Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ PARK & RIDE ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ





ΔΗΜΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ – ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Σε συνέχεια ενεργειών του Αντιδημάρχου κ. Γεώργιου Δέδε και της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων, το Πράσινο Ταμείο ενέκρινε την προμήθεια «Συστήματος Park & Ride», στα πλαίσια ένταξης έργων στον ΑΠ 5 « Χώροι Στάθμευσης στον Αστικό Χώρο » του Χρηματοδοτικού Προγράμματος « Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015 », ύψους 150.000,000€.


Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015» έχει ως σκοπό τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων εντός του αστικού χώρου τα οποία διέπονται από τις βασικές αρχές περιβαλλοντικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης και θα προάγουν τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των πόλεων, την περιβαλλοντική βελτίωση και το βιοκλιματικό σχεδιασμό.
Το Σύστημα Park & Ride (αυτόματη μίσθωση δημόσιας χρήσης ποδηλάτων) είναι ένα πρόγραμμα ενοικίασης ποδηλάτων,  το οποίο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο και βολικό καθώς  το ποδήλατο δεν προκαλεί προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης, απαιτεί μηδαμινό χώρο στάθμευσης, έχει τη δυνατότητα να μετακινείται και εκτός οδικού δικτύου ενώ παράλληλα δε μολύνει το περιβάλλον με κανένα τρόπο ( π.χ. καυσαέρια, ηχορύπανση).
Επιτρέπει την πρόσβαση των πολιτών σε ποδήλατα με αυτοματοποιημένο τρόπο και τη χρήση τους για εκτεταμένο χρονικό διάστημα. Ένα ποδήλατο μπορεί να ενοικιαστεί από ένα συγκεκριμένο χώρο ενοικίασης και στην συνέχεια να σταθμευθεί σε ένα διαφορετικό σημείο του συστήματος. Καθώς όλα τα σημεία είναι δικτυωμένα μεταξύ τους, το σύστημα αυτόματα ενημερώνεται και παύει να ισχύει η χρέωση. Η τοποθέτηση αυτών των σημείων στην πόλη γίνεται έτσι ώστε να συμμετέχει στο ευρύτερο σύστημα δημόσιων μεταφορών.
Το Σύστημα Park & Ride αφορά στην εγκατάσταση εξοπλισμού και λογισμικού, ο οποίος:
Ø  Θα ελέγχει τη διαθεσιμότητα, θα ενημερώνει τους οδηγούς και θα επιτρέπει την πληρωμή του αντιτίμου για τον χρόνο στάθμευσης σε 2 χώρους στάθμευσης του Δήμου
Ø  Θα ελέγχει τη διαθεσιμότητα και θα ενημερώνει τους οδηγούς για τον τρίτο χώρο στάθμευσης του Δήμου
Ø  Θα επιτρέπει την αυτοματοποιημένη μίσθωση ποδηλάτων τόσο στους 3 σταθμούς, οι οποίοι θα είναι εγκατεστημένοι στους 3 χώρους στάθμευσης όσο και στον 4ο κεντρικό σταθμό μίσθωσης στο κέντρο της
Η χωροθέτηση των σταθμών στο Λουτράκι, θα γίνει ως ακολούθως:
  1. Parking Συνοικισμού (Park & Ride): Ο σταθμός είναι τοποθετημένος στο Parking Συνοικισμού, το οποίο φιλοξενεί περί τις 150 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων και βρίσκεται στη νότια είσοδο της πόλης. Πρόκειται για την πλέον πολυσύχναστη είσοδο, καθώς από εκεί εισέρχονται στην πόλη ή εξέρχονται από αυτήν, όσοι κινούνται στην Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου. Οι επισκέπτες θα μπορούν να σταθμεύουν το όχημά τους στο parking, να περιηγούνται ή να μετακινούνται εντός της πόλης με το ποδήλατο και να το αφήνουν σε άλλο σταθμό.
  2. Parking οδού Οικονόμου (Park & Ride): Το Parking της οδού Οικονόμου διαθέτει 100 περίπου θέσεις στάθμευσης, βρίσκεται και αυτό κοντά στη νότια είσοδο της πόλης και είναι το πιο πολυσύχναστο, καθώς βρίσκεται δίπλα στον κεντρικό δρόμο και κοντά στο παραλιακό μέτωπο. Και εδώ, ο στόχος είναι οι επισκέπτες να σταθμεύουν το όχημά τους και να χρησιμοποιούν ποδήλατο του Σταθμού για τις μετακινήσεις τους μέσα στην πόλη. Ο Σταθμός απέχει 300 μέτρα από το Parking Συνοικισμού.
  3. Δημαρχείο (Park & Ride): Το σημείο είναι ιδανικό για την εξυπηρέτηση χρηστών που επισκέπτονται την πόλη για διεκπεραίωση εργασιών ή και για αναψυχή, καθώς σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται η παραλία και η πλατεία. Επιπλέον, είναι Σταθμός όπου μπορείς κανείς να αφήσει ποδήλατο που πήρε από την είσοδο της πόλης, προκειμένου να μείνει στην παραλία, σε ξενοδοχείο και σε χώρο αναψυχής. Απέχει 500 μέτρα από το Parking της οδού Οικονόμου, 800 μέτρα από το Parking Συνοικισμού και 1,5 χιλιόμετρο περίπου από τον επόμενο Σταθμό, τον Καταρράκτη.
  4. Καταρράκτης (Park & Ride): Ο Σταθμός βρίσκεται στη βόρεια είσοδο, από όπου εισέρχονται στην πόλη και εξέρχονται από αυτήν, όσοι κινούνται προς Περαχώρα. Ο Καταρράκτης αποτελεί εξαιρετικά δημοφιλή προορισμό, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες. Ο Σταθμός αναμένεται να εξυπηρετεί τόσο όσους φθάνουν στην πόλη από την είσοδο αυτή, οι οποίοι μπορούν να σταθμεύσουν το όχημά τους στο επόμενο parking και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους στην πόλη, όσο και όσους επισκέπτονται το σημείο. Στην περιοχή βρίσκονται επίσης ξενοδοχεία, οπότε το ποδήλατο αναμένεται να εξυπηρετεί και τους πελάτες τους στις μετακινήσεις τους μέσα στην πόλη.
Το Λουτράκι εναρμονίζεται στα παγκόσμια πρότυπα και εξελίξεις, όσον αφορά τα συστήματα αυτόματης ενοικίασης ποδηλάτων, καθώς αντίστοιχα συστήματα υπάρχουν στην Ευρώπη και στην Αμερική, τα οποία τυγχάνουν μεγάλης απόδοχής από τους πολίτες.