Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Σιδηροδρομική τραγωδία στο Παρίσι: 6 νεκροί και 30 τραυματίες


Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 30 τραυματίστηκαν σοβαρά, στο σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε την Παρασκευή περίπου 40 χιλιόμετρα νότια του Παρισιού.
 Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων dpa, οι επιχειρήσεις των σωστικών συνεργείων βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
 Τέσσερα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας του εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Λιμόζ, εκτροχιάστηκαν, ενώ ένα εκ των οποίων ανατράπηκε. Όπως αναφέρει το dpa, αυτή η τραγωδία αποτελεί το χειρότερο σιδηροδρομικό ατύχημα στη Γαλλία από το 1988, όταν 56 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο σταθμό Γκαρ ντε Λυόν στο Παρίσι.
 Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έσπευσε στον τόπο του δυστυχήματος, επιβεβαίωσε τον αριθμό των μέχρι στιγμής νεκρών και τραυματιών. Ο Ολάντ ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν τρεις ξεχωριστές έρευνες, μία από τις αστυνομικές αρχές, μία από το υπουργείο Μεταφορών και μία ακόμα από την εθνική αρχή σιδηροδρόμων, SNCF. Ανέφερε επίσης ότι «έχω πάρει πολλές φορές στη ζωή μου το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας από το Παρίσι στη Λιμόζ. Πρέπει να μάθουμε όλη την αλήθεια». Ανακοίνωσε τέλος, ότι όλοι οι τραυματίες που βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε νοσοκομεία.

Ο επικεφαλής της SNCF, Γκιγιόμ Πεπί, δήλωσε ότι τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν ακόμα άγνωστα. Το χθεσινό σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Μπρετινί-σιρ-Ορζ, κοντά στο Παρίσι, στο οποίο βρήκαν το θάνατο έξι άνθρωποι, δεν οφείλεται "σε ανθρώπινο λάθος", δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Μεταφορών Φρεντερίκ Κιβιλιέ στο RTL. "Ευτυχώς ο μηχανοδηγός είχε εξαιρετικά αντανακλαστικά και ενεργοποίησε το συναγερμό αμέσως, αποφεύγοντας έτσι τη σύγκρουση με τραίνο που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση και το οποίο ήταν υπόθεση δευτερολέπτων να πέσει πάνω στα βαγόνια που εκτροχιάζονταν. Δεν πρόκειται συνεπώς για ανθρώπινο λάθος", τόνισε ο υπουργός.

newsit.gr