Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Κουβέλης: Αυτόνομη στις ευρωεκλογές η ΔΗΜΑΡ

kouvelis
Αυτόνομη θα κατέβει η ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές μαζί με όσες δυνάμεις θα συνεργαστούν μαζί της επανέλαβε ο Φώτης Κουβέλης, κλείνοντας τη τριήμερη συζήτηση στο 2ο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ και απαντώντας ταυτόχρονα στη κριτική ότι η ΔΗΜΑΡ δεν συνδράμει στο εγχείρημα για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς όπως προτείνεται από την πρωτοβουλία των 58.
Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού δεν μπορεί να μην έχει περιεχόμενο και άποψη για τις πολιτικές που χρειάζεται η χώρα και ασκούνται από την κυβέρνηση. Επίσης ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ εξήγησε ότι δεν μπορούσε να πάει στη συγκέντρωση των 58 γιατί υπήρχαν συγκεκριμένες αποφάσεις της πλειοψηφίας της Κεντρικής Επιτροπής. «Σκεφθείτε τι συμπεράσματα θα έβγαιναν για το λαό και το κόμμα εφόσον πήγαινα», αναρωτήθηκε και επέκρινε τα δύο μέλη της απερχόμενης Εκτελεστικής Επιτροπής (Γεράσιμο Γεωργάτο, Σταύρο Λειβαδά), γιατί , όπως είπε, όχι μόνο υπέγραψαν το κείμενο των 58 αλλά συμμετέχουν και στο πενταμελές συντονιστικό όργανό τους.
«Σεβαστή η δημοκρατική λειτουργία αλλά προϋποθέτει τον σεβασμό της συλλογικότητας σε όσα αποφασίζει το κόμμα», σημείωσε.
Σχετικά με τις επαφές του με την ηγεσία της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας ο κ. Κουβέλης υποστήριξε ότι δεν συναντήθηκε με τον Μάρτιν Σούλτς γιατί δεν του ζητήθηκε αλλά συναντήθηκε με τον Χάνες Σβόμποντα και συζήτησαν τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου . «Είπε ότι θέλουμε τη ΔΗΜΑΡ στην Ομάδα και έχουμε δύο σοσιαλιστικά κόμματα που έχουν προέλθει από διάσπαση σε άλλη χώρα και δεν υπάρχει πρόβλημα».
Ακόμη απάντησε και στην κριτική ότι με τη στάση της πλειοψηφίας του κόμματος για την Κεντροαριστερά αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «δεν φύγαμε από προσωπικό καπρίτσιο . Φύγαμε γιατί είχαμε μεγάλη διαφωνία και γιατί αυτό που φτιάξαμε η ΔΗΜΑΡ , ανταποκρίνεται στο συμφέρον της χώρας. Ισχύει και δεν θα πάμε ξανά στο ΣΥΡΙΖΑ».
Ο Φώτης Κουβέλης εξήγησε αναλυτικά όσα έχουν γίνει γνωστά για τα γεγονότα της ΕΡΤ και την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ .
Μετά την ομιλία του κ. Κουβέλη άρχισαν οι ψηφοφορίες επί των θέσεων οι οποίες εγκρίθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία ενώ σε ψηφοφορία τέθηκαν και οι δύο άλλες τροπολογίες , η μια να προσέλθει η ΔΗΜΑΡ στο διάλογο για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και η τροπολογία να μείνει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες δεν συγκέντρωσαν την πλειοψηφία των συνέδρων.
Σήμερα Κυριακή το 2ο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ ολοκληρώνεται με την εκλογή Προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.