Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Ο τελευταίος αποχαιρετισμός στον Νέλσον Μαντέλα - Live μετάδωση


Είναι ο τελευταίος αποχαιρετισμός στον άνθρωπο που άλλαξε τη μοίρα και την ιστορία της Νότιας Αφρικής. Του ανθρώπου που έγινε το σύμβολο του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, που κατάφερε να νικήσει το καθεστώς των διακρίσεων. Κι ας το πλήρωσε ακριβά.
Ο Νέλσον Μαντέλα, ο Μαντίμπα, ο "πατέρας" της Νότιας Αφρικής θα αναπαυθεί στην αγκαλιά της Αφρικανικής γης.
Η κηδεία του νοτιοαφρικανού πρώην προέδρου  άρχισε στη γενέτειρά του, το χωριό Κούνου της επαρχίας του Ανατολικού Ακρωτηρίου, στο νότιο τμήμα της χώρας.
Η τελετή πραγματοποιείται στην ιδιοκτησία των Μαντέλα, παρουσία 4.500 ανθρώπων, ανάμεσά τους μέλη του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, δεκάδες μέλη της οικογένειας, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αφρικανοί και άλλοι ηγέτες και διασημότητες, όπως ο πρίγκηπας Κάρολος της Αγγλίας και ο πρών πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γενς Στόλτενμπεργκ η Όπρα Ουίνφρι . Παρόντες στην τελετή η Όπρα Γουίνφρεϊ και ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός (για το ρόλο του Αμίν Νταντά) Φόρεστ Γουίτακερ
 Με την κηδεία ολοκληρώνεται το δεκαήμερο πένθος για τον ήρωα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, ο οποίος πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου σε ηλικία 95 ετών.
Η τελετή της κηδείας μεταδίδεται απευθείας από την τηλεόραση από τις 08:15 τοπική ώρα. Μεγάλες οθόνες έχουν στηθεί για το λόγο αυτό σε ολόκληρη τη χώρα.
 Η τελετή της κηδείας άρχισε με τη μεταφορά του καλυμμένου με τη νοτιοαφρικανική σημαία φερέτρου κάτω από μια τεράστια σκηνή που έχει στηθεί στην ιδιοκτησία των Μαντέλα.

Κατά την έναρξη της τελετής το λόγο πήρε η πρόεδρος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου Μπακέλα Μπέτε, η οποία τόνισε στη σύντομη ομιλία της ότι ο Μαντέλα "κατέστησε την υποδουλωμένη χώρα τη Νότια Αφρική του σήμερα".
Το πρώτο μέρος της τελετής αναμένεται να διαρκέσει πάνω από δυο ώρες. Η οικογένεια επιθυμεί η ταφή του Μαντέλα να πραγματοποιηθεί σε στενότερο κύκλο και γι αυτό το λόγο οι κάμερες θα κλεισουν. Μόνο 450 άνθρωποι, κυρίως συγγενείς, θα παραστούν στη ταφή, η οποία θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα τελετουργικά των Κόζα, της φυλής του Μαντέλα. Η κηδεία είναι μια σύνθετη τελετή στόχος της οποίας είναι η επικοινωνία με τους προγόνους ώστε να επιτραπεί στο πνεύμα του θανόντα να αναπαυθεί.