Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠΕΞ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΣΤΑ ΞΕΝΟΙΚΙΑΣΤΑ ΠΡΩΗΝ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΙΣΤΑΜΕ



Ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, έκανε την εξής δήλωση:

«Κατατέθηκε στη Βουλή η απάντηση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Υπουργού Εξωτερικών και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, στην Ερώτηση που του είχα καταθέσει την περασμένη Τρίτη, για την εγκατάσταση των γραφείων της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. στα πρώην γραφεία του ΙΣΤΑΜΕ.

Το γεγονός ότι αποκαλεί το περιεχόμενο της Ερώτησής μου ως «μνημείο κοινοβουλευτικής ανευθυνότητας και πολιτικής κακοήθειας», συνιστά για μένα ένα ακόμα εύσημο στα 45 χρόνια της δημοσιογραφικής μου καριέρας και στον πολύ όψιμο χρόνο της πολιτικής μου προσπάθειας για την απελευθέρωση της κατεχόμενης πατρίδας μου.

Και αυτό διότι οι συγκεκριμένες «φιλοφρονήσεις», προέρχονται από ένα κόμμα το οποίο είναι συνυφασμένο με υποθέσεις διαφθοράς, διασπάθισης και οικειοποίησης δημοσίου χρήματος από πληθώρα μεγαλοστελεχών του και όχι μόνο, ένα κόμμα συνυφασμένο με υποθέσεις δωροδοκιών, διαπλοκών και παράδοσης της Ελλάδας σε πολιτικοοικονομικές περιπέτειες, με αποκορύφωμα τα μνημόνια, τους δανειστές, την τρόικα, την εισβολή - ελέω ΓΑΠ - του ΔΝΤ στον ευρωχώρο και όλα όσα δραματικά ακολούθησαν για τον ελληνικό λαό με τη μετέπειτα συμμετοχή και συνευθύνη της ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά και της ΔΗΜΑΡ.

Αντί άλλης απαντήσεως, δίνω στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της νέας Ερώτησης που θα καταθέσω αύριο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αναμένοντας απαντήσεις ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ, όχι γενικού περιεχομένου, αλλά ΜΙΑ ΠΡΟΣ ΜΙΑ για να μην μένουν εκκρεμότητες και παραλείψεις.

Το κείμενο της Ερώτησης, έχει ως εξής:




ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ  - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

ΘΕΜΑ: ΤΑ ΠΡΩΗΝ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΙΣΤΑΜΕ ΩΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

κ.κ. Υπουργοί,

Δεν με εξέπληξε καθόλου η εσπευσμένη απάντηση του Υπουργού των Εξωτερικών, Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ.Ευάγγελου Βενιζέλου, στην υπ’ αρίθμ. 4481/3.12.2013 Ερώτηση που κατέθεσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Δεν απαντά σε συγκεκριμένα ζητήματα που έθεσα, αποκρύπτει γεγονότα, εμπλέκει το Υπουργείο Οικονομικών (εξ’ ου και τώρα απευθύνομαι και στον  κ.Γιάννη Στουρνάρα) και ταυτόχρονα εγείρει νέα ερωτηματικά σε αυτήν την υπόθεση.

Επισημαίνω επίσης, ότι αυτό που ο κ. Βενιζέλος αποκαλεί «πληροφορίες» από κάποια ιστοσελίδα και μάλιστα με… θαυμαστικό, είναι πληροφορίες και στοιχεία που μου παρέδωσε ο Πολιτευτής Λαρίσης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Χαράλαμπος Παπασπύρου, Γραμματέας Τεκμηρίωσης του Κινήματος, ο οποίος ταυτόχρονα είναι και διαχειριστής του ειδησεογραφικού ιστολογίου «Έχω μάτια και βλέπω».

Βεβαίως, είναι γνωστό το πόσο το πολιτικό σύστημα, στο οποίο περιλαμβάνεται και ο υπογράφων Υπουργός, απεχθάνεται τη φωνή των Blogs, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, μιλάμε για ένα από τα δραστήρια στελέχη του Κινήματος με όνομα και επώνυμο.

Θα αποφύγω σε αυτό το έγγραφο να απαντήσω στους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για το πρόσωπό μου, που συμπεριέλαβε ο κ. Βενιζέλος στη δική του απάντηση.

Είναι μία προσπάθεια να διατηρήσω τη δράση μου αποκλειστικά και μόνο στο αναφαίρετο δικαίωμα του κοινοβουλευτικού μου έργου και ελέγχου. Τα υπόλοιπα, στο σχετικό Δελτίο Τύπου που θα εκδώσω.

Με βάση τα ανωτέρω, οι Ερωτήσεις που ακολουθούν, αφορούν αναγκαστικά και τους δύο ερωτώντες Υπουργούς, με την παράκληση να απαντήσουν, όχι συνολικά και  περιγραφικά, αλλά σε μία προς μία τις Ερωτήσεις μου, με τον αντίστοιχο αύξοντα αριθμό.

Ο κάθε Υπουργός, ας επιλέξει εκείνες που τον αφορούν λόγω αρμοδιότητας. Η κάθε μη απάντηση θα θεωρηθεί απόκρυψη στοιχείων.

Οι ερωτήσεις έχουν ως εξής:

1.Στην αρχική μου Ερώτηση 4481/3.12.2013, αναφέρω πουθενά ότι η Ελληνική Προεδρία μίσθωσε «τα γραφεία στα οποία στεγάζεται το ΙΣΤΑΜΕ;». Μήπως, από τον τίτλο κιόλας της Ερώτησης, αναφέρομαι στα «ΠΡΩΗΝ γραφεία του ΙΣΤΑΜΕ»;

2.Να θεωρηθεί… όλως συμπτωματικό (!) που η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών και η Κτηματική Υπηρεσία Αθηνών, κατέληξαν να σας προτείνουν τα πρώην γραφεία του ΙΣΤΑΜΕ;

3.Στην περιοχή όπου στεγάζονται τα τρία γνωστά κτίρια του Υπουργείου Εξωτερικών, δεν υπήρχαν άλλα κτίρια δημοσίου συμφέροντος μέσα στα οποία, βεβαίως, εντάσσονται και κληροδοτήματα;

4.Γιατί στην απάντηση Νο 6 κάνετε την κουτοπόνηρη αναφορά για «ιδιωτικά συμφέροντα» στην εκμίσθωση κτιρίου, όταν σαφώς ανέμενα η Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε. να στεγαστεί σε δημόσιο κτίριο, όταν μάλιστα είναι γνωστό ότι στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν δημόσιας ιδιοκτησίας οικήματα ή γραφεία, μερικά από τα οποία έχουν περιέλθει και στην αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ;

Σε αυτή την περίπτωση που αναφέρω, ο προϋπολογισμός Προεδρίας δεν θα γλίτωνε το μίσθωμα, που καλείται να καταβάλλει τώρα το ΥΠΕΞ;

5.Από τη στιγμή κατά την οποία ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Κούρκουλας είχε ενημερώσει και δεσμευτεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ότι οι υποδομές της Ελληνικής Προεδρίας θα διαρκέσουν ένα μήνα μετά τη λήξη της, γιατί βάλατε «αέρα» παράτασης της εκμίσθωσης του πρώην κτιρίου του ΙΣΤΑΜΕ για έναν… ολόκληρο (!) χρόνο;

6.Μπορείτε να μου υπενθυμίσετε που είχαν στεγαστεί οι αντίστοιχες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Προεδρίας της Ελλάδος, του πρώτου εξαμήνου του 2003; Ήταν, μήπως, χώροι των κτιρίων του ΥΠΕΞ, τόσο επί της Βασιλίσσης Σοφίας 1, όσο και στο γνωστό Μέγαρο Αρβανίτη;

7.Τι είδους εργασίες καλωδιώσεων κλπ έχουν ήδη γίνει στο υπόγειο του κτιρίου του ΥΠΕΞ στη Βασιλίσσης Σοφίας 1 προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αναντίρρητες ανάγκες των γραφείων της Ελληνικής Προεδρίας; (Το αναφέρω αυτό, επειδή στην απάντησή σας γράφετε ως επιχείρημα για το πρώην κτήριο του ΙΣΤΑΜΕ, ότι ψάχνατε για κτήριο και με καλωδιώσεις!...)

8.Σε σχέση με τις απαντήσεις που μου δίνετε, στην απάντηση Νο 8 του απαντητικού σας εγγράφου με αριθμό πρωτοκόλλου 21/520/ΑΣ 58786/05.12.2013, αισθάνεστε την ανάγκη να αναφερθείτε - χωρίς να έχετε ερωτηθεί από μένα - και σε θέματα επίπλωσης των χώρων των γραφείων της Ελληνικής Προεδρίας κλπ!

Μου αναφέρεστε επίσης και στην επισκευή παλαιοτέρων επίπλων του ΥΠΕΞ, που δεν χρησιμοποιούντο πλέον, αναφορά η οποία με βάζει μοιραία στη διαδικασία να καταθέσω σε σύντομο χρονικό διάστημα κάποια άλλη σχετική Ερώτηση.

Προς το παρόν, όμως, σας ερωτώ:

ΠΟΤΕ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΕ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΖΟΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΟ (ΜΕ ΚΩΔΙΚΟΥΣ) ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ, όπως επανειλημμένα έχω ζητήσει και στην Επιτροπή και από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής και με δημόσιες ανακοινώσεις μου;

Εν κατακλείδι, κ. Υπουργέ των Εξωτερικών, Αντιπρόεδρε της κυβέρνησης και Πρόεδρε του ΠΑΣΟΚ:

Αφήνω στη διακριτική σας ευχέρεια να μου απαντήσετε μέσω του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ αν αληθεύει ή όχι ότι ο ιδιοκτήτης του πρώην κτιρίου του ΙΣΤΑΜΕ σας ζητούσε με εξώδικα από το κόμμα σας χρεωστούμενα ενοίκια. (Δεν θα αναφερθώ και στους αντίστοιχους μισθούς των υπαλλήλων που χρωστούσατε).

Αφήνω επίσης στο Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ να με ενημερώσει αν τελικά φύγατε από το κτίριο με διαδικασίες έξωσης, όπως αναγράφηκε και στα ΜΜΕ.

Για την ιστορία, σας παραθέτω ένα σύνδεσμο (http://newpost.gr/post/108127/lefta-sto-pasok-den-yparxoyn-eksosi-sto-istame-andreas-papandreoy#ixzz2msYDXee7).

Περιμένω, όμως, στην επίσημη απάντησή σας ως ΥΠΕΞ και στην εξής ερώτηση Νο 9:

9. Ποιό είναι το σημερινό μίσθωμα του κτιρίου που ενοικίασε η Ελληνική Προεδρία στο χώρο που στεγαζόταν μέχρι πέρυσι το ΙΣΤΑΜΕ; Τί μίσθωμα πλήρωνε το ΙΣΤΑΜΕ στο εν λόγω κτήριο; Εξωφλήθηκαν τα χρεωστούμενα ενοίκια; Μπορώ να έχω όλα τα σχετικά παραστατικά, που δεν σας τα ζητώ με κοινοβουλευτικό αίτημα κατάθεσης εγγράφων, για να μη χρονοτροβούμε, αλλά αρκούμενος στην κατανόησή σας για την πλήρη και ταχύτερη διαφάνεια στην διερεύνηση του θέματος;

Βάζω, όμως και ένα μικρό διά ταύτα:

Όταν επί των ημερών της δικής σας Υπουργίας στο ΥΠΕΞ και μάλιστα με τα ταυτόχρονα καθήκοντά σας ως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τα γραφεία της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. εγκαθίσταται - με την όποια διαδικασία - στα πρώην γραφεία του ΙΣΤΑΜΕ που τα επιβαρύνει το ιστορικό των χρεωστούμενων ενοικίων και εξώσεων, δεν το αντιλαμβάνεστε ότι μοιραία εγείρονται υποψίες και απορίες, οι οποίες έπρεπε να διερευνηθούν και να απαντηθούν;

Προς τι λοιπόν και οι χαρακτηρισμοί σας προς το πρόσωπό μου, στο αναφαίρετο δικαίωμα να ελέγχω τη διαχείριση των χρημάτων του Έλληνα φορολογούμενου και μάλιστα με την υπογραφή του Προέδρου ενός κόμματος, το οποίο οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ έχουμε παραπέμψει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου (μαζί με τη ΝΔ) για το χορό των δανείων που έχει πάρει με υποθήκη τις επιδοτήσεις που είναι χρήματα του ελληνικού λαού; 


 Ο Ερωτών Βουλευτής


Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ