Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Τέσσερις φορές πανελλήνιες εξετάσεις θα δίνουν οι μαθητές για να μπουν σε Πανεπιστήμιο - Σαρωτικές αλλαγές από τη φετινή κιόλας χρονιά

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 Ούτε μία, ούτε δύο, ούτρε τρεις αλλά τέσσερις φορές θα δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις οι μαθητές του Λυκείου προκειμένου να εισαχθούν σε κάποιο Πανεπιστήμιο σύμφωνα με το νέο σχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας και το οποίο μάλιστα θα εφορμοστεί από την ερχόμενη σχολική χρονιά!

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή", το νέο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας προβλέπει πανελλαδικές εξετάσεις σε κάθε τάξη του Λυκείου. Δηλαδή οι μαθητές, για την προαγωγή τους στην επόμενη τάξη και για να πάρουν απολυτήριο Λυκείου, θα περνούν από εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα. Μετά και από το απολυτήριο, όσοι επιθυμούν να εισαχθούν σε κάποιο Πανεπιστήμιο θα υποβάλλονται σε νέες πανελλήνιες εξετάσεις για τέταρτη φορά.
 Τα μαθήματα της τελικής εξέτασης για την εισαγωγή σε ΑΕΙ θα είναι 4, ωστόσο θα μετρούν και οι βαθμολογίες όλων των προηγούμενων ετών. Δηλαδή, για τον υπολογισμό των μορίων θα μετρά ο βαθμός και των τριών τάξεων του λυκείου. Επίσης, ο βαθμός από τα προφορικά που θα έχει ο μαθητής σε κάθε μάθημα θα αναπροσαρμόζεται με βάση τον βαθμό που πήρε στο μάθημα στις προαγωγικές και απολυτήριες πανελλήνιες εξετάσεις.
Για τα θέματα των πανελλήνιων εξετάσεων θα οργανωθεί Τράπεζα Θεμάτων και στόχος του υπουργείο Παιδείας είναι το νέο σύστημα να ισχύσει από την φετινή χρονιά, δηλαδή από τους μαθητές που θα πάνε Α' Λυκείου το Σεπτέμβριο του 2013.

Αναλυτικότερα, για το νέο Γενικό Λύκειο προβλέπονται τα ακόλουθα σύμφωνα με την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" εφημερίδα:

• Στην Α’ Λυκείου, θα διδάσκονται τα μαθήματα: Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (9 ώρες), Μαθηματικά (5 ώρες), Φυσικές Επιστήμες (6 ώρες), Πολιτική Παιδεία (3 ώρες) και (από 2 ώρες) Θρησκευτικά, Ιστορία, Ξένη Γλώσσα, Φυσική Αγωγή και Ερευνητική Εργασία. Οι μαθητές επίσης θα έχουν ένα δίωρο μάθημα επιλογής (μεταξύ των Εφαρμογών στην πληροφορική, Διαχείρισης φυσικών πόρων και του μαθήματος Εκφραση-Πολιτισμός/ Ευρωπαϊκός Πολιτισμός).

• Στην Β’ Λυκείου 30 ώρες θα δίνονται στο κοινό πρόγραμμα μαθημάτων για όλους τους μαθητές. Οι υπόλοιπες 5 θα δίνονται στα μαθήματα προσανατολισμού: Αρχαία και Λατινικά για τις ανθρωπιστικές σπουδές, Μαθηματικά και Φυσική για τις θετικές επιστήμες.

• Στη Γ’ Λυκείου από τις συνολικά 35 ώρες, 12 θα δίνονται στο κοινό πρόγραμμα μαθημάτων. Οι υπόλοιπες θα μοιράζονται ανάλογα τον προσανατολισμό κάθε μαθητή, καθώς θα υπάρχουν τρεις θεματικοί κύκλοι: ανθρωπιστικών σπουδών (με Αρχαία, Ιστορία, Λατινικά), θετικών σπουδών (με Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία) και οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών σπουδών (με Μαθηματικά, Οικονομία, Ιστορία και ένα εκ των Αρχών Φυσικών Επιστημών και Οργάνωσης και Λειτουργίας της Πολιτείας).

• Το 50% των θεμάτων σε προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις για όλα τα μαθήματα θα προέρχεται από Τράπεζα Θεμάτων και το υπόλοιπο 50% από τον διδάσκοντα.

• Για την εισαγωγή στα ΑΕΙ οι μαθητές θα εξετάζονται σε 4 μαθήματα.

• Θα ιδρυθεί Οργανισμός Εθνικών Εξετάσεων που θα προσδιορίζει την εξεταστέα ύλη και θα επιλέγει βαθμολογητές.
 Τέλος, το νέο σχέδιο του υπουργείου περιλαμβάνει αλλαγές και στο Τεχνικό Λύκειο. Ειδικότερα, στην Β’ και την Γ’ τάξη 22 ώρες θα δίνονται σε μαθήματα ειδικότητας. Από αυτές οι μισές ώρες θα γίνονται στο σχολείο για τη θεωρητική κατάρτιση και οι υπόλοιπες σε παραγωγικές μονάδες. Επίσης, καθιερώνεται 4ο προαιρετικό έτος ως μεταδευτεροβάθμιος κύκλος σπουδών, ο οποίος θα οδηγεί - κατόπιν εξετάσεων πιστοποίησης- σε πτυχίο επιπέδου 4Α. Ο τρόπος εισαγωγής σε ΑΕΙ/ΤΕΙ δεν αλλάζει (εξετάσεις σε 4 μαθήματα).

newsit.gr