Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Απανωτές σεισμικές δονήσεις στη Φθιώτιδα. Στο… πόδι οι κάτοικοι

seismoi

Μπορεί τη χθεσινή νύχτα να την πέρασαν σε αυτοκίνητα ή σε κάποιους συγγενείς τους όμως δεν ξέρουν που θα περάσουν τη νύχτα που έρχεται καθώς ο Εγκέλαδος συνεχίζει να επισκέπτεται αδιάλειπτα την περιοχή και να υπενθυμίζει την παρουσία του. Οι επιστήμονες στο σύνολό τους είναι καθησυχαστικοί όμως εκείνο που προβληματίζει τους κατοίκους στα σεισμόπληκτα χωριά είναι η βεβαιότητα των επιστημόνων ότι το φαινόμενο θα συνεχιστεί ακόμη.

Οι διαπιστώσεις των μηχανικών τη σημερινή μέρα αποτύπωσαν και επίσημα ότι οι ζημιές είναι πολύ μεγαλύτερες. Σπίτια που ήταν «πράσινα» από τους προηγούμενους σεισμούς τώρα χαρακτηρίζονται «κόκκινα» και συστήνεται στους ιδιοκτήτες τους να μην μένουν μέσα σε αυτά. Στους ελέγχους εντοπίζουν «τραύματα» ακόμη και σε καινούργιες οικοδομές. Παρά τις συστάσεις να απομακρυνθούν ορισμένοι από τους κατοίκους αψηφούν ακόμη και τις συμβουλές καθώς μη μπορώντας να περάσουν τη νύχτα μέσα στο κρύο επιλέγουν είτε κάποια ισόγεια κτίσματα δικά τους ή συγγενών τους για να κοιμηθούν με τις οικογένειές τους.
«Είναι πολύ δύσκολο να εγκαταλείψει κάποιος το σπίτι του παρά το γεγονός ότι ο δήμος είχε εξασφαλίσει δωμάτια σε ξενοδοχεία των Καμμένων Βούρλων» σημειώνει ο αντιδήμαρχος Μώλου Αγίου Κωνσταντίνου Ταξιάρχης Φακίρης. Σημειώνει ακόμα ότι συνολικά μετακινήθηκαν την περασμένη νύχτα και κοιμήθηκαν σε ξενοδοχεία 19 άτομα «καθώς οι περισσότεροι ήθελαν να μείνουν κοντά στα σπίτια τους».
Την ίδια στιγμή ο σύλλογος ξενοδόχων των Καμμένων Βούρλων σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι διαθέτει δωρεάν δωμάτια στα ξενοδοχεία για να περάσουν τα βράδια τους οι σεισμόπληκτοι της περιοχής.
Στην Κόμνηνα, το Ρεγγίνι, τη Δρυμαία, στους Ξυλικούς, την Μενδενίτσα, το Τιθρόνιο, το Καλλίδρομο και την Ανάβρα που είναι τα χωριά γύρω από το ρήγμα που έχουν δοκιμαστεί περισσότερο, αρκετοί από τους κατοίκους δεν εγκαταλείπουν την περιοχή είτε επειδή έχουν ζώα στο σπίτι τους είτε επειδή έχουν κοπάδια και πρέπει να είναι κοντά τους.
Το δημοτικό σχολείο στο Ρεγγίνι δεν λειτούργησε σήμερα και με απόφαση που υπέγραψε ο δήμαρχος δεν θα λειτουργήσουν και τα υπόλοιπα Δημοτικά- Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου, τουλάχιστον αύριο. Παρόμοια απόφαση υπέγραψε και ο δήμαρχος Αμφίκλειας-Ελάτειας που κλείνει τα σχολεία επ΄ αόριστο μέχρις ότου φτάσουν οι μηχανικοί του ΟΣΚ στην περιοχή και ελέγξουν τα σχολεία για την ασφάλειά τους.
«Ο κόσμος τα έχει χάσει και δεν ξέρει τι να κάνει» λέει ο πρόεδρος του Ρεγγινίου κ. Μπολτέτσος στον διευθυντή του ΟΑΣΠ κ. Παπαδόπουλο που βρίσκεται στην περιοχή.
Ορισμένοι από τους κατοίκους έχοντας στα χέρια τους τα επίσημα πορίσματα της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ) από τον προηγούμενο σεισμό προχώρησαν σε κάποιες αποκαταστάσεις και τώρα βλέπουν νέα ρήγματα στις οικοδομές. «Με λεφτά που δεν έχουμε προσπαθούμε να ετοιμάσουμε τα σπίτια μας για να μην μας βρουν οι βροχές στις αυλές… Τώρα πήγαν όλα χαμένα καθώς πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή» λέει ο Γιώργος Καψουράχης που οι τελευταίες σεισμικές δονήσεις προκάλεσαν στο σπίτι του περισσότερες ζημιές απ΄ ότι οι προηγούμενες.
Στα δημαρχεία των Καμμένων Βούρλων αρχικά και της Αμφίκλειας στη συνέχεια από το πρωί πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις στις οποίες συμμετείχαν και μηχανικοί των δήμων αλλά και μηχανικοί της Περιφέρειας Στερεάς.
Ο γρίφος ήταν οι οικοδομές που έχουν καταρρεύσει και αποτελούν απειλή. «Κάτι πρέπει να γίνει άμεσα γιατί υπάρχει ο κίνδυνος από ετοιμόρροπες πέτρες σε παλιά κτίσματα» σημειώνει ο κ. Φακίρης.
Τα κλιμάκια από τους μηχανικούς της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ) που ήταν στην περιοχή για να αποτιμήσουν τις ζημιές από τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις άρχισαν και πάλι τον έλεγχο στα σπίτια. Αρκετές γειτονιές μέσα στα σεισμόπληκτα χωριά κυριολεκτικά είναι κυκλωμένες από κόκκινες κορδέλες για να μην προσεγγίζουν άνθρωποι. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους παραμένουν ακόμη στις πλατείες των χωριών.
Ακόμη και στις μικρές σεισμικές δονήσεις που είναι συνεχείς οι κάτοικοι στο Ρεγγίνι στρέφουν τα βλέμματα τους νότια προς το βουνό καθώς σε κάθε σεισμική δόνηση σύννεφα σκόνης βγαίνουν από τις χαράδρες.
«Η ανησυχία είναι μεγάλη. Ούτε λεπτό δεν σταμάτησε να τρέμει η γη κάτω από τα πόδια μας» σημειώνει ο πρόεδρος της Δρυμαίας Βασίλης Μανδώνης θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αποτυπώσει την κατάσταση που ζουν οι συγχωριανοί του.

υστερογραφα.