Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

«Τα αγροτεμάχια δεν πρέπει να φορολογούνται ως οικόπεδα» - Ερώτηση του Κώστα Κόλλια στη Βουλή


Ερώτηση κατέθεσε ο Κώστας Κόλλιας στη Βουλή προς το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων. Για το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Την τελευταία εβδομάδα είδαν το φως της δημοσιότητας τα σχέδια του Υπουργείου Οικονομικών για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων. Παρόλο που ακόμα δεν έχει υπάρξει οριστική πρόταση για το ύψος και τους συντελεστές, τουλάχιστον από τις πληροφορίες που κυκλοφορούν καθίσταται ξεκάθαρο ένα βασικό πρόβλημα: φαίνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει την πρόθεση να αντιμετωπίσει τα αγροτεμάχια ως οικόπεδα και για το λόγο αυτό ανέλαβα πρωτοβουλία να καταθέσω σχετική ερώτηση στη Βουλή.
Πρόκειται για θεμελιώδες λάθος να αξιολογείται η αξία της αγροτικής γης με βάση συντελεστές οι οποίοι αρμόζουν μόνο σε οικόπεδα με κτηματομεσιτική αξία, οικόπεδα δηλαδή τα οποία προορίζονται για δόμηση ή άλλου είδους αξιοποίηση. Ως εκ τούτου, συντελεστές όπως η ελάχιστη βασική αξία του δημοτικού διαμερίσματος όπου βρίσκεται, η απόσταση από τη θάλασσα και η ύπαρξη πρόσοψης σε εθνική, επαρχιακή ή αγροτική οδό δεν είναι δυνατόν να αποτελούν συντελεστές υπολογισμού της αξίας του αγροτεμαχίου και, ως εκ τούτου, της φορολόγησής του.
Ακόμα και αν όλα τα παραπάνω δίνουν αξία στο αγροτεμάχιο, αυτή η αξία ούτως ή άλλως αποτυπώνεται στο φόρο μεταβίβασης. Σε κάθε άλλη περίπτωση, είναι προφανές πως ένα στρέμμα με δενδρώδεις καλλιέργειες 200 μέτρα από την παραλία δεν μπορεί να έχει καμία φορολογική διαφορά από ένα αντίστοιχο στρέμμα σε ορεινή περιοχή.
Και βεβαίως υπάρχουν θέματα και με άλλους συντελεστές, όπως για παράδειγμα οι συντελεστές χρήσης και απομείωσης. Παρόλο που ο συντελεστής χρήσης είναι ο μοναδικός που έχει άμεση σχέση με την αποδοτικότητα και, επομένως, με τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, τα νούμερα που κυκλοφόρησαν είναι προβληματικά. Τα δάση και τα βοσκοτόπια φορολογούνται υπερβολικά, ενώ και για τις άλλες καλλιέργειες, οι διαφορές στο καλλιεργητικό κόστος και την παραγωγικότητα ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας, αλλά και από χρόνο σε χρόνο, δεν λαμβάνονται υπόψη. Τέλος, ο συντελεστής απομείωσης ευνοεί τους μεγάλους γαιοκτήμονες και αδικεί τους μικρούς αγρότες, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων παραγωγών.
Έχω δηλώσει επανειλημμένα ότι ο αγροτικός τομέας πρέπει να αναδειχθεί σε πυλώνα ανάπτυξης και τα όσα ακούγονται δεν θα βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Κανείς δεν αρνείται την ανάγκη να αντληθούν επιπλέον έσοδα. Αυτά όμως θα πρέπει να προέλθουν μόνο από παραγωγούς που διαθέτουν εισοδήματα. Υπάρχουν τρόποι, με βάση την πραγματική παραγωγικότητα κάθε αγροτεμαχίου, να υπολογιστεί με ακρίβεια η φοροδοτική ικανότητα κάθε αγρότη. Αντίθετα, η φορολόγηση των αγροτεμαχίων με συντελεστές που καμία σχέση δεν έχουν με την αγροτική παραγωγή θα επιβαρύνουν πρόσθετα τους αγρότες και αυτό, σε συνδυασμό με το ήδη αυξημένο καλλιεργητικό κόστος και τη γενικευμένη οικονομική δυσπραγία, θα οδηγήσει πολλούς αγρότες εκτός γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Είναι πάγια η άποψή μου ότι η ελληνική πολιτεία πρέπει να επενδύσει στον αγροτικό τομέα. Εάν η γεωργία πάψει να είναι βιώσιμη επαγγελματική ενασχόληση, εάν η αγροτική γη εγκαταλειφθεί, ξεπουληθεί για οικόπεδα ή συγκεντρωθεί σε χέρια λίγων, το πλήγμα για την ελληνική κοινωνία και την εθνική οικονομία θα είναι δυσβάσταχτο. Πιστεύω ότι θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις, διότι είναι θέμα στρατηγικής επιλογής να ενισχύσουμε τον Έλληνα αγρότη, να δώσουμε κίνητρα σε περισσότερους ανθρώπους να ασχοληθούν με τη γεωργία, ώστε να κάνουμε τον αγροτικό τομέα πιο παραγωγικό και ανταγωνιστικό.»