Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ «ΜΥΣΤΙΚΗ» ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ


Μυστική Επιτροπή και επιπλέον με ηχηρές απουσίες Ελλήνων που θεωρούνται κορυφαίοι σε θέματα Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), δημιούργησε ο Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Αυτό καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομέαρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.
Σύμφωνα με άρθρο του έγκριτου και καλά ενημερωμένου επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής Δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου, στις πληροφορίες του οποίου βασίστηκε η Ερώτηση του Τέρενς Κουίκ:

«Η προαναφερομένη Επιτροπή, αποτελείται από τέσσερις ανώτερους  υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών που είναι πιστοί στη γραμμή ότι δεν πρέπει να «προκληθεί» η Τουρκία με μια μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ».

Ωστόσο, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι στην Επιτροπή αυτή δεν συμμετέχει κανείς από τους Έλληνες που γνωρίζουν, για χρόνια τώρα, το θέμα της ΑΟΖ, και τους οποίους χρησιμοποιούν άλλες χώρες ή Ινστιτούτα ή Οργανισμοί.
«Αληθεύουν οι πληροφορίες περί σύστασης μυστικής Επιτροπής που θα ασχολείται με ζητήματα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ); Πώς είναι δυνατόν να εξαιρείτε Έλληνες που γνωρίζουν, για χρόνια τώρα, το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και τους οποίους χρησιμοποιούν άλλες χώρες, ή Ινστιτούτα ή Οργανισμοί;» ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά εξηγήσεις για την απουσία διαβούλευσης μεταξύ ΥΠΕΞ και Τομεαρχών Εξωτερικών-Ενέργειας των κομμάτων προ της δημιουργίας της Επιτροπής.

Και ο Τέρενς Κουίκ προσθέτει:

«Γιατί ακόμα δεν μου έχετε απαντήσει στο μείζον ερώτημά μου για το μείζον θέμα της Στρογγύλης; Γιατί αρνείστε να συγκαλέσετε την Εθνική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων όπου φυσικά θα συζητηθεί και το θέμα της ΑΟΖ;».