Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Ομιλία του Κώστα Κόλλια στη Βουλή για τα αυθαίρετα και τον αιγιαλό

Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, στα πλαίσια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα. Σχετικά με την ομιλία του ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Το νομοσχέδιο που έφερε το Υπουργείο Περιβάλλοντος στη Βουλή είναι ένα νομοθέτημα που πραγματικά φέρνει ουσιαστικές βελτιώσεις στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Έκανα ωστόσο κάποιες επισημάνσεις σε θέματα τα οποία απασχολούν ιδιαίτερα το νομό μας, και συγκεκριμένα για τους αυθαίρετους οργανωμένους οικισμούς, τον αιγιαλό και τη διάβρωση, και τις αρχαιολογικές ζώνες.
Ιδιαίτερη μνεία έκανα στους οικισμούς των Αγίων Θεοδώρων και στις Βαμβακιές. Πρόκειται για οργανωμένους οικισμούς που ξεκίνησαν να χτίζονται πριν δεκαετίες, οι κάτοικοι των οποίων έπεσαν θύματα απατεώνων, αγόρασαν οικόπεδα με συμβόλαια, έχτισαν, και στη συνέχεια έμαθαν ότι τα σπίτια τους βρίσκονταν σε αναδασωτέα περιοχή.
Δεκάδες σπίτια, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν πρώτη και κύρια κατοικία, που στην πλειοψηφία χτίστηκαν από απλούς συμπολίτες μας με το υστέρημά τους, απειλούνται με κατεδαφίσεις, παρά το γεγονός ότι οι οικισμοί είναι επίσημα αναγνωρισμένοι από τη Νομαρχία Κορινθίας, έχουν συνδεθεί με όλες τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, διαθέτουν κοινοτικό φωτισμό, και χρηματοδοτούνται για έργα υποδομής,
Για το θέμα κατέθεσα σχετική τροπολογία, ζητώντας την αναστολή των αποφάσεων κατεδάφισης σε οργανωμένους, αναγνωρισμένους οικισμούς, μέχρι την κύρωση των νέων, οριστικών δασικών χαρτών, οι οποίοι θα λαμβάνουν υπόψη τους επίκαιρα στοιχεία και τον πολεοδομικό σχεδιασμό των οικείων δήμων.
Ένα δεύτερο θέμα που επίσης απασχολεί ιδιαίτερα το νομό μας είναι η διάβρωση του αιγιαλού, η οποία ιδιαίτερα στη Δυτική Κορινθία έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν σπίτια και δημόσιες υποδομές, ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Ζήτησα την παρέμβαση του Υπουργού για αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την κατασκευή έργων αντιδιαβρωτικής προστασίας, τα οποία σήμερα θεωρούνται αυθαίρετα, με αποτέλεσμα να διώκονται φορείς και πολίτες. Για να γίνει ένα τέτοιο έργο απαιτούνται 13 υπογραφές από διαφορετικές υπηρεσίες και στο μεταξύ, δημόσιες υποδομές και κατοικίες απειλούνται με κατάρρευση. Οι διαδικασίες πρέπει να απλουστευθούν, για να γίνονται έγκαιρα οι αναγκαίες παρεμβάσεις, με τις εγκρίσεις και τις υπογραφές μόνο των τοπικών φορέων.
Τέλος, θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου διότι, έπειτα και από δική μου παρέμβαση και προσωπική επικοινωνία που είχα με τον Υπουργό, απεσύρθη η 704 τροπολογία, που αφορούσε την ανατροπή των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πολιτικών μηχανικών πανεπιστημίων και ΤΕΙ, αποκλείοντάς τους από τις αρχιτεκτονικές μελέτες όλων των κτιρίων, πλην των κατοικιών.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έφερε ένα πολύ καλό νομοσχέδιο, θεωρώ ωστόσο ότι είναι απαραίτητες ορισμένες προσθήκες, τις οποίες επεσήμανα τόσο στην ομιλία μου, όσο και με δύο τροπολογίες που κατέθεσα. Πιστεύω ότι το Υπουργείο θα ανταποκριθεί και θα προβεί στις αναγκαίες αλλαγές είτε εντός του παρόντος νομοσχεδίου, είτε σε κάποια από τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, τις οποίες ήδη επεξεργάζεται.»