήθηκε στη Δυτική Αθήνα το βράδυ της Παρασκευής.
Εκεί, η κοινωνική βάση της Νέας Δημοκρατίας έδειξε ότι βρίσκεται απέναντι στον Γιάννη Σγουρό, αντιμετωπίζοντάς τον ως  ”κατάλοιπο” του “συστήματος ΠΑΣΟΚ” στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ δυσφορία καταγράφηκε και για “γαλάζιους” δημάρχους και λοιπούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες, που το προηγούμενο διάστημα μιλούσαν με θερμά λόγια για τον Περιφερειάρχη του ΠΑΣΟΚ.

ysterografa.gr