Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

AGRICULTURE PELOPONNESE - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ Π.Ο.Π.

      
   Τρίπολη, 19/08/2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 
Κε Πρόεδρε του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου,
Η Κορινθιακή Σταφίδα που παράγεται στην Κορινθία, αδίκως, δεν έχει αποκτήσει την αναγνώριση προϊόντος Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) ή Π.Γ.Ε. (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας μας:
Ειδικότερα: σύμφωνα με πρόσφατη γραπτή ενημέρωση (16.07.2013) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπάρχουν δύο τύποι Κορινθιακής σταφίδας που έχουν αναγνωρισθεί ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και ένας ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ):

  1. η Κορινθιακή σταφίδα που παράγεται στην περιοχή της Αιγιαλείας του Νομού Αχαΐας με την ονομασία «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ ΒΟΣΤΙΤΣΑ»
  2. η Κορινθιακή σταφίδα που παράγεται στο Νομό Ζακύνθου, με την επωνυμία «ΣΤΑΦΙΔΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ»
  3. η Κορινθιακή σταφίδα που παράγεται στο Νομό Ηλείας έχει αναγνωριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) με την ονομασία «ΣΤΑΦΙΔΑ ΗΛΕΙΑΣ»
Επίσης, σε διαδικασία καταχώρησης βρίσκεται η ονομασία  «ΣΤΑΦΙΔΑ ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑ ΚΡΗΤΗΣ». στο Κοινοτικό Μητρώο Προιόντων Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
Κε Πρόεδρε.
Το θέμα,  της αναγνώρισης ως ΠΟΠ της Κορινθιακής σταφίδας, που παράγεται στην Κορινθία, έχει αυτονόητα, ζωτική οικονομική (και όχι μόνο), σημασία, για τους αγρότες και την ευρύτερη κοινωνία της Κορινθίας.
Ζητάμε, να εισέλθει το θέμα εντός Ημερήσιας Διάταξης, στην ερχόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου και να κληθούν, όλοι οι Φορείς να καταθέσουν σχετικές προτάσεις, για την υλοποίησή του.
Επιπρόσθετα ζητάμε, το θέμα, εμπεριστατωμένα να τεθεί στον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Καθηγητή Πανεπιστημίου, κο Αθανάσιο Τσαυτάρη, για ορθό συντονισμό - υλοποίηση και προς το σκοπό αυτό να του κατατεθούν όλες οι ανωτέρω προτάσεις. 
Σας ενημερώνουμε και για πρόσφατες (Ιούλιος, 2013) ορθές ενέργειες της όμορης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, προς όφελος των αγροτών της, όπου ήδη έχουν εδώ και δεκατίες, αναγνώριση ΠΟΠ, για την εκεί παραγόμενη Κορινθιακή σταφίδα: 

Εν αναμονή των ενεργειών σας.

Λάμπρος Μπούκλης
Περιφερειακός Σύμβουλος
Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Το αρμόδιο Υπουργείο στις 16.07.2013 γραπτώς αναφέρει: