Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Παρέμβαση του Κώστα Κόλλια στη Βουλή για τις μεταβιβάσεις ιδιωτικών οδών στο δημόσιο

Παρέμβαση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, με θέμα την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις μεταβιβάσεις κοινόχρηστων χώρων από ιδιώτες στο δημόσιο. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Με την ευκαιρία της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για το Κτηματολόγιο, θεώρησα χρήσιμο να αναδείξω το πρόβλημα των μεταβιβάσεων ιδιωτικών οδών στο δημόσιο. Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί πολλούς συμπολίτες μας στην Κορινθία, οι οποίοι ενώ διαθέτουν μέρος των οικοπέδων τους στο δημόσιο προκειμένου να γίνουν κοινόχρηστοι δρόμοι και να μπορέσουν και οι ίδιοι να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους, η διαδικασία που ακολουθείται σήμερα τους δημιουργεί αξεπέραστα εμπόδια.
Παρόλο που η πολιτεία έχει θεσπίσει σειρά διατάξεων για τη διευκόλυνση της διαδικασίας, διασφαλίζοντας παράλληλα τη νομιμότητα, καθώς προϋποθέτει τον έλεγχο κάθε μεταβίβασης από το Δήμο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ωστόσο δυστυχώς πολλές υποθέσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα στα υποθηκοφυλακεία. Κάθε τοπικό υποθηκοφυλακείο ερμηνεύει διαφορετικά το θεσμικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα κάποιες μεταβιβάσεις να μετεγγράφονται και κάποιες όχι. Ανάλογα δηλαδή με το πώς ερμηνεύει ο κάθε υποθηκοφύλακας τον νόμο, ενίοτε δέχεται τη μετεγγραφή και ενίοτε όχι, ακόμη και αν υπάρχουν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις, ακόμη δηλαδή και αν η παραχωρούμενη έκταση εντάσσεται μέσα στον πολεοδομικό σχεδιασμό.
Αυτό το φαινόμενο καθιστά τους πολίτες άνισους απέναντι στο νόμο και αυτό βεβαίως δεν μπορεί να το επιτρέψει η πολιτεία. Ζήτησα από τον Αν.Υπουργό κ. Καλαφάτη να γίνει μία τροποποίηση στο νόμο, διότι θεωρώ ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί με νέες ερμηνευτικές εγκυκλίους. Συγκεκριμένα, πρότεινα να μην είναι απαραίτητη η μεταγραφή των πράξεων μεταβίβασης για την κύρωση της παραχώρησης. Από τη στιγμή που όλες οι πράξεις ελέγχονται από τους Δήμους, θα μπορούσε να κυρώνει ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης την πράξη παραχώρησης και, στη συνέχεια, ο υποθηκοφύλακας, αφού έχουν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες, να προχωρά στη μετεγγραφή.
Με αυτόν τον τρόπο εφαρμόζεται η αρχή της δημόσιας πολεοδόμησης, τηρείται η νομιμότητα, , καλύπτονται θεσμικά και διοικητικά τα υποθηκοφυλακεία και, βεβαίως, λύνεται το πρόβλημα πολλών συμπολιτών μας με εκκρεμούσες μεταβιβάσεις. Θεωρώ ότι το ζήτημα πρέπει να βρει οριστική λύση, ώστε οι ιδιώτες που διαθέτουν δρόμους στο δημόσιο να μην εμποδίζονται στη σύννομη αξιοποίηση των οικοπέδων τους. Έτσι και οι συμπολίτες μας θα βοηθηθούν και βεβαίως θα τονωθεί ο νευραλγικός κλάδος της οικοδομής, οι οποίος δοκιμάζεται σκληρά τα τελευταία χρόνια.
Ο κ. Αν.Υπουργός άκουσε προσεκτικά και κατανόησε πλήρως το πνεύμα και την ανάγκη της τροποποίησης που πρότεινα στην Επιτροπή και πιστεύω ότι μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια θα έχει κατατεθεί σχετική τροπολογία.»