Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Αυτοδιοικητικές δομές και αποτελεσματικότητα

Γράφει η
Αντωνία Μπούζα
 
Η σπουδαιότητα του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, είναι μεγάλη για την πατρίδα μας.

Με τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, η πατρίδα μας διαφοροποίησε τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης, προσδοκώντας ευελιξία και αποτελεσματικότητα.

Μέχρι σήμερα πολλά έχουν επιτευχθεί στη Χώρα από την αυτοδιοίκηση, αλλά και πολλά αρνητικά έχουν ειπωθεί.

Επόμενο είναι όλοι μας, να επιζητούμε τη διόρθωση των ατελειών της και την αποτελεσματικότητά της, μέσα όμως σ΄ ένα πλαίσιο κανόνων και ουσιαστικών ελέγχων από την Πολιτεία.

Δεν είναι τυχαίο πως μελέτες μέχρι σήμερα που απουσιάζει ο ασφυκτικός αλλά απαιτούμενος έλεγχος, τη φέρουν ως πρωταθλήτρια στη διαφθορά.

Ακόμη, παρακολουθώντας τα όσα διαδραματίζονται στην πατρίδα μας, θεωρώ πως αν συνεχίσει την πορεία της με τις ίδιες προτεραιότητες η αυτοδιοίκηση ιδίως του Β´ βαθμού, δεν θα αδικήσω τις φωνές που ακούγονται και κρίνουν οτι ουσιαστικά δεν έχει λόγο ύπαρξης!

Φτάσαμε να ξοδεύουμε τα κονδύλια του ΕΣΠΑ με επιπολαιότητα και χωρίς να δίνουμε λόγο σε κανέναν.

Για να καταλάβω κι εγώ, με ποιο δικαίωμα κάποιοι στη Χώρα μας τα χρήματα αυτά, τα κάνουν... ιστοσελίδες, ημερίδες, μελέτες, εκδηλώσεις, ταξίδια για... αδελφοποιήσεις κλπ, ενώ τα ΜΜΕ -όχι όλα-... λιβανίζουν για τη δήθεν αποτελεσματικότητα, προκειμένου να κρατηθούν στη ζωή ή να χρηματοδοτηθούν για κανένα μπανεράκι στις ιστοσελίδες τους;

Με ποιες προτεραιότητες εντάσσονται για χρηματοδότηση μελέτες που αφορούν έργα των Δήμων; Μήπως με τη λογική του πιο... υπάκοου ή με τη λογική της επόμενης ημέρας;

Δεν εξυπηρετείται ο τόπος έτσι , δεν αποδίδεται έργο που να δίνει λύσεις στα αιτήματα των πολιτών και δεν διορθώνονται παθογένειες.

Περάσαμε σε ότι αφορά τις χρηματοδοτήσεις, από την απολυταρχία της Πολιτείας του παρελθόντος, στην αυτοκρατορία κυρίως των Περιφερειακών Αρχών και στην υποτέλεια των Δημοτικών Αρχών.

Φυσικά όπου υπάρχει ενός ανδρός Αρχή, υπάρχει περίπτωση να υπάρξει και εκτροπή. Συμπέρασμα της μέχρι τούδε κατάστασης, είναι πως επιβάλλεται να σπάσει η απολυτότητα στις αποφάσεις της αυτοδιοίκησης.

Απολυτότητα που σήμερα πολλαπλώς καταγγέλλεται για εξυπηρέτηση συμφερόντων, για αναποτελεσματικότητα που... βαπτίζεται έργο, για συνδιοίκηση με οικονομικά συμφέροντα κλπ, χωρίς να μπορούν οι εντολοδόχοι πολίτες να ξεχωρίσουν την αλήθεια από τη συκοφαντία.

Επειδή οι καιροί άλλαξαν, η ζωή μας άλλαξε, οι ευθύνες μας το ίδιο, είναι ανήθικο το χαλαρό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης, να επιτρέπει, να κατηγορούνται αναίτια κάποιοι αυτοδιοικητικοί ,ή να κερδοσκοπούν ανενόχλητοι, έτεροι .

Για να ξεφύγουμε από τη μιζέρια των αλληλοκατηγοριών, επιβάλλεται να προχωρήσουμε σε πιο δημοκρατικά μοντέλα διοίκησης με συνευθύνη της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης Α' και Β΄ βαθμού στην αποτελεσματικότητα και στην επίτευξη των στόχων!

Την επιτυχία της Αυτοδιοίκησης θα την κάνουν αληθινή και όχι εικονική πραγματικότητα όπως ισχύει σήμερα, μόνο οι ξεκάθαρες, κρυστάλλινες αποφάσεις της διοίκησης που δεν θα αφήνουν παραθυράκια για παιχνίδια εξουσίας, παρά μόνο για παραγωγή έργου στις τοπικές κοινωνίες!

elzoni.gr