Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ: Ξεκίνησε το ταξίδι του Σταυρού του Αγίου Ανδρέα για την Ρωσία

 

Διαβάστε ακόμα την Η ιστορία του Σταυρού του Αποστόλου Ανδρέα

Με κάθε μεγαλοπρέπεια αλλά και ιδιαίτερα μέτρα ασφάλειας αναχώρησε από την Πάτρα για πρώτη φορά μετά το 1980 ο Σταυρός του Αγίου Ανδρέα από τον Καθεδρικό Ναό της πόλης με προορισμό την Αγία Πετρούπολη.

Με δάκρυα στα μάτια εκατοντάδες κάτοικοι της Πάτρας είδαν για πρώτη φορά να βγαίνει από τον Ναό το πολύτιμο κειμήλιο της Χριστιανοσύνης 

Ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος αλλά και ο Μητροπολίτης Μαντινείας κ. Αλέξανδρος που θα συνοδεύσουν τον Σταυρό στην Ρωσία, την Ουκρανία και την Λευκορωσία, μετά την Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα, παρέδωσαν στον πρόεδρο του ιδρύματος «Άγιος Ανδρέας» Β. Γιακούνιν το πολύτιμο κειμήλιο.

 Στην Πάτρα βρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης κ. Ανδρέας Καστανιώτης ο οποίος συνοδεύει το κειμήλιο στη Ρωσία αλλά και ο Σεργκεϊ Γκολοβίν εκπρόσωπος του ιδρύματος Άγιος Ανδρεας στην Ελλάδα.

Η ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον κ. Γιακούνιν, αρκετούς αξιωματούχους αλλά και τον Επίσκοπο κ. Αμβρόσιο της Εκκλησίας της Ρωσίας, έφθασε χθες στην Πάτρα με κυβερνητικό αεροσκάφος το οποίο παραχώρησε το Κρεμλίνο για την μεταφορά του Σταυρού.

Στην Αγία Πετρούπολη, όπου έχει ήδη μεταβεί από προχθές, τον Σταυρό θα υποδεχθεί ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος και οι τιμές που αναμένεται να αποδώσουν στο μοναδικό για τον χριστιανικό κόσμο κειμήλιο θα είναι εντυπωσιακές.

Ειδική παρουσία θα έχει το πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας, προστάτης του οποίου θεωρείται ο Αγιος Ανδρέας και έχει ως έμβλημα τον χιαστό Σταυρό πάνω στον οποίο μαρτύρησε.

Αν και η καλοκαιρινή περίοδος θα έχει σαν αποτέλεσμα την απουσία πολλών Ρώσων από τις πόλεις όπου θα παραμείνει ο Σταυρός, εντούτοις αναμένεται μεγάλη προσέλευση.

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από το προσκύνημα θα αποδοθούν στην Μητρόπολη Πατρών όπως δήλωσε ο κ. Γιακούνιν χθες, για την συντήρηση του Μητροπολιτικού Ναού των Πατρών.

Ο Σταυρός μεταφέρεται στη Ρωσία και στις άλλες δυο «αδελφές» της χώρες στο πλαίσιο των λαμπρών εορτασμών που διοργανώνονται για τα 1025 χρόνια από την βάπτιση των Ρως από τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί γιατί έχει την σημασία του, πως τόσο το Ίδρυμα «Άγιος Ανδρέας» που έχει αναλάβει όλες τις διαδικασίες όσο και η ρωσική Εκκλησία τονίζουν σε κάθε ευκαιρία τον ιδιαίτερο δεσμό του Αποστόλου Ανδρέα με την περιοχή υιοθετώντας εμμέσως την άποψη πως ο Απόστολος έφθασε μέχρι την περιοχή που σήμερα βρίσκεται το Κίεβο.

Ωστόσο η πρώτη Εκκλησία την οποία ίδρυσε ήταν αυτή του Βυζαντίου, τοποθετώντας πρώτο Επίσκοπο τον Στάχυ.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να παραληφθεί το γεγονός πως η κίνηση των Ρώσων να ζητήσουν να μεταφερθεί στην χώρα τους ο Σταυρός σε συνδυασμό με τις τιμές που αποδίδουν, ενισχύουν περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.

Όπως έχει αποκαλύψει το www.dogma.gr ο Σταυρός έχει ασφαλιστεί από το ίδρυμα γηια το ποσόν των 10.000.000 ευρώ ενώ η μεταφορά του εντός Ρωσίας και στις άλλες χώρες θα γίνει με τρένο, βαγόνι του οποίου έχει διαμορφωθεί σε Ιερό Ναό. 

dogma.gr