Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Εκτός ελέγχου η φωτιά στον παραδοσιακό ελαιώνα της Άμφισσας!


Στις φλόγες παραδόθηκε χθες μεγάλο μέρος του ελαιώνα της Άμφισσας, κοντά στο χωριό Σερνικάκι.
Η φωτιά ξέσπασε νωρίς χθες το πρωί από άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο και όπως διαβάζουμε στο LamiaStar, επεκτάθηκε πολύ γρήγορα λόγω των δυνατών ανέμων.
Όπως είπε ο Δήμαρχος Δελφών Νικόλαος Φουσέκης, στο NewsIT, η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα από το πρωί. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ο πολύ δυνατός αέρας, αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις και δημιουργεί νέα μέτωπα. Αυτή την ώρα υπάρχει ένα μεγάλο μέτωπο που ακολουθεί το ρέμα προς Ιτέα. Ενημέρωση για κατεστραμένα σπίτια δεν υπάρχει. Ωστόσο έχουν καεί αγροτικές αποθήκες και έχει γίνει βιβλική καταστροφή στο Ελαιώνα που έχουν καεί υπεραιωνόβιες ελιές...
 Πυροσβεστική Υπηρεσία, περιφέρεια Στερεάς και δήμος Δελφών ρίχτηκαν από την πρώτη στιγμή στην μάχη της κατάσβεσης.
Αυτή την ώρα, επιχειρούν στο σημείο 19 οχήματα με 50 πυροσβέστες, 20 άτομα πεζοπόρο, 5 αεροσκάφη, 2 Πετζετέλ, 11 υδροφόρες και 3 σκαπτικά μηχανήματα.
Παράλληλα η αστυνομία, λόγω της φωτιάς, διέκοψε την κυκλοφορία στον δρόμο Άμφισσας - Ιτέας κοντά στη διασταύρωση για το Σερνικάκι.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική δεν υπάρχει κίνδυνος για τα χωριά καθώς σε ορισμένα από αυτά έχει σχηματιστεί αντιπυρική ζώνη και η φωτιά δεν πλησιάζει σε σπίτια.

Παράλληλα μπροστά στην κρισιμότητα της κατάστασης, κυρίως τη νύχτα που μας έρχεται, εθελοντές της περιοχής έχουν απευθύνει κάλεσμα για τις 7 το βράδυ σε συλλόγους και πολίτες στην πλατεία του χωριού Σερνικάκι, για να συγκροτήσουν ομάδες και να συμβάλουν στην αποτροπή καταστροφών τη νύχτα.
Εκτός από τον άνεμο, την προσπάθειά τους κάνει πιο δύσκολη και το γεγονός ότι τα περισσότερα χωράφια ήταν ελαιοπερίβολα και είναι γεμάτα ξερά χόρτα.
newsit.gr