Μια “επιχείρηση καταιγίδα”, σε επικοινωνιακό επίπεδο, βρίσκεται από
χθες σε εξέλιξη από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου για τ0 θέμα της ΕΡΤ,
καθώς το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά ξεκίνησε από το μεσημέρι του
Σαββάτου μια στοχευμένη και μαζική διάχυση μηνυμάτων, κυρίως μέσω του
διαδικτύου, προκειμένου να οικοδομηθεί αντίλογος στο θέμα της ΕΡΤ.
Το “σάλπισμα” έγινε από τον Γιώργο Μουρούτη και τον Νίκο Τσιούτσια, στενούς συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, που μέσω του Τwitter κυρίως έχτισαν ένα πλέγμα “επικοινωνιακής θύελλας”, με τη Νέα Δημοκρατία να δίνει στη δημοσιότητα και να μοιράζει δηλώσεις κορυφαίων υπουργών και στελεχών για το θέμα της ΕΡΤ.
Οι δηλώσεις:
Ο Υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφορικά με το ζήτημα της ΕΡΤ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Όλοι γνωρίζουμε ότι ο δημόσιος τομέας πάσχει. Είναι δε, ο βασικότερος παράγοντας που συνέβαλε στην οικονομική κρίση. Απαιτείται, με βαθιές τομές, η εξυγίανση και το νοικοκύρεμά του. Από αυτήν την απόφαση, δεν μπορεί να εξαιρεθεί η ΕΡΤ, η οποία από μόνη της και όχι μόνο με ευθύνη του προσωπικού της, συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά ενός ξεπερασμένου μοντέλου λειτουργίας και διαχείρισης. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τελειώνει η δημόσια τηλεόραση. Το αντίθετο. Η εξυγίανσή της θα την καταστήσει πιο λειτουργική και πιο ανταγωνιστική. Πιο κοντά στον πολίτη, με ακόμα πιο ανεξάρτητη φωνή και ρόλο. Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλίες και μόλις χθες ο Πρωθυπουργός έκανε ένα γενναίο και σημαντικό βήμα συνάντησης με τους άλλους πολιτικούς Αρχηγούς, από τους οποίους αναμένεται μια αντίστοιχη στάση ευθύνης. Οφείλουμε όλοι να αποφύγουμε μία ασύμμετρη ζημιά που θα βλάψει τη συλλογική προσπάθεια όλων να βγει η Ελλάδα από την κρίση, να προστατεύσουμε τα θετικά αποτελέσματα που έχει φέρει η συνεργασία των τριών κομμάτων και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες που υφίσταται ο ελληνικός λαός. Την στιγμή αυτή προέχει η ενότητα, η σύνεση και η διορατικότητα».
Η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη
«Η Ελλάδα χρειάζεται γενναίες μεταρρυθμίσεις και ριζοσπαστικές αλλαγές. Αυτή είναι η σαφής εντολή που δόθηκε στην Κυβέρνηση μόλις πριν ένα χρόνο. Αυτή την εντολή εφαρμόζει ο Πρωθυπουργός με την απόφαση για την εξυγίανση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και τη μετατροπή της σε ένα σύγχρονο, ανεξάρτητο, λειτουργικό φορέα ενημέρωσης. Η χώρα μας βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή. Η προσπάθεια που γίνεται είναι τιτάνια και οι θυσίες του ελληνικού λαού τεράστιες. Χρειάζεται όλοι να δείξουμε αποφασιστικότητα, τόλμη και πνεύμα συνεργασίας. Να βάλουμε το συμφέρον της χώρας, πάνω από το ατομικό ή κομματικό συμφέρον. Να σταθούμε, δυνατοί και αποφασισμένοι, στο ύψος των περιστάσεων».
Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ κ. Σταύρος Καλαφάτης
«Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν ένα απαραίτητο βήμα για να «αποδράσει» η χώρα από παθογένειες και αγκυλώσεις που την καθήλωναν για δεκαετίες. Ο εξορθολογισμός, η οικονομική εξυγίανση, η διαφάνεια και η αξιοκρατία είναι προσδιοριστικά στοιχεία του ρόλου μίας σύγχρονης και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης. Σε αυτό το πλαίσιο, η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για τη δημιουργία μίας νέας δημόσιας τηλεόρασης, με αυτά τα χαρακτηριστικά, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Στόχος είναι ακριβώς η αναβάθμιση της δημόσιας τηλεόρασης, ώστε να γίνει πιο ποιοτική, πιο λειτουργική, πιο ανταγωνιστική. Και φυσικά αντικειμενική και ανεξάρτητη. Η μεταρρύθμιση για μία νέα, σύγχρονη, δημόσια τηλεόραση είναι παράλληλα και μία συμβολική κίνηση: δείχνει την πραγματική βούληση να ξεφύγουμε από το χθες που όλους μας πλήγωσε και να κερδίσουμε το Αύριο της Ελπίδας. Αυτός είναι άλλωστε ο υπέρτατος στόχος τον οποίο όλες οι πολιτικές δυνάμεις εθνικής ευθύνης οφείλουν να υπηρετούν».
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Κωστής Μουσουρούλης
«Η απόφαση για τη δημιουργία της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ενός εξορθολογισμένου, νοικοκυρεμένου και εξωστρεφούς οργανισμού, είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη. Σήμερα, που όλοι σηκώνουμε το βάρος για την υπέρβαση της χειρότερης μεταπολεμικής κρίσης και απαιτούνται ριζικές τομές στη λειτουργία του δημοσίου τομέα δεν μπορεί να παραμένουν αναχρονιστικά πρότυπα διαχείρισης. Και η ΕΡΤ ταυτίστηκε, διαχρονικά, με αναξιοκρατία και κακοδιαχείριση, που πλήρωναν οι πολίτες της χώρας μας κάθε μήνα. Χρόνια τώρα, πολιτικοί - με προεξάρχοντες εκείνους της Αριστεράς, δημοσιογράφοι, αναλυτές και απλοί πολίτες εξέφραζαν την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευσή τους για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΡΤ. Χρόνια τώρα πλήθος κόσμου ζητούσε μια καλύτερη δημόσια τηλεόραση, ζητούσε να πιάνει τόπο κάθε ευρώ που δαπανά για αυτή. Όλοι φώναζαν, αλλά κανείς δεν έκανε το παραμικρό. Επιτέλους, μπαίνει μπροστά το εγχείρημα της εξυγίανσης της ΕΡΤ και η δημιουργία ανοικτής, δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που δεν θα λογοδοτεί στα κόμματα και σε συντεχνιακές πρακτικές, αλλά, κατά τα πρότυπα μεγάλων δικτύων, θα υπηρετεί την αντικειμενική, πολυφωνική ενημέρωση και τον πολιτισμό υπό την ευθύνη ανεξάρτητης υπερκομματικής αρχής. Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός με συναίσθηση ευθύνης και πολιτική τόλμη ανέλαβαν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή και καλούνται όλοι να συμβάλλουν στην προσπάθεια να διασφαλιστεί η πορεία ανάκαμψης και σταθερότητας που έχει μπει η χώρα».
Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Κωστής Χατζηδάκης
«Η προσπάθεια της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά έχει ένα στόχο: Να αποτρέψει τα χειρότερα για τη χώρα και να τη βάλει σε ένα ασφαλές λιμάνι. Μέχρι τώρα έγινε κατορθωτό να μπουν στο περιθώριο τα σενάρια grexit, να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και να προκληθεί και πάλι επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα. Η ελπίδα και πάλι ανθίζει, όμως η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και ένα βασικό εργαλείο είναι να αλλάξουμε το κράτος και τις δομές του και από ένα ελλειμματικό γίγαντα να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο, μικρότερο και αποτελεσματικό κράτος που να σέβεται τους πολίτες και να ανταποκρίνεται στις θυσίες τους. Επομένως, με αφορμή την ΕΡΤ το ερώτημα που πρέπει όλοι να απαντήσουμε είναι μεταρρυθμίσεις ή στασιμότητα. Άλμα στο κενό αγκαλιά με το χθες, ή πορεία προς τα εμπρός; Και σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να απαντήσουμε όλοι. Εν προκειμένω, είναι σαφές ότι δεν καταργείται η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Αντίθετα αλλάζει και εκσυγχρονίζεται. Οι συνθήκες απαιτούν σταθερότητα, τόλμη και αποφασιστικότητα. Οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις είναι μονόδρομος διότι πολύ απλά υπηρετούν το συμφέρον των πολλών ανυπεράσπιστων Ελλήνων».
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Αθανάσιος Σκορδάς
«Η κυβέρνηση Σαμαρά, με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, εφαρμόζει επί ένα χρόνο ένα μακράς πνοής μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα σωτηρίας της Ελλάδας και μετάβασης της κοινωνίας σε ένα νέο αναπτυξιακό κύκλο προόδου, ευημερίας και κοινωνικής συνοχής. Οι ρήξεις με το χθες είναι καθημερινές σε κάθε τομέα κυβερνητικής δράσης. Ουδείς αμφισβήτησε την αξία και την ανάγκη ύπαρξης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Το πραγματικό διακύβευμα στην υπόθεση αυτή είναι εάν η ΕΡΤ θα παραμείνει ακίνητη σε μια κοινωνία που αλλάζει με ταχείς ρυθμούς, ή εάν θα καλύψει την πραγματική ανάγκη των πολιτών για ποιοτική ενημέρωση, χωρίς παθογένειες. Η συνταγή της ακινησίας, δεν έλυσε ποτέ, κανένα πρόβλημα. Η εξάλειψη των παθογενειών της ΕΡΤ, τις οποίες οι πάντες συνομολογούν, οφείλει να είναι πρώτιστος στόχος όλων, όσοι αναγνωρίζουμε την προσφορά και την αξία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για την ποιότητα της Δημοκρατίας στον τόπο μας».
Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος
«Η κεντρική προγραμματική αρχή της τρικομματικής κυβέρνησης είναι η προώθηση των διαθρωτικών αλλαγών με ένα εκ των βασικών στόχων την εξυγίανση του δημόσιου τομέα. Η εξυγίανση της ΕΡΤ που αντιπροσωπεύει την πλέον ακραία εκδοχή του πελατειακού κράτους της μεταπολίτευσης είναι αναγκαία για το δημόσιο συμφέρον. Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θέτει σε επαναλειτουργία τη δημόσια τηλεόραση με βάση την ανεξάρτητη και πολυφωνική ενημέρωση, την αξιοκρατική επιλογή του προσωπικού και τη χρηστή και βιώσιμη διαχείριση. Η εφαρμογή των πολιτικών που θα βγάλουν την χώρα από την κρίση αποτελεί μονόδρομο για την τρικομματική κυβέρνηση. Κάθε άλλη επιλογή αποτελεί επιστροφή στο χθες».
Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κα Άννα Ασημακοπούλου
«Τα δύσκολα και πολύπλοκα ζητήματα απαιτούν δύσκολες και γενναίες αποφάσεις. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα μας, αυτές οι αποφάσεις δεν μπορούν να είναι ούτε παραταξιακές, ούτε κομματικές. Είναι αποφάσεις Εθνικής ευθύνης και γι’ αυτό πρέπει να τις στηρίξουμε όλοι. Ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς κλήθηκε να λύσει ένα Γόρδιο δεσμό. Όμως ότι δε λύεται, κόπτεται. Η εικόνα της «μαύρης οθόνης» της ΕΡΤ συμβολίζει το τέλος της εποχής της αδιαφάνειας, της αναξιοκρατίας και της διαφθοράς. Οι μύθοι που καλλιεργούνται συστηματικά και μονόπλευρα τα τελευταία 24-ωρα από τα γνωστά κέντρα υπεράσπισης των προνομίων και του «βολέματος» των ολίγων, καταπέφτουν. Η νέα δημόσια τηλεόραση που θα λειτουργήσει άμεσα θα σηματοδοτήσει την απαρχή της επικράτησης της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ισότητας. Και αυτό το σήμα πρέπει να το εκπέμψουν όλοι οι Έλληνες»
Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνος ΚαραγκούνηςΤο “σάλπισμα” έγινε από τον Γιώργο Μουρούτη και τον Νίκο Τσιούτσια, στενούς συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, που μέσω του Τwitter κυρίως έχτισαν ένα πλέγμα “επικοινωνιακής θύελλας”, με τη Νέα Δημοκρατία να δίνει στη δημοσιότητα και να μοιράζει δηλώσεις κορυφαίων υπουργών και στελεχών για το θέμα της ΕΡΤ.
Οι δηλώσεις:
Ο Υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφορικά με το ζήτημα της ΕΡΤ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Όλοι γνωρίζουμε ότι ο δημόσιος τομέας πάσχει. Είναι δε, ο βασικότερος παράγοντας που συνέβαλε στην οικονομική κρίση. Απαιτείται, με βαθιές τομές, η εξυγίανση και το νοικοκύρεμά του. Από αυτήν την απόφαση, δεν μπορεί να εξαιρεθεί η ΕΡΤ, η οποία από μόνη της και όχι μόνο με ευθύνη του προσωπικού της, συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά ενός ξεπερασμένου μοντέλου λειτουργίας και διαχείρισης. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τελειώνει η δημόσια τηλεόραση. Το αντίθετο. Η εξυγίανσή της θα την καταστήσει πιο λειτουργική και πιο ανταγωνιστική. Πιο κοντά στον πολίτη, με ακόμα πιο ανεξάρτητη φωνή και ρόλο. Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλίες και μόλις χθες ο Πρωθυπουργός έκανε ένα γενναίο και σημαντικό βήμα συνάντησης με τους άλλους πολιτικούς Αρχηγούς, από τους οποίους αναμένεται μια αντίστοιχη στάση ευθύνης. Οφείλουμε όλοι να αποφύγουμε μία ασύμμετρη ζημιά που θα βλάψει τη συλλογική προσπάθεια όλων να βγει η Ελλάδα από την κρίση, να προστατεύσουμε τα θετικά αποτελέσματα που έχει φέρει η συνεργασία των τριών κομμάτων και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες που υφίσταται ο ελληνικός λαός. Την στιγμή αυτή προέχει η ενότητα, η σύνεση και η διορατικότητα».
Η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη
«Η Ελλάδα χρειάζεται γενναίες μεταρρυθμίσεις και ριζοσπαστικές αλλαγές. Αυτή είναι η σαφής εντολή που δόθηκε στην Κυβέρνηση μόλις πριν ένα χρόνο. Αυτή την εντολή εφαρμόζει ο Πρωθυπουργός με την απόφαση για την εξυγίανση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και τη μετατροπή της σε ένα σύγχρονο, ανεξάρτητο, λειτουργικό φορέα ενημέρωσης. Η χώρα μας βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή. Η προσπάθεια που γίνεται είναι τιτάνια και οι θυσίες του ελληνικού λαού τεράστιες. Χρειάζεται όλοι να δείξουμε αποφασιστικότητα, τόλμη και πνεύμα συνεργασίας. Να βάλουμε το συμφέρον της χώρας, πάνω από το ατομικό ή κομματικό συμφέρον. Να σταθούμε, δυνατοί και αποφασισμένοι, στο ύψος των περιστάσεων».
Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ κ. Σταύρος Καλαφάτης
«Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν ένα απαραίτητο βήμα για να «αποδράσει» η χώρα από παθογένειες και αγκυλώσεις που την καθήλωναν για δεκαετίες. Ο εξορθολογισμός, η οικονομική εξυγίανση, η διαφάνεια και η αξιοκρατία είναι προσδιοριστικά στοιχεία του ρόλου μίας σύγχρονης και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης. Σε αυτό το πλαίσιο, η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για τη δημιουργία μίας νέας δημόσιας τηλεόρασης, με αυτά τα χαρακτηριστικά, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Στόχος είναι ακριβώς η αναβάθμιση της δημόσιας τηλεόρασης, ώστε να γίνει πιο ποιοτική, πιο λειτουργική, πιο ανταγωνιστική. Και φυσικά αντικειμενική και ανεξάρτητη. Η μεταρρύθμιση για μία νέα, σύγχρονη, δημόσια τηλεόραση είναι παράλληλα και μία συμβολική κίνηση: δείχνει την πραγματική βούληση να ξεφύγουμε από το χθες που όλους μας πλήγωσε και να κερδίσουμε το Αύριο της Ελπίδας. Αυτός είναι άλλωστε ο υπέρτατος στόχος τον οποίο όλες οι πολιτικές δυνάμεις εθνικής ευθύνης οφείλουν να υπηρετούν».
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Κωστής Μουσουρούλης
«Η απόφαση για τη δημιουργία της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ενός εξορθολογισμένου, νοικοκυρεμένου και εξωστρεφούς οργανισμού, είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη. Σήμερα, που όλοι σηκώνουμε το βάρος για την υπέρβαση της χειρότερης μεταπολεμικής κρίσης και απαιτούνται ριζικές τομές στη λειτουργία του δημοσίου τομέα δεν μπορεί να παραμένουν αναχρονιστικά πρότυπα διαχείρισης. Και η ΕΡΤ ταυτίστηκε, διαχρονικά, με αναξιοκρατία και κακοδιαχείριση, που πλήρωναν οι πολίτες της χώρας μας κάθε μήνα. Χρόνια τώρα, πολιτικοί - με προεξάρχοντες εκείνους της Αριστεράς, δημοσιογράφοι, αναλυτές και απλοί πολίτες εξέφραζαν την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευσή τους για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΡΤ. Χρόνια τώρα πλήθος κόσμου ζητούσε μια καλύτερη δημόσια τηλεόραση, ζητούσε να πιάνει τόπο κάθε ευρώ που δαπανά για αυτή. Όλοι φώναζαν, αλλά κανείς δεν έκανε το παραμικρό. Επιτέλους, μπαίνει μπροστά το εγχείρημα της εξυγίανσης της ΕΡΤ και η δημιουργία ανοικτής, δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που δεν θα λογοδοτεί στα κόμματα και σε συντεχνιακές πρακτικές, αλλά, κατά τα πρότυπα μεγάλων δικτύων, θα υπηρετεί την αντικειμενική, πολυφωνική ενημέρωση και τον πολιτισμό υπό την ευθύνη ανεξάρτητης υπερκομματικής αρχής. Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός με συναίσθηση ευθύνης και πολιτική τόλμη ανέλαβαν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή και καλούνται όλοι να συμβάλλουν στην προσπάθεια να διασφαλιστεί η πορεία ανάκαμψης και σταθερότητας που έχει μπει η χώρα».
Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Κωστής Χατζηδάκης
«Η προσπάθεια της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά έχει ένα στόχο: Να αποτρέψει τα χειρότερα για τη χώρα και να τη βάλει σε ένα ασφαλές λιμάνι. Μέχρι τώρα έγινε κατορθωτό να μπουν στο περιθώριο τα σενάρια grexit, να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και να προκληθεί και πάλι επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα. Η ελπίδα και πάλι ανθίζει, όμως η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και ένα βασικό εργαλείο είναι να αλλάξουμε το κράτος και τις δομές του και από ένα ελλειμματικό γίγαντα να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο, μικρότερο και αποτελεσματικό κράτος που να σέβεται τους πολίτες και να ανταποκρίνεται στις θυσίες τους. Επομένως, με αφορμή την ΕΡΤ το ερώτημα που πρέπει όλοι να απαντήσουμε είναι μεταρρυθμίσεις ή στασιμότητα. Άλμα στο κενό αγκαλιά με το χθες, ή πορεία προς τα εμπρός; Και σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να απαντήσουμε όλοι. Εν προκειμένω, είναι σαφές ότι δεν καταργείται η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Αντίθετα αλλάζει και εκσυγχρονίζεται. Οι συνθήκες απαιτούν σταθερότητα, τόλμη και αποφασιστικότητα. Οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις είναι μονόδρομος διότι πολύ απλά υπηρετούν το συμφέρον των πολλών ανυπεράσπιστων Ελλήνων».
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Αθανάσιος Σκορδάς
«Η κυβέρνηση Σαμαρά, με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, εφαρμόζει επί ένα χρόνο ένα μακράς πνοής μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα σωτηρίας της Ελλάδας και μετάβασης της κοινωνίας σε ένα νέο αναπτυξιακό κύκλο προόδου, ευημερίας και κοινωνικής συνοχής. Οι ρήξεις με το χθες είναι καθημερινές σε κάθε τομέα κυβερνητικής δράσης. Ουδείς αμφισβήτησε την αξία και την ανάγκη ύπαρξης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Το πραγματικό διακύβευμα στην υπόθεση αυτή είναι εάν η ΕΡΤ θα παραμείνει ακίνητη σε μια κοινωνία που αλλάζει με ταχείς ρυθμούς, ή εάν θα καλύψει την πραγματική ανάγκη των πολιτών για ποιοτική ενημέρωση, χωρίς παθογένειες. Η συνταγή της ακινησίας, δεν έλυσε ποτέ, κανένα πρόβλημα. Η εξάλειψη των παθογενειών της ΕΡΤ, τις οποίες οι πάντες συνομολογούν, οφείλει να είναι πρώτιστος στόχος όλων, όσοι αναγνωρίζουμε την προσφορά και την αξία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για την ποιότητα της Δημοκρατίας στον τόπο μας».
Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος
«Η κεντρική προγραμματική αρχή της τρικομματικής κυβέρνησης είναι η προώθηση των διαθρωτικών αλλαγών με ένα εκ των βασικών στόχων την εξυγίανση του δημόσιου τομέα. Η εξυγίανση της ΕΡΤ που αντιπροσωπεύει την πλέον ακραία εκδοχή του πελατειακού κράτους της μεταπολίτευσης είναι αναγκαία για το δημόσιο συμφέρον. Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θέτει σε επαναλειτουργία τη δημόσια τηλεόραση με βάση την ανεξάρτητη και πολυφωνική ενημέρωση, την αξιοκρατική επιλογή του προσωπικού και τη χρηστή και βιώσιμη διαχείριση. Η εφαρμογή των πολιτικών που θα βγάλουν την χώρα από την κρίση αποτελεί μονόδρομο για την τρικομματική κυβέρνηση. Κάθε άλλη επιλογή αποτελεί επιστροφή στο χθες».
Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κα Άννα Ασημακοπούλου
«Τα δύσκολα και πολύπλοκα ζητήματα απαιτούν δύσκολες και γενναίες αποφάσεις. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα μας, αυτές οι αποφάσεις δεν μπορούν να είναι ούτε παραταξιακές, ούτε κομματικές. Είναι αποφάσεις Εθνικής ευθύνης και γι’ αυτό πρέπει να τις στηρίξουμε όλοι. Ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς κλήθηκε να λύσει ένα Γόρδιο δεσμό. Όμως ότι δε λύεται, κόπτεται. Η εικόνα της «μαύρης οθόνης» της ΕΡΤ συμβολίζει το τέλος της εποχής της αδιαφάνειας, της αναξιοκρατίας και της διαφθοράς. Οι μύθοι που καλλιεργούνται συστηματικά και μονόπλευρα τα τελευταία 24-ωρα από τα γνωστά κέντρα υπεράσπισης των προνομίων και του «βολέματος» των ολίγων, καταπέφτουν. Η νέα δημόσια τηλεόραση που θα λειτουργήσει άμεσα θα σηματοδοτήσει την απαρχή της επικράτησης της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ισότητας. Και αυτό το σήμα πρέπει να το εκπέμψουν όλοι οι Έλληνες»
«Αυτή η κυβέρνηση φτιάχτηκε για να γυρίσουμε σελίδα. Αλλά φυσικά δεν γυρίζεις σελίδα χωρίς, ρήξεις, χωρίς θυσίες, χωρίς ανατροπές. Αλλά ρήξεις, θυσίες και ανατροπές από τις οποίες κάποιοι μονίμως εξαιρούνται δεν μπορούν και δεν πρέπει να υπάρξουν. Επιτέλους, στην κοινή εθνική υπόθεση, τα στεγανά και τα απροσπέλαστα δεν έχουν θέση. Σήμερα η ΕΡΤ, χθες η Ολυμπιακή - για πόσο άραγε καιρό ακόμα κάποιοι θα υπερασπίζονται τα σύμβολα μιας Ελλάδας της οικονομικής παρακμής; Αυτή ήταν η εντολή του ελληνικού λαού από την οποία προέκυψε αυτή η κυβέρνηση; Τα προνόμια, οι ενδότεροι, τα άβατα του Δημοσίου; Και ο μέσος πολίτης, που δεν έχει προνόμια, που δεν ανήκει στους ενδότερους, που δεν διαθέτει άβατα; Με αυτόν και τις προσδοκίες του τι θα απογίνει; Είναι με κριτήριο αυτόν, τον μέσο και μη προνομιούχο Έλληνα και τις προσδοκίες του, που ο Πρωθυπουργός έπραξε αυτό που έπρεπε να πράξει. Είναι απέναντι σε αυτόν, τον μέσο και μη προνομιούχο Έλληνα, που όσοι αφ’ υψηλού μιλούν για πολιτικά αδιέξοδα μιλούν για “ένα πουκάμισο αδειανό”, μιλούν για το τίποτε. Θέλουμε τη δημόσια τηλεόραση. Αλλά τίμημα πολιτικής και οικονομικής παράλυσης της χώρας, για να μην θιγεί το άβατο της ΕΡΤ, βρίσκεται εκτός των ορίων της έλλογης πολιτικής συμπεριφοράς»
«Η απόφαση για τη διακοπή της λειτουργίας της ΕΡΤ επιβάλλεται από την ανάγκη εξυγίανσης του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Επιβάλλεται για λόγους δημοσιονομικούς αλλά και ορθολογικής αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού. Κάθε προσπάθεια αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην ΕΡΤ, διοικήσεων και κυβερνήσεων κατά το παρελθόν, προσέκρουσε στην αφόρητη αδιαλλαξία και αδίστακτη συμπεριφορά των συνδικαλιστών. Στην ΕΡΤ συγκροτήθηκε καθεστώς κατοχής των δημόσιων μέσων παραγωγής του τομέα Ενημέρωσης. Το καθεστώς αυτό αδίκως συμπαρασύρει στην κατάργησή του, εντίμους υπαλλήλους, ικανούς δημοσιογράφους και αμέτοχους της σήψης και της διαφθοράς εργαζομένους των περιφερειακών σταθμών. Οι ακραίες αντιδράσεις των μετόχων του πλέον φαύλου καθεστώτος πείθουν ακόμη περισσότερο για το πόσο επιβεβλημένη είναι η κατάργησή του. Αποκαλύπτουν, επίσης, τις αυταρχικές και ολοκληρωτικές πεποιθήσεις εκείνων οι οποίοι φθάνουν στην απαγόρευση μετάδοσης της αντίθετης γνώμης. Ουδεμία ανοχή μπορεί να υπάρχει από οποιονδήποτε, ο οποίος σέβεται το δημόσιο χρήμα, απαιτεί διαφάνεια και αξιοκρατία και περιορισμό των δαπανών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ειλικρινά λυπούμαι για την απώλεια κάθε θέσης εργασίας. Όπως, δυστυχώς, συμβαίνει καθημερινά στον ιδιωτικό τομέα και ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τώρα, συμβαίνει και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αλλά, αντί θρήνων για τις χαμένες θέσεις εργασίας, χρειάζεται να στηρίξουμε την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, να ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα. Να ξεκινήσουμε την αναπτυξιακή διαδικασία, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να οδηγήσουμε τη χώρα στην έξοδο από την κρίση. Εντός των επόμενων ημερών η Βουλή καλείται να εγκρίνει το σχέδιο νόμου για το νέο οργανισμό Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόραση και Υπηρεσιών Διαδικτύου με τη λειτουργία του οποίου αρχίζει η νέα εποχή του δημόσιου φορέα επικοινωνίας. Το μέλλον ανήκει στην πλουραλιστική ενημέρωση και επικοινωνία, στη χρηστή διοίκηση, στην παραγωγική προσφορά του νέου οργανισμού και σε εκείνους τους λειτουργούς, οι οποίοι, με ήθος και ακεραιότητα, μπορούν να υπηρετήσουν αυτές τις αρχές και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας εποχής».
«Ο πιο μεγάλος ασθενής στον Τόπο μας, αλλά και βασική αιτία της κρίσης που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες είναι ο δημόσιος τομέας. Μοναδικό εργαλείο για να αντιμετωπιστούν οι παθογένειές του, οι εστίες σπατάλης και διαφθοράς, είναι οι ριζικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες έχει δρομολογήσει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η τρικομματική κυβέρνηση. Αυτός είναι ο δρόμος και για την ΕΡΤ, που αποτελεί την πιο χαρακτηριστική μικρογραφία του Δημοσίου. Όλοι όσοι βάλαμε πλάτη, στηρίζοντας επώδυνες αποφάσεις για να βγάλουμε τη χώρα από το γκρεμό και να την οδηγήσουμε στην ανάταξη, δεν έχουμε το δικαίωμα να κιοτέψουμε στην πιο κρίσιμη ώρα. Οι καιροί απαιτούν συναίσθηση ιστορικής ευθύνης και όχι κομματικά, συνδικαλιστικά ή προσωπικά προτάγματα. Το ζήτημα που προέκυψε με την ΕΡΤ μπορεί άμεσα να αντιμετωπιστεί εφόσον οι κυβερνητικοί εταίροι υιοθετήσουν την πρόταση ευθύνης που κατέθεσε χθες, με γραπτή δήλωσή του, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Κι αυτό είναι επιτακτικά αναγκαίο για να προχωρήσει αποφασιστικά το κυβερνητικό έργο, να συνεχιστεί ακόμη πιο γρήγορα η πορεία για την ανάταξη της Οικονομίας και να αποφευχθούν περιπέτειες για το λαό και την Πατρίδα μας».
Ο Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανούσος Βολουδάκης
«Η προσωρινή διακοπή λειτουργίας της κρατικής τηλεόρασης, είναι μέρος της συνολικής προσπάθειας μεταρρύθμισης της χώρας. Είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητή η πραγματική βάση της πολιτικής αυτής παρέμβασης. 1. Δεν καταργείται η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Αντίθετα, δημιουργείται ένας νέος δημόσιος φορέας, ο οποίος θα λειτουργεί ορθολογικά, αποτελεσματικά, και χωρίς κομματικές παρεμβάσεις. Στο σχέδιο νόμου που τέθηκε ήδη σε διαβούλευση υπάρχουν πολλές ρυθμίσεις που διασφαλίζουν το χαρακτήρα αυτό του νέου φορέα. Μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά είναι τα εξής: Ο νέος φορέας θα έχει Εποπτικό Συμβούλιο με θητεία 9 ετών, άρα ανεπηρέαστο από εκλογικές αναμετρήσεις. Θα υποβάλλει το σχεδιασμό του για έλεγχο στη Βουλή και στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο –όχι στον εκάστοτε εποπτεύοντα Υπουργό. Ο νέος φορέας θα λειτουργήσει μέσα στο καλοκαίρι. 2. Η ΕΡΤ λειτουργούσε με κόστος υπέρογκο για τον έλληνα πολίτη, με σπατάλες που επέβαλλαν συντεχνιακά συμφέροντα. Αυτά τα έξοδα χρηματοδοτούνταν κυρίως από τα περίπου 50 ευρώ το χρόνο που έδινε ο κάθε πολίτης, υποχρεωτικά, μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Οι συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, δεν επιτρέπουν σπατάλες στην πλάτη των δοκιμαζόμενων πολιτών. 3. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δε στοχοποιούνται: αρκετοί από αυτούς, θα απασχοληθούν και στο νέο φορέα, καθώς η διαδικασία με κριτήρια ΑΣΕΠ που θα ακολουθηθεί θα λάβει υπ’όψιν την εμπειρία, τις γνώσεις και τις ικανότητες τους, που είναι σε πολλές περιπτώσεις ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου. Οι υπόλοιποι θα αποζημιωθούν κανονικά. Ο Πρωθυπουργός, με χθεσινή του ανακοίνωση, έκανε ακόμη περισσότερο σαφές ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η άμεση έναρξη λειτουργίας δημόσιας τηλεόρασης, ακόμα και με μια προσωρινή ενημερωτική δομή που μπορεί να ορίσει τις επόμενες ημέρες ο ειδικός εκκαθαριστής της ΕΡΤ, με ευρεία διακομματική αποδοχή. Με τη δήλωση αυτή έγινε σαφές ότι επιδιώκεται η επίτευξη της μέγιστης δυνατής συναίνεσης. Η επιδίωξη όμως αυτή της συναίνεσης δεν μπορεί να φτάσει ως την ακύρωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά στην ανάγκη της ταχύτερης δυνατής ανάταξης της πατρίδας μας. Δε συγχωρούνται παλινδρομήσεις, δε συγχωρούνται καθυστερήσεις».
Ο βουλευτής του Ν. Πιερίας, κ. Κώστας Κουκοδήμος
«Η απόφαση για την αναδιάρθρωση της δημόσιας τηλεόρασης, αναγκαία, όπως ανέφεραν επί σειρά ετών όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου και κυρίως ο κάθε Έλληνας πολίτης, δεν αποτελεί παρά μια ακόμη απόδειξη της αποφασιστικότητας και της βούλησης αυτής της κυβέρνησης να στηρίξει με κάθε τρόπο τον πολυετή ήδη αγώνα των Ελλήνων να βγούμε από το αδιέξοδο. Επί σειρά ετών η ΕΡΤ αποτελούσε το “χαϊδεμένο” παιδί του δημοσίου και οι σημερινοί καταγγέλλοντες ήταν υπερασπιστές και τιμητές της ριζικής αναδιάρθρωσης του δημόσιου φορέα ραδιοτηλεόρασης. Σήμερα που γίνεται το μεγάλο βήμα για την επαναλειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης σε σωστές βάσεις, είναι πολέμιοι. Αρνούνται να δεχθούν οποιαδήποτε ανατροπή των μέχρι σήμερα “κακώς κειμένων”. Όταν το σύνολο το Ελληνικού λαού έχει υποστεί τις συνέπειες της κρίσης και η ελληνική οικονομία ζητά ενέσεις επιβίωσης, μια υπεύθυνη κυβέρνηση οφείλει να δράσει και να σταματήσει την αιμορραγία μη υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος. Και αυτό έπραξε. Κάποιοι δεν μπορούν ή ακόμη χειρότερα δεν θέλουν να το αντιληφθούν».
«Αν όσοι τώρα αντιδρούν στη δημιουργία μιας σύγχρονης δημόσιας τηλεόρασης έδειχναν το ίδιο πάθος και στο παρελθόν, συγκρουόμενοι με φαινόμενα αδιαφάνειας, κακοδιαχείρισης και ευνοιοκρατίας στην κρατική ΕΡΤ, δεν θα είχαμε φτάσει στη σημερινή κατάσταση. Η ταχύτητα και η τόλμη της αντίδρασης του Πρωθυπουργού σοκάρει όσους δεν συναισθάνονται πόσο κρίσιμες είναι οι στιγμές για τη χώρα και πόσο στενά χρονικά περιθώρια έχουμε. Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται ευθύνη και συνεργασία, ώστε να λειτουργήσει άμεσα η Νέα Δημόσια Τηλεόραση, όπως ακριβώς πρότεινε ο Α. Σαμαράς. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι η Εθνική προσπάθεια υπερτερεί των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων».
Ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Γιάννης Βρούτσης
«Το κεντρικό μήνυμα που εξέπεμψε ο ελληνικός λαός προς το πολιτικό σύστημα στις τελευταίες εκλογές, είναι να προχωρήσει αποφασιστικά σε γενναίες μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης, χωρίς να λογαριάσει το πολιτικό κόστος, αναγνωρίζοντας ότι σήμερα πληρώνουμε το τίμημα της αναβλητικότητας και της αδράνειας του παρελθόντος. Αναμφίβολα, αυτή η γενική παραδοχή πρέπει να εφαρμοστεί και στην περίπτωση της ΕΡΤ, ενός οργανισμού που για πολλά χρόνια αποτελούσε εστία κατασπατάλησης και κακοδιαχείρισης δημόσιου χρήματος και σημείο αναφοράς του πελατειακού κράτους. Η πρόταση του πρωθυπουργού για μία γενναία εξυγίανση της δημόσιας τηλεόρασης θα ωφελήσει, μέσα από μία αξιοκρατική επιλογή προσώπων, τους άξιους, ικανούς και παραγωγικούς εργαζόμενους της, θα αποκαταστήσει την πολυφωνία και αμεροληψία που οφείλει να έχει μια δημόσια συχνότητα και θα ενισχύσει την εικόνα της μέσα σε ένα ανταγωνιστικό ραδιοτηλεοπτικό περιβάλλον. Κυρίως, όμως, θα δείξει ότι όχι μόνο σεβόμαστε αλλά και ικανοποιούμε το μήνυμα του απλού φορολογούμενου πολίτη, ο οποίος έχει υποστεί πρώτος τις θυσίες της δημοσιονομικής εξυγίανσης και ζητάει από εμάς να τολμούμε όπου χρειάζεται, ώστε αυτές να μην πάνε χαμένες».