Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Συλλαλητήριο αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών στη ΔΕΘ

deu
Ένστολοι αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί, πραγματοποίησαν απόψε συλλαλητήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ανοίγοντας έτσι το χορό των κινητοποιήσεων που κορυφώνονται αύριο, με τις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο των εγκαινίων της 78ης ΔΕΘ.
Ένστολοι, άνδρες και γυναίκες, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Λευκό Πύργο και στη συνέχεια κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις περικοπές μισθών και συντάξεων. Οι διαδηλωτές πέρασαν έξω από τα γραφεία πολιτικών κομμάτων, όπου φώναξαν συνθήματα και επέδωσαν ψηφίσματα με τα αιτήματά τους, ενώ η πορεία των αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών, κατέληξε έξω από το κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης.
Στους συγκεντρωθέντες, στο Λευκό Πύργο, μίλησαν επικεφαλής των πανελλήνιων ομοσπονδιών, βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Οδυσσέας Ντριβαλάς, καθώς επίσης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Ο κ. Μπουτάρης είπε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τη Δημοτική Αστυνομία “διέλυσε την πόλη” και τόνισε ότι ολόκληρο το βάρος της αστυνόμευσης έπεσε πλέον στα σώματα ασφαλείας.
Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος δήλωσε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι αντίθετη με τις περικοπές σε ενστόλους, αλλά “και με την φύλαξη των πόλεων και των χωριών μας από παρακρατικές ομάδες”.

“Εμείς δεν λησμονούμε ούτε τα “ισοδύναμα μέτρα”, ούτε τη “λάθος συνταγή”, ούτε την αναγκαιότητα της αναγνώρισης της εργασίας μας ως επικίνδυνης και ανθυγιεινής”, αναφέρεται, μεταξύ άλλων στο ψήφισμα διαμαρτυρίας που εξέδωσαν οι πανελλήνιες ενώσεις ένστολων. Ζητούν άρση των προγραμματισμένων περικοπών των λειτουργικών και μισθολογικών δαπανών, “με παράλληλη έναρξη αποκατάστασης των αδικιών”, αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας τους και θεσμικές αλλαγές, που, όπως εκτιμούν, θα αναβαθμίσουν την επιχειρησιακή δράση των σωμάτων ασφαλείας.
Την πορεία των ένστολων ακολουθούσε μια διμοιρία των ΜΑΤ, ενώ λίγο μετά τις 8 το βράδυ έφθασαν έξω από το κτίριο του υπουργείου, επέδωσαν ψήφισμα και στη συνέχεια διαλύθηκαν.
Με απόφαση των ομοσπονδιών τους αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί θα πάρουν μέρος και στο αυριανό συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ.
Πριν ξεκινήσει το συλλαλητήριο των ένστολων τα προεδρεία των ομοσπονδιών τους και των ενώσεων κεντρικής Μακεδονίας, συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ (αποτελούμενη από βουλευτές), μετά από πρόσκληση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι συνδικαλιστές των σωμάτων ασφαλείας έθεσαν στους βουλευτές τα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, επισήμαναν ότι ο αγώνας που δίνουν είναι πολιτικός και όχι συντεχνιακός.