Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Το αυστηρό μήνυμα της Ντόρας στη Χρυσή Αυγή

dora200
Η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους Άρη Πορτοσάλτε και Μπάμπη Παπαδημητρίου, κάλεσε τον πολιτικό κόσμο να επιδείξει «ψυχραιμία και νηφαλιότητα» και να μην «παίξει το παιχνίδι της Χρυσής Αυγής».
«Η Χρυσή Αυγή θα καταλάβει ότι υπάρχουν νόμοι και δημοκρατία σε αυτή τη χώρα .Τώρα το καταλαβαίνει και σφαδάζει», σημείωσε χαρακτηριστικά η κα Μπακογιάννη, προσθέτοντας πως εάν η Χρυσή Αυγή «θέλει επαναληπτικές εκλογές σε περιφέρειες θα τις έχει, αλλά αν θέλει αποσταθεροποίηση δεν θα την έχει».
Αν ο  Μιχαλολιάκος πιστεύει ότι μπορεί να παίξει με τους θεσμούς απατάται. Αν θέλει να παραιτήσει οκτώ βουλευτές, θα έχουμε οκτώ επαναληπτικές εκλογές, που θα κερδίσουν τα κόμματα του κοινοβουλευτικού τόξου», συνέχισε η κα Μπακογιάννη και συμπλήρωσε: «Αν θέλει να παραιτήσει 18, θα μείνει χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση».
Παράλληλα, η πρώην υπουργός εξέφρασε την προτίμηση, σε περίπτωση εκλογών, τα υπόλοιπα κόμματα να κατέβουν με έναν υποψήφιο έναντι του υποψηφίου της Χρυσής Αυγής
Απαντώντας σε προγενέστερες δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Βούτση, πως εκτυλίσσεται ουσιαστικά μία διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και Χρυσής Αυγής η κα Μπακογιάννη απάντησε πως η κυβέρνηση «βεβαίως δεν διαπραγματεύεται», προσθέτοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε «αμηχανία» καθώς πλέον «η κυβέρνηση βρίσκεται σε μετωπική σύγκρουση» με τη Χρυσή Αυγή.
Τέλος, η κα Μπακογιάννη προειδοποίησε πως η Ελλάδα δεν πρέπει να δίνει την εικόνα της αστάθειας σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο, ειδικά την ώρα που «έχουμε τα πρώτα θετικά μηνύματα»


Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν πάμε σε εκλογές για την αντικατάσταση των 15 που ενδεχομένως παραιτηθούν νομίζετε ότι πρέπει να γίνουν και εθνικές εκλογές;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι βέβαια κ. Πορτοσάλτε. Εγώ πιστεύω καταρχήν ότι πρέπει να επικρατήσει περισσότερη ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο όλοι κάνουμε τις τελευταίες δύο ημέρες είναι να παίζουμε το παιχνίδι της ΧΑ. Εδώ θέλει απάντηση πάρα πολύ ήρεμη πολύ ψύχραιμη. Η ΧΑ το κάνει αυτό, διαδίδει ότι μπορεί να πάμε σε εκλογές έτσι ώστε η ομόθυμη καταδίκη της ΧΑ και του ναζιστικού φαινομένου να σταματήσει και να οδηγηθούμε στις παραδοσιακές αντιπαλότητες μεταξύ των κομμάτων. Αυτός είναι ο στόχος και εμείς με άνεση παίζουμε το παιχνίδι τους. Ε όχι λοιπόν ..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συγχωρείτε αλλά ο φίλος σας και συνομιλητής σας κ. Παπαδημούλης από το βήμα της βουλής χθες είπε το ίδιο πράγμα.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μα, είπα εγώ ότι ο Παπαδημούλης και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παίζουν το παιχνίδι; Εγώ λέω λοιπόν ότι εμείς ως κοινωνία, ως μια χώρα  η οποία βρισκόμαστε στο παραπέντε να διαβούμε τον Ρουβίκωνα, την ώρα λοιπόν που έχουμε τα πρώτα μηνύματα τα οποία είναι στοιχειωδώς θετικά, την ώρα που η Ελλάδα θα κριθεί για τα επόμενα χρόνια μέσα στους επόμενους έξι μήνες, θα παρασυρθούμε και θα παίξουμε το παιχνίδι της όποιας Χρυσής Αυγής; Η δική μου απάντηση είναι όχι ξεκάθαρα. Η δικαιοσύνη θα προχωρήσει, θα κάνει το έργο της και θα στοιχειοθετήσει ή δεν θα στοιχειοθετήσει, τέλος πάντων θα πάρει τις αποφάσεις της. Από κει και πέρα πολιτικά, αν ο κ. Μιχαλολιάκος πιστεύει ότι μπορεί να παίξει με τους θεσμούς είναι βαθιά νυχτωμένος. Θέλει να παραιτήσει οκτώ βουλευτές; Θα έχουμε οχτώ επαναληπτικές εκλογές τις οποίες θα κερδίσουν τα κόμματα του ευρύτερου συνταγματικού τόξου. Θέλει να παραιτήσει δεκαοκτώ; Η Χρυσή Αυγή θα μείνει εκτός βουλής. Αυτά και τέλος. Δεν πρόκειται να μπούμε σε μια κουβέντα πολιτικής αντιπαράθεσης διότι έτσι βολεύει τη Χρυσή Αυγή και αποπροσανατολίζει την κουβέντα από την ουσία. Και το πέτυχε χθες.
(Απόσπασμα Βούτση)
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Βούτσης είπε ότι η κυβέρνηση είναι σε μια διαπραγμάτευση.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτά είναι αέρας φρέσκος. Η κυβέρνηση βεβαίως και δεν διαπραγματεύεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αμηχανία διότι βλέπει αυτή τη στιγμή την αποφασιστικότητα μιας κυβέρνησης, η οποία έχει μετωπική με την Χρυσή Αυγή. Η Χρυσή Αυγή θα καταλάβει, ότι υπάρχει δημοκρατία σ’αυτή τη χώρα, ότι υπάρχουν νόμοι σ’αυτή τη χώρα, ότι το σύνταγμα τηρείται και  ότι δεν υπάρχει ακαταδίωκτο. Τώρα λοιπόν το έχει καταλάβει και σφαδάζει. Και επειδή σφαδάζει η Χρυσή Αυγή θέλει να ισχύσει το «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων». Η δημοκρατία σ’αυτή τη χώρα είναι πάρα πολύ δυνατή, εάν θέλει η ΧΑ 10 επαναληπτικές εκλογές θα τις έχει, θα χάσει 10,8, 18 βουλευτές, όσους θέλει. Ο ελληνικός λαός δεν είναι κορόιδο. Καταλαβαίνει πολύ καλά όταν, για ίδιον όφελος βάζεις την χώρα ακόμα και στο κόστος μίας επαναληπτικής εκλογής. Θέλουν επαναληπτική εκλογή; Θα την έχουν. Θέλουν πολιτική αποσταθεροποίηση; Δεν θα την έχουνε. Ξεκάθαρα πράγματα για να ξέρουμε τι λέμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό απαιτεί όμως ότι όλοι οι άλλοι θα έχουνε συμφωνήσει μεταξύ τους. Δεν έχει γίνει κατανοητό αυτό, δεν το έχουμε καταλάβει εμείς που παρακολουθούμε τί κάνουν οι πολιτικοί και λιγότερο ακόμη το καταλαβαίνει η κοινή γνώμη. Στο θέμα των ενδεχόμενων εκλογών, θα κατέβουν με κομματικό ανταγωνισμό τα κόμματα έναντι του υποψηφίου της ΧΑ ή θα κατέβουν ενωμένα με έναν υποψήφιο όλα μαζί;
 ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το ιδεατό θα ήταν, και αν με ρωτούσατε από το βάθος της καρδιάς μου θα ήθελα να κατέβουμε με έναν υποψήφιο. Κι ας τους έχουμε μοιραστεί από πριν με τρόπο που δεν αλλάζει την ισορροπία στο κοινοβούλιο. Αυτό θα ήταν το ιδεατό και θα το επιθυμούσα πάρα πολύ και αν ήταν στο χέρι μου θα έκανα ότι μπορούσα για να το πετύχω. Εάν με ρωτάτε όμως πολιτικά ποιά είναι η πρόβλεψη μου, η πρόβλεψη μου είναι ότι τα κόμματα θα κατέβουν ο καθένας για τον εαυτό του και θα κάνουν την πολιτική τους αντιπαράθεση. Και αυτό σε μία δημοκρατία δεν με φοβίζει υπό την προϋπόθεση ότι το κεντρικό μήνυμα θα είναι ένα: ότι απέναντι σε αυτή τη δημοκρατική διαδικασία έχουμε τις πρακτικές τις φασιστικές της Χρυσής Αυγής. Αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πως θα εμποδίσετε τα κόμματα του λεγόμενου αντιμνημονιακού τόξου να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία αυτή για να δημιουργήσουν ένα πρόβλημα, δηλαδή εκεί π.χ. που θα έβγαινε ένας της ΝΔ, να γίνει μια σύμπτυξη αντιμνημονιακών δυνάμεων να βγει ένας απ’αυτούς έτσι ώστε να μην υπάρχει πλειοψηφία...
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ας το δω αυτό. Διότι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι είναι ανάδερφο κόμμα. Εσείς πιστεύετε σοβαρά ότι θα έχουμε σύμπτυξη ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ; Ή ότι θα γίνει ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ; Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες παίζουν αυτή τη στιγμή την ύπαρξη τους, αν θα μπουν ή δεν θα μπουν στη βουλή. Αν κάνουν μια τέτοια σύμπραξη είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν θα είναι. Συνεπώς να είμαστε ρεαλιστές. Δε νομίζω ότι αυτό το πράγμα θα γίνει. Θα κατέβει ο καθένας για τον εαυτό του και θα δώσει τη μάχη. Μακάρι επαναλαμβάνω, εάν είχαμε την ωριμότητα του πολιτικού συστήματος σήμερα, μακάρι σε μια σύσκεψη πολιτικών αρχηγών να είχαμε δώσει την οριστική απάντηση στη Χρυσή Αυγή. Το λέω και το υποστηρίζω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ‘Όλα αυτά έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις διότι ρίχνουν νερό στο μύλο όσων λένε ότι ακόμη και αν η Ελλάδα διορθώσει τα οικονομικά, ο πολιτικός κίνδυνος, η αστάθεια η κυβερνητική παραμένει το μεγάλο πρόβλημα της χώρας. Με όλα αυτά που γίνονται η ανησυχία πλέον στις διεθνείς αγορές και στις κυβερνήσεις είναι πάρα πολύ μεγάλη. Τι μηνύματα σας έρχονται εσάς και τι πρέπει να κάνουμε και γι αυτό για να θεραπεύσουμε κι αυτήν την πλευρά.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η εικόνα την οποία μεταδίδουμε είναι η εικόνα χώρας η οποία είναι σε αστάθεια. Επειδή ο καθένας αποφάσισε ότι μέχρι και πραξικόπημα ιντερνετικό μπορούμε να έχουμε και επειδή είμαστε η χώρα στην οποία εύκολα χάνουμε το μέτρο, εγώ θέλω να κάνω μια έκκληση: Ψυχραιμία, διότι η εικόνα αδικεί την Ελλάδα. Εσείς κύριοι και εγώ ξέρουμε ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από κανένα πραξικόπημα, ότι η χώρα μας δεν κινδυνεύει από την Χρυσή Αυγή, ότι είναι κάποιοι γραφικοί τύποι, τους οποίους πληρώνουμε τώρα πολύ ακριβά αλλά θα τελειώνουμε με αυτή την υπόθεση, το ξέρουμε. Οι ξένοι δεν το ξέρουν. Και επειδή οι δημοσιογράφοι όταν έχουν τέτοιου είδους θέματα θέλουν να τα βγάλουν και να τα κάνουν βούκινο, η Ελλάδα και το πολιτικό της σύστημα πρέπει να αντισταθεί. Πρέπει να στείλει ένα μήνυμα ομοψυχίας και σταθερότητας. Εάν θέλουμε να προστατεύσουμε τις θυσίες του ελληνικού λαού. Θυσιάστηκαν  έξι χρόνια ύφεσης. Έχουμε τους ανέργους που έχουμε, έχουμε μια γενιά που αναζητά το μέλλον της και φεύγει στο εξωτερικό, είναι δυνατόν να μην αντιλαμβανόμαστε ότι τώρα είναι η ώρα στην οποία το μήνυμα πρέπει να είναι ένα και προς όλους: ότι η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της, ότι η δημοκρατία είναι σίγουρη και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να διακινδυνεύσουμε τα κεκτημένα μας.