Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Διαξιφισμοί των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων για την ΕΡΤ

voridis
Νέος κύκλος αντιπαράθεσης μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων πυροδοτήθηκε μετά την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και την απάντηση του υπουργού Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη για τα γεγονότα στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.
«Ήρθε ο κ. Λαφαζάνης και μας είπε πως ξυλοδάρησαν αγρίως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τα ΜΑΤ και επανήλθε ο κ. Τσίπρας μίλησε για προπηλακισμούς και απωθήσεις» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης ο οποίος τόνισε ότι κανείς δεν θίγει το δικαίωμα στη διαδήλωση, όμως διερωτήθηκε ρητορικά ποιος καθορίζει τα όρια της εκτροπής από την τάξη, αν όχι η Αστυνομία. «Δηλαδή, όποτε κραδαίνουμε μια βουλευτική ταυτότητα θα πρέπει να καταρρέει η τάξη; Το Σύνταγμα κρίνεται από τα αρμόδια όργανα. Δεν μπορεί να υποχωρούν οι πόρτες μπροστά στην ανομία», προσέθεσε.
«Σήμερα κλείνουν 75 χρόνια από τη νύχτα των κρυστάλλων» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος για να τονίσει ότι ο τόπος χρειάζεται περισσότερη κι όχι λιγότερη Δημοκρατία. Αφού μετέφερε την πληροφορία ότι υπήρξε βουλευτής που φώναζε ότι «η χούντα δεν τέλειωσε το ‘73» συνέστησε ψυχραιμία και ζήτησε «καθαρές εξηγήσεις».
Εκ μέρους των ΑΝΕΛ, ο Νότης Μαριάς είπε πως δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς απαντήσεις για το τι έγινε στην ΕΡΤ και πρόσθεσε ότι το κόμμα του υποστηρίζει την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ γιατί πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση λόγω και της αντιδημοκρατικής της συμπεριφοράς. Υπερασπίστηκε το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία του βουλευτή και επανέλαβε ότι η ταυτότητά του θα είναι η ένδειξη των δικαιωμάτων του ή να την παραδώσουν οι βουλευτές.
«Εμείς δεν έχουμε αυταπάτη για την αστική Δημοκρατία, αλλά από αυτό μέχρι να παίζονται στις τηλεοράσεις διάφορες σκηνές από τη Βουλή έχει διαφορά» ανέφερε ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Κατηγόρησε δε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, ότι χρησιμοποίησε με χυδαίο τρόπο τη λέξη «πεζοδρόμιο» και ζήτησε εκ νέου επίσημη ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στην Αγία Παρασκευή.
«Σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό χάσαμε την αίσθηση των όρων και το εύρος των εννοιών. Δεν είναι εικόνα να υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων για αυτό που έγινε στην ΕΡΤ» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης. Αναφερόμενος στο ζήτημα των βουλευτικών δικαιωμάτων είπε πως εκεί τα όρια είναι συγκεκριμένα «ο βουλευτής έχει δικαίωμα να βρίσκεται σε ένα δημόσιο κτίριο» το κατά πόσο εκμεταλλεύεται την ιδιότητά του είναι ξεχωριστό θέμα και αυτό πρέπει να δούμε.
Σε υψηλούς τόνους αντιπαρατέθηκαν όμως ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απευθύνθηκε προς τα κυβερνητικά έδρανα μιλώντας για «ακροδεξιό παραλήρημα» και προσθέτοντας: «Αν νομίζετε πως θα μπορέσετε να κρατήσετε την κατάσταση. Αν έχετε σκοπό να τροφοδοτήσετε την ένταση, θα οδηγήσετε τη χώρα σε ανώμαλες καταστάσεις».
«Δεν σας επιτρέπω να χαρακτηρίζετε με αυτούς τους όρους την δική μου συμπεριφορά» απάντησε προς τον κ. Λαφαζάνη ο κ. Σταμάτης. Ανέφερε ότι δεν είπε ποτέ πως είναι παράνομη η διαδήλωση παρά πως δεν είναι συνηθισμένο κοινοβουλευτικά και μπορεί να είναι και επικίνδυνο. «Πιθανόν την ακροδεξιά να την έχετε εκεί μαζί σας αύριο όπως και θα ψηφίσει μαζί σας κατά της κυβέρνησης» είπε ο κ.Σταμάτης προς τον κ. Λαφαζάνη.

ysterografa.gr