Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Θα καταλήξει (ξανά) στη φυλακή ο Ερντογάν;

Tayyip-Erdogan
Twitter@EmOikonomidis
Το σκάνδαλο ευρείας διαφθοράς που συγκλονίζει τις τελευταίες μέρες την Τουρκία, προδικάζει την αρχή του τέλους για τον Ταγίπ Ερντογάν.
Φυσικά, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας βρέθηκε και άλλες φορές στο σύγχρονο παρελθόν σε δύσκολη θέση, όπως για παράδειγμα στον προ μηνών ξεσηκωμό της Κωνσταντινούπολης, σήμερα ωστόσο η αμφισβήτησή του φαίνεται να έχει βαθιά, δομικά χαρακτηριστικά.
Ξεκινώντας από ένα εμβληματικό ξεκαθάρισμα στο εσωτερικό του πολιτικού Ισλάμ, συνεχίζοντας στην αναζήτηση του διαδόχου του, μέσω του “ξεδοντιάσματος” όσων έχουν αντίστοιχη φιλοδοξία, και καταλήγοντας σε μια νέα ισορροπία δύναμης στην κορυφή της πυραμίδας εξουσίας στην Τουρκία, με το στρατιωτικό κατεστημένο να επιχειρεί να πάρει την εκδίκησή του, μέσω της εκστρατείας κάθαρσης που έχει ξεκινήσει η Δικαιοσύνη.
Τα δυο τελευταία χρόνια, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει χάσει τη λάμψη της ηγετικής περπατησιάς του. Έχει υποπέσει σε διαδοχικά, ηχηρά λάθη, έχει δει να χαλαρώνουν επικίνδυνα οι συμμαχίες που είχε συγκροτήσει σε εσωτερικό αλλά και διεθνές επίπεδο, έχει αποκαλύψει μια βαθιά συντηρητική και δογματική ισλαμική ατζέντα.
Δεν είναι πλέον λίγοι εκείνοι που προδικάζουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει την… τύχη του Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος επίσης πίστεψε ότι ήταν πανίσχυρος μετά την Αραβική Άνοιξη του 2011, για να δει τελικά τον στρατό να τον ανατρέπει από την εξουσία της Αιγύπτου, και σήμερα ο ίδιος να βρίσκεται στη φυλακή και η… ΜΚΟ του πολιτικού Ισλάμ, η Μουσουλμανική Αδελφότητα, να έχει υποστεί ένα πρωτοφανές “ξεδόντιασμα”.
Σήμερα, ο Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στο σημείο να απειλήσει τους πρέσβεις ξένους χωρών με… απέλαση από την Τουρκία, κατηγορώντας τους εμμέσως για παρέμβαση στα εσωτερικά της Άγκυρας. Η απόλυτη… θάλασσα.
Σημειώνεται ότι στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολης τότε, ο Ταγίπ Ερντογάν βρισκόταν στη φυλακή, για να ακολουθήσει η γνωστή, θυελλώδης άνοδός του στην εξουσία.

ysterografa.gr