Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας - Που θα χιονίσει



Ο Νοέμβριος δικαίωσε την φήμη του ως βροχάρης καθώς είναι ο μήνας με τις περισσότερες βροχές. Οι βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο και κατά τόπους θα είναι ισχυρές, κυρίως στα δυτικά και τα ηπειρωτικά με έμφαση στις νοτιότερες περιοχές όπως είναι η Πελοπόννησος, η Αττική, η Βοιωτία και η δυτική Κρήτη. Kαταιγίδα είχαμε στο Ναύπλιο , στη Κόρινθο, το Δερβένι , το Λουτρακι κλπ.
Στις ανατολικές περιοχές της χώρας, δηλαδή στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, θα έχουμε μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας χωρίς φαινόμενα.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες, νοτιοανατολικές διευθύνσεις που θα φτάσουν στα πελάγη τα 4 με 6 μποφόρ και στο Ιόνιο τοπικά τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασια θα κυμανθεί στα βόρεια από 9 εως 19 βαθμούς, στα κεντρικά από 10 εως 20 βαθμούς και στα νησιά από 15 εως 24 βαθμούς κελσίου.

Στην Αττική θα εκδηλωθούν νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι το βράδυ οπότε και τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 εως 19 βαθμούς κελσίου.
Γιά  την Τετάρτη περιμένουμε βελτιωμένο καιρό στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα όπου θα έχουμε μόνο λίγες νεφώσεις που θα πυκνώνουν κατά διαστήματα. Στην υπόλοιπη χώρα περιμένουμε πάλι βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα είναι ισχυρές κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, δηλαδή στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη.
Οι άνεμοι στα κεντρικά και βόρεια, δηλαδή στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία και στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν ανατολικοί - βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο και στις υπόλοιπες νοτιότερες περιοχές του Αιγαίου όπως είναι η θάλασσα των Κυθήρων, το Κρητικό πέλαγος, το Καρπάθιο και η θάλασσα της Ρόδου, οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι - νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση, θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 5 εως 17 βαθμούς, στα κεντρικά από 8 εως 18 βαθμούς και στα νησιά από 12 εως 23 βαθμούς κελσίου. Στην Αττική περιμένουμε άστατο καιρό με συννεφιές, σποραδικές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες 2 με 4 μποφόρ αλλά στον νότιο Ευβοϊκό θα φτάσουν τα 5 μποφόρ. Ο υδράργυρος σε πτώση θα κυμανθεί από 13 εως 18 βαθμούς κελσίου.
Οι βροχές και οι μπόρες θα συνεχιστούν την Πέμπτη και την Παρασκευή η κακοκαιρία θα επηρρεάσει με πρόσκαιρες βροχές κυρίως την ανατολική και νότια χώρα. Στην υπόλοιπη χώρα, δηλαδή στα δυτικά και τα βόρεια περιμένουμε λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Οι άνεμοι στα δυτικά θα γυρίσουν ανατολικοί - νοτιοανατολικοί 4 μποφόρ αλλά οι βοριάδες θα επιμείνουν στο Αιγαίο με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα πέσει και κυρίως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχουμε κρύο και δεν αποκλείεται να έχουμε τα πρώτα χιόνια στα βουνά κυρίως της Πίνδου και της Ροδόπης.

Ο Νοέμβριος δικαίωσε την φήμη του ως βροχάρης καθώς είναι ο μήνας με τις περισσότερες βροχές. καθώς στη Μεσσηνία έπεσαν 136 χιλιοστά βροχής, δηλαδή 136 λιτρα νερό σε ένα τετραγωνικό μέτρο.Η καταρρακτώδης βροχή προκάλεσε σοβαρά προβλήματα μέσα στην πολη της Καλαμάτας. Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, ενώ η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για ανληση υδάτων από υπόγεια και ισόγεια. Προβλήματα προκλήθηκαν στην επαρχιακή οδό Θουρίας - Πολιανής εξαιτίας του ποταμού που περνάει από την περιοχή και λόγω της βροχής φούσκωσαν τα νερά του.
Στη Βοιωτία έπεσαν 117 λίτρα νερό σε ένα τετραγωνικό μέτρο, στα Βίλια έπεσαν 91 λίτρα νερό σε ένα τετραγωνικό μέτρο, στην Ηγουμενίτσα 85 λίτρα νερό σε ένα τετραγωνικό μέτρο. Στα Ανω Λιόσια και και το Καματερό που είχαμε και το πρόβλημα στη λεωφόρο Φυλής έπεσαν 81 λίτρα νερό σε ένα τετραγωνικό μέτρο. Εως αυτή την ώρα παραμένει κλειστή η λεωφόρος Φυλής και στα δύο ρεύματα στο ύψος της Γούναρη
Ανεμοστρόβιλος σάρωσε την Αστυπάλαια όπου δέντρα ξεριζώθηκαν, σπίτια πλημμύρισαν, ενώ το Σωματείο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του νησιού δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για απάντληση υδάτων από κατοικίες και καταστήματα, αλλά και για απεγκλωβισμό ανθρώπων από επικίνδυνα σημεία.