Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

“Θα ανακάμψει η Χρυσή Αυγή”, λέει το 43% - Δεν θέλει πρόωρες εκλογές η πλειοψηφία των πολιτών

dimoskopisi
Την εκτίμηση ότι η Χρυσή Αυγή θα ανακάμψει, μετά την επιχείρηση εξάρθρωσής της που βρίσκεται σε εξέλιξη με τις συντονισμένες ενέργειες της Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας, διατυπώνει το 43%, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης της εταιρείας “Alco” για το “Πρώτο Θέμα”.
Από την άλλη, το 39% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι η εθνικιστική οργάνωση του Νίκου Μιχαλολιάκου, που διώκεται ως εγκληματική οργάνωση, δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει τις δραματικές επιπτώσεις των τελευταίων εξελίξεων.
Το 68% των πολιτών θεωρεί ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, ενώ το 66% τη θεωρεί επικίνδυνη για τη Δημοκρατία, και το 64% υποστηρίζει ότι είναι σωστή η απόφαση για διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης προς τη Χρυσή Αυγή.
Υπάρχει ωστόσο ένα ποσοστό 26%, που στην ίδια ερώτηση απαντάει αρνητικά, θεωρεί δηλαδή ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι επικίνδυνη για τη Δημοκρατία, παρά τις πρόσφατες εξελίξεις.Σε επίπεδο εκτίμησης πρόθεσης ψήφου, η Χρυσή Αυγή υποχωρεί στο 7,2%, παραμένει ωστόσο τρίτο κόμμα, πίσω από τη Νέα Δημοκρατία που συγκεντρώνει 25,8% και τον ΣΥΡΙΖΑ με 24,8%, ενώ είναι μπροστά από το ΠΑΣΟΚ (7%), τους Ανεξάρτητους Έλληνες (5,7%), το ΚΚΕ (5,3%) και τη Δημοκρατική Αριστερά (4,4%).
Στο ερώτημα περί της πρωθυπουργικής “αξιοπιστίας”, ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει 35% και ο Αλέξης Τσίπρας 24%, ενώ ο “κανένας” βρίσκεται στο 41%.
Οι πρόωρες εκλογές παραμένουν σταθερά εκτός… πεδίου βολής της πλειοψηφίας της κοινωνίας, που όπως πάγια συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής θητείας, και ανεξαρτήτως της αντίδρασης που ενδεχομένως έχει απέναντι στις ακολουθούμενες πολιτικές, δεν επιθυμεί να δει να στήνονται πρόωρες κάλπες.
Το 63% των πολιτών τάσσεται κατά της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, ενώ το 30% δηλώνει ότι είναι υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

ysterografa.gr