Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Παπούλιας: Οξύμωρο η Γερμανία να αρνείται τη νομιμότητα για τις αποζημιώσεις

PAPOULIAS1
Ο Κάρολος Παπούλιας κατά τη διάρκεια του δείπνου με τον Γερμανό Πρόεδρο Γιόακιμ Γκάουκ έκανε αναφορές στην λιτότητα που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα, καθώς και στις γερμανικές αποζημιώσεις.
 «Είναι οξύμωρο ο ελληνικός λαός να καλείται να υλοποιεί, άνευ συζητήσεως, επώδυνα προαπαιτούμενα και υποχρεώσεις και η Γερμανία να αρνείται να συνομιλήσει για υποχρεώσεις που εκκρεμούν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε αρχικά ο Κάρολος Παπούλιας και συμπλήρωσε: «Είναι οξύμωρο η Γερμανία να αρνείται τη διαπραγμάτευση. Να αρνείται τη διεθνή διαιτησία. Να αρνείται, δηλαδή, τη διεθνή νομιμότητα για την επίλυση διαφορών. Η θέση σας ότι “δεν υφίσταται θέμα” είναι ένας ισχυρισμός. Δεν μπορεί να προβάλλεται μονομερώς σαν τελικό συμπέρασμα».
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εξάλλου στους προσωπικούς δεσμούς που έχει η Ελλάδα με τη Γερμανία και όπως είπε, οι δεσμοί αυτοί «καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο να κατανοήσει την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να συζητήσει το θέμα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων».
«Δεν πρόκειται μόνο για μία εκκρεμότητα που ρίχνει αρνητική σκιά στις σχέσεις μας. Πρόκειται και για ένα κρίσιμο ζήτημα πολιτικής ηθικής» επεσήμανε  χαρακτηριστικά.
Εκτενή αναφορά έκανε επίσης ο κ. Παπούλιας στην οικονομική κρίση και τις πολιτικές λιτότητας που ακολουθούνται.
«Οι Έλληνες πολίτες και κυρίως οι πιο ασθενείς τάξεις δοκιμάζονται σκληρά από την οικονομική κρίση. Προφανώς, η δημοσιονομική εξυγίανση είναι απαραίτητη, αλλά πραγματική και βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση είναι αδύνατη, όταν η πραγματική οικονομία ασφυκτιά» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, η εξυγίανση «δεν επιτυγχάνεται με υπερφορολόγηση της περιουσίας, της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των εισοδημάτων. Η δρακόντεια λιτότητα και οι αυστηρές ποινές δεν λύνουν το πρόβλημα. Εγκλωβίζουν την οικονομία στο φαύλο κύκλο της ύφεσης».
«Οι οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων τα τελευταία χρόνια έχουν πλήξει καίρια τις ασθενέστερες τάξεις. Την κατάσταση επιδεινώνει η αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους» συνέχισε ο κ. Παπούλιας και προσέθεσε ότι «για να εξέλθουμε από την κρίση έχουμε ζωτική ανάγκη από πολιτικές που θα είναι προσανατολισμένες στην ανάπτυξη, ώστε να παραχθεί πλούτος και να αποκλιμακωθεί η ανεργία. Και η Ελλάδα έχει σημαντικές, λιμνάζουσες αναπτυξιακές δυνατότητες, που πρέπει να αξιοποιηθούν».
Σύμφωνα με τον κ. Παπούλια, η Ελλάδα «εκτός των άλλων συγκριτικών της πλεονεκτημάτων,  αναδεικνύεται και σε παράγοντα στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής. Αυτό, αφορά και ενεργειακά κοιτάσματα και αγωγούς μεταφοράς.
Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά.Το λιμάνι του Πειραιά», συνέχισε,  «καθίσταται το σημαντικότερο λιμάνι της Μεσογείου. Νέοι άνθρωποι με υψηλά μορφωτικά προσόντα δημιουργούν νέες καινοτόμες επιχειρήσεις με εξαγωγικό χαρακτήρα. Η Ελλάδα, επίσης, πρωταγωνιστεί σαν ένας δυναμικός, οικονομικός παίκτης στα Βαλκάνια και μπορούμε εκεί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να αξιοποιήσουμε τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται».