Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Σύγκρουση Τσίπρα - Στουρνάρα στη Βουλή

tsipstourn
Σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Γιάννη Στουρνάρα σημειώθηκε στη Βουλή με αφορμή την ερώτηση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης  για τα επισφαλή δάνεια και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με την ταινία « Οδηγός Διαπλοκής» και έκανε λόγο για πολιτικές και ποινικές ευθύνες για τις τράπεζες και υποστήριξε ότι θα επέλθει ζημία 25 δισ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο από την ανακεφαλαιοποίηση

«Πρόκειται τριπολικό σύστημα. Πρώτος οδηγός διαπλοκής το διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας και τα κόμματα που κυβέρνησαν, δεύτερος οι τράπεζες που έδιναν δάνεια χωρίς εγγυήσεις, τρίτος οδηγός οι όμιλοι που ελέγχουν ΜΜΕ», τόνισε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε στη συνέχεια
«Οι τράπεζες παρέσυραν τα δημοσιονομικά και την οικονομία, όπως και σε άλλες χώρες, ωστόσο η διάσωση των τραπεζών στη χώρα μας έγινε χωρίς όρια και όχι προς το συμφέρον των πολιτών. Δεν υπήρξε δέσμευση των τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια. Έμειναν άθικτες οι διοικήσεις των τραπεζών, που χρεοκόπησαν τις τράπεζές τους, επιβραβεύτηκαν και από πάνω παραμένοντας στις θέσεις τους.
Εσείς πάτε να φορτώσετε ζημία πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στους πολίτες και το κράτος. Οι λαλίστατοι εταίροι μας έρχονται και διατυπώνουν αλήθειες δυστυχώς για εσάς. Ο κ. Ρεν αποκάλυψε ότι θυσιάσαμε την Ελλάδα για να σωθούν οι τράπεζες. Και αυτό το ομολογείται και εσείς ως υπουργός Οικονομικών σε δημοσίευμα στους Financial Times, το ΔΝΤ σας πλησίασε και σας είπαμε μην διαπραγματευτείτε εσείς αλλά εμείς για λογαριασμό σας στο κούρεμα του χρέους. Ο Σόιμπλε, είπατε, ξεχάστε το. Άρα τι μπορώ να κάνω; Ισχύει το δημοσίευμα; H διαπραγμάτευση δόθηκε προς εκτέλεση στην κυρία Λαγκάρντ; Επιθυμείτε να δεσμεύσετε και τις επόμενες κυβερνήσεις με τις πολιτικές σας».
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε δε ως  «αδιανόητο» να μετακινηθεί ο Γιάννης Στουρνάρας από το υπουργείο Οικονομικών στην Τράπεζα της Ελλάδος.
«Αυτή η επιλογή είναι έξω από κάθε λογική δημοκρατικής μετάβασης, δεν μπορεί να ληφθεί μία τέτοια απόφαση χωρίς τη συναίνεση του κόμματος που θα είναι σε λίγο στην κυβέρνηση και αυτό οφείλετε όλοι να το σεβαστείτε» είπε χαρακτηριστικά.
Από την μεριά του ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι «επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης έχει ξεκινήσει διαδικασία κάθαρσης. Δεν χαριστήκαμε, ούτε θα χαριστούμε σε κανέναν».
Επίσης υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αφελής και επιχειρεί να ακυρώσει το τραπεζικό σύστημα με την υπόθεση του ΤΤ, ενώ σχολίασε ότι βιάζεται ο κ. Τσίπρας. «Μηδένα προ του τέλους μακάριζε» ανέφερε για να προσθέσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτείνει τίποτα επί της ουσίας «παρά μόνο καταστροφολογείτε. Δώστε επιτέλους μιαν απάντηση για το πως θα διαπραγματευτείτε με τους εταίρους και που θα βρείτε τα χρήματα».
Αναφορικά με το θέμα των σεναρίων της μεταπήδησής του στην ΤτΕ ανέφερε ότι «εγώ δεν είπα τίποτα γι’ αυτό το θέμα, έχω πολύ δουλειά, αν θέλετε να λάβετε μέρος στα σενάρια… δικό σας θέμα, δεν με αφορά».