Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Άσαντ: Ξεχάστε το. Δεν παραιτούμαι… – Διαψεύδει η Δαμασκός το σχετικό ρεπορτάζ του Interfax

Bashar-al-Assad
Twitter@EmOikonomidis
Η Συρία υπήρξε το tipping point της στρατηγικής επιχείρησης ανατροπής καθεστώτων και συσχετισμού δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς μετά από έναν πολύνεκρο Εμφύλιο που δεν έχει ακόμη τελειώσει, και παρόλο που η… αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτείων έφτασε τον προθάλαμο της Δαμασκού, ο Μπασάρ αλ-Άσαντ κατάφερε να διατηρηθεί στην εξουσία.

Σε αντίθεση με κάθε άλλον ηγέτη της περιοχής που ανατράπηκε, ο Πρόεδρος της Συρίας επέδειξε πρωτοφανείς αντοχές ενστίκτου πολιτικής επιβίωσης. Και έχοντας στο πλευρό του μια Ρωσία που στη νεώτερη θητεία του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Προεδρία της Δημοκρατίας, έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε… σχεδόν υπερδύναμη, με διπλωματική παρέμβαση και ρόλο στις εξελίξεις, οδηγεί τη διεθνή κοινότητα την επόμενη εβδομάδα σε διαπραγματεύσεις ειρήνευσης στη Γενεύη.
Αφού πρώτα προσπέρασε τον… τρόμο μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης της Δύσης, θυσιάζοντας το χημικό οπλοστάσιό του, που όλοι κατανοούσαν ότι δεν του ήταν απαραίτητο για να επικρατήσει στο πεδίο των μαχών των ανταρτών της αντιπολίτευσης.
Σήμερα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων “Interfax” μετέδωσε ότι, μιλώντας με Ρώσους βουλευτές που έχουν μεταβεί στη Δαμασκό, ο Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν άφησε καμία αμφιβολία για τις προθέσεις του να συνεχίσει να ηγείται της Συρίας.
“Αν θέλαμε να τα παρατήσουμε και να παραδοθούμε, θα το είχαμε κάνει στο ξεκίνημα. Είμαστε οι υπερασπιστές της χώρας μας. Το θέμα μιας παραίτησής μου λοιπόν, είναι εκτός συζήτησης”, φέρεται να δήλωσε ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ σε βουλευτές από το Κοινοβούλιο της Μόσχας.
Το μεσημέρι πάντως, η Δαμασκός διέψευσε το σχετικό ρεπορτάζ του ρωσικού πρακτορείου “Interfax”.
Το καθεστώς Άσαντ επέζησε των θυελλωδών πιέσεων να ανατραπεί, την ώρα που βασικοί πρωταγωνιστές αυτής της “επιχείρησης”, όπως ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, και ο ανατραπείς Πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, είτε βρίσκονται στα πρόθυρα της δικής τους πολιτικής εξαϋλωσης (ο πρώτος), είτε έχουν προσαχθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, βλέποντας το πολιτικό Ισλάμ που εκπροσωπούσαν να γνωρίζει “γενοκτονία” (ο δεύτερος).

ysterografa.gr