Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Με Μήτρογκολ η Ελλάδα, 1-0 το Λιχτενστάιν και έπιασε στην κορυφή τη Βοσνία- Ορθάνοιχτος ο δρόμος για Βραζιλία


Μετά από ένα κάκιστο ημίχρονο, η Εθνική μας ανέβηκε στην επανάληψη και με γκολ του Κώστα Μήτρογλου στο 72′ πήρε την αγχωτική, αλλά πολύ σημαντική νίκη με 1-0 επί του Λιχτενστάιν στο “Rheinpark Stadion”. Νίκησε η Σλοβακία στη Βοσνία, που πλέον ισοβαθμεί με την Εθνική μας στην πρώτη θέση, αλλά υπερτερεί λόγω διαφοράς τερμάτων.



Ενα κάκιστο α' μέρος, μία ανόητη κόκκινη του Χολέμπας και ο Γέλε, που είχε κατέβασε τα ρολά οδηγούσε την Εθνική μας ομάδα στην... καταστροφή, αφού δεν θα εκμεταλλευόταν την γκέλα της Βοσνίας, που ηττήθηκε από την Σλοβακία. Ο Κώστας Μήτρογλου όμως έλυσε το γόρδιο δεσμό στο 72' και χάρισε υπερπολύτιμη νίκη στη γαλανόλευκη, που στην επανάληψη ήταν ομάδα και πίεσε τους γηπεδούχους όσο χρειαζόταν για να πάρει το τρίποντο. Δύο δοκάρια και πολλές χαμένες ευκαιρίες είχε η ομάδα του Σάντος στην επανάληψη, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η αποβολή του Χάσλερ, που επανέφερε τις ισορροπίες. Στην κορυφή με 16 βαθμούς πλέον η Εθνική μας, όσους και η Βοσνία, που όμως θα πρέπει να κάνει κι άλλη γκέλα για να την προσπεράσουμε, αν φυσικά κερδίζουμε μέχρι τέλους.

Παράδειγμα... προς αποφυγή ήταν το α' μέρος για την Εθνική μας. Αντιμετωπίζοντας την πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου το χωρίς πάθος και όρεξη αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα παρουσίασε κάκιστη εικόνα, δίχως να προβληματίσει τους γηπεδούχους, που με μεγάλη άνεση κρατούσαν το μηδέν. Ο Σάντος παρέταξε 4-3-3, αλλά τόσο από τον άξονα, όσο και από τις πτέρυγες η ανάπτυξη ήταν προβληματική και τα λάθη πάρα πολλά.
Το Λιχτενστάιν μάλιστα απείλησε πρώτο όταν ο Χάσλερ στο 19' σούταρε λίγο πάνω από τα δοκάρια. Η ευκαιρία αυτή δεν αφύπνισε τους έλληνες διεθνείς, αλλά τελικά κατάφεραν να δημιουργήσουν δύο καλές ευκαιρίες. Μία με τον Μήτρογλου στο 30' και μία με τον Σιόβα στο 32', που αμφότερες κατέληξαν άουτ. Ο Σάντος μόνο ευχαριστημένος δεν ήταν και είναι χαρακτηριστικό πως από νωρίς σήκωσε για ζέσταμα τον Νίνη, που μπήκε με την έναρξη του β' μέρους.
Στην επανάληψη πάντως η Εθνική μας έδειξε να... ξυπνάει και στο πρώτο 15λεπτο έφτασε κοντά στο γκολ σε τέσσερις περιπτώσεις. Τα τελειώματα του Μήτρογλου ωστόσο δεν ήταν αυτά, που έπρεπε και τόσο τα δύο του πλασέ, όσο και η κεφαλιά του, πέρασαν μόλις άουτ. Στο 58' έστειλε την μπάλα προς την εστία, αλλά ο Γέλε απόκρουσε σωτήρια. Κι ενώ η Εθνική μας πίεζε ο Χολέμπας αποβλήθηκε στο 60'. Παιδική συμπεριφορά από τον Χολέμπας, που ενώ κέρδισε φάουλ... ζήτησε το λόγο από τον αντίπαλό του σε αυστηρό τόνο.
Το Λιχτενστάιν και συγκεκριμένα ο Χάσλερ όμως φρόντισε να επαναφέρει τις ισορροπίες, αντικρίζοντας την κόκκινη στο 65'. Η Εθνική μας πλέον είχε ανεβάσει στροφές και δημιουργούσε ευκαιρίες. Ο Κατσουράνης είχε δοκάρι στο 66', ο Τοροσίδης απείλησε εκ νέου στο 68', αλλά ο Μήτρογλου βρήκε τη λύση. Μετά από εξαιρετική συνεργασία Κατσουράνη και Τοροσίδη, ο Μήτρογλου από κοντά στο 72' άνοιξε το σκορ και λύτρωσε την Εθνική. Ο Νίνης είχε κι άλλο δοκάρι στο 74', ενώ ο Γέλε σταμάτησε μία ακόμα φορά τον Μήτρογλου, όπως έγινε και λίγο αργότερα με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Μέχρι τέλους δεν άλλαξε τίποτα και σε συνδυασμό την ήττα της Βοσνίας η Εθνική μας βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο Μουντιάλ

Λιχτενστάιν: Γιέλε, Έρι, Κουΐντανς, Στοκλας, Νίκολας Χάσλερ, Ντέιβιντ Χάσλερ, Φρικ (27' Αντρέας Κρίστεν), Μπούργκμαγιερ, Ματίας Κρίστεν (90' Γκούμπστερ), Βίιζερ (86' Γιλντίζ), Ποβλερίνο.

Ελλάδα: Καρνέζης, Τοροσίδης, Χολέμπας, Παπασταθόπουλος, Σιόβας, Κατσουράνης, Μανιάτης, Ταχτσίδης (67' Καραγκούνης), Κονέ (46' Νίνης), Χριστοδουλόπουλος (84' Παπαδόπουλος), Μήτρογλου.

Τα αποτελέσματα

Λιχτενστάιν - Ελλάδα 0-1 (72' Μήτρογλου)
Βοσνία/Ερζεγοβίνη - Σλοβακία 0-1 (77' Πετσόφσκι)
Λετονία - Λιθουανία 2-1 (20' Μπουλβιτις, 42' Ζιούζινς - 44' Ματουλεβίτσιους)

Η επόμενη αγωνιστική - Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου

18.30 Λιθουανία - Λιχτενστάιν
21.15 Σλοβακία - Βοσνία/Ερζεγοβίνη
21.45 Ελλάδα - Λετονία

H Βαθμολογία του 7ου ομίλου


Θέση Ομάδα Βαθμοί Αγώνες Διαφορά τερμάτων
1. Βοσνία/Ερζεγοβίνη 16 7 +19
2. Ελλάδα 16 7 +4
3. Σλοβακία 12 7 +3
4. Λετονία 7 7 -7
5. Λιθουανία 5 7 -5
6. Λιχτενστάιν 2 7 -14