Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Έξι υπουργεία θέλει το SPD και… πάει σε Συνέδριο

Peer-Steinbruck-SPD
Twitter@EmOikonomidis
Η προοπτική ενός Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία, δεν… τρομάζει μονάχα την Ευρώπη και την Ελλάδα. Προκαλεί αντίστοιχα άβολα συναισθήματα ανησυχίας στους ίδιους τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι θυμούνται με απόγνωση όσα συνέβησαν στην πρώτη εφαρμογή ενός τέτοιου πολιτικού πειράματος, μετά τις εκλογές του 2005, που τους οδήγησε μετά από τέσσερα χρόνια, σε μια επώδυνη συρρίκνωση στις εκλογές του 2009.

Η κατάσταση για το SPD γίνεται ακόμη πιο σύνθετη και δύσκολη, από τη στιγμή που μια κυβερνητική συμμαχία τους με το CDU/CSU της Άνγκελα Μέρκελ δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να έχει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός Μεγάλου Συνασπισμού, επειδή οι ίδιοι οι Σοσιαλδημοκράτες… δεν είναι πια μεγάλοι.
Θα διαπραγματευτούν λοιπόν από προφανή θέση μειονεξίας, χωρίς πολλά περιθώρια αντίδρασης στην Άνγκελα Μέρκελ, με δεδομένη τη βαριά πολιτική σκιά που απέκτησε η Καγκελάριος μετά τη χθεσινή, ηχηρή αναβάθμισή της στις κάλπες.
Ο Πέερ Στάινμπρουκ, που επελέγη ως υποψήφιος Καγκελάριος επειδή… κανείς άλλος δεν ήθελε, έσπευσε από χθες κιόλας να δηλώσει δημοσίως, στην τηλεόραση, δίπλα στην Άνγκελα Μέρκελ, ότι θα προτείνει στο SPD να αποφύγει μια κυβερνητική συμμαχία με το CDU/CSU.
Ενώ από σήμερα ξεκίνησαν οι κομματικές και κοινοβουλευτικές ζυμώσεις, που θα κορυφωθούν την Παρασκευή με ένα… μίνι Συνέδριο, ώστε οι τελικές αποφάσεις να αποκτήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική νομιμοποίηση.
Η τάση των “αρνητών” στο εσωτερικό του SPD είναι πληθυντικά και ποιοτικά μεγαλύτερη. Όπως ωστόσο σημειώνουν με έμφαση τα γερμανικά ΜΜΕ, στην περίπτωση που η Άνγκελα Μέρκελ δεχθεί μια ενδεχόμενη πρόταση για έξι υπουργεία στο SPD, το πιθανότερο είναι ότι οι αρνήσεις θα καμφθούν.
Το πραγματικά κρίσιμο ερώτημα λοιπόν αφορά στο κατά πόσο η ίδια η Μέρκελ θέλει να ανοίξει την πόρτα της εξουσίας για το SPD και τη… γκρίνια του, σε συνδυασμό  με τη σχεδόν βέβαιη προσπάθεια που θα καταβάλλουν οι Σοσιαλδημοκράτες να βάλουν τρικλοποδιές στις πολιτικές στοχεύσεις της Καγκελαρίου.
Το ερώτημα “γιατί να το κάνει;”, ενδυναμώνεται περαιτέρω όταν στο τραπέζι πέφτει το ενδεχόμενο συνεργασίας της Κεντροδεξιάς με τους Πρασίνους. Που μάλλον είναι… περισσότερο βολικοί.

ysterogrfafa.gr