Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Το τελευταίο εμπόδιο στο δρόμο της Χίλαρι για την Προεδρία των ΗΠΑ το 2016

Hillary-Clinton
Πολύ μεγάλη (σε ηλικία)… Πολύ συστημική… Πολύ ξεπερασμένη ως εικόνα και όραμα ιδεών… Για το πλέον προοδευτικό κομμάτι του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, τους ακτιβιστές, η Χίλαρι Κλίντον παραμένει όλα τα παραπάνω. Όπως ήταν και το 2008, τότε που επέλεξαν να τραβήξουν χειρόφρενο στις προσωπικές φιλοδοξίες της για τον Λευκό Οίκο, να στρατευτούν στο πλευρό ενός χαρισματικού Γερουσιαστή από το Ιλινόις, και να τον επιβάλλουν για Πρόεδρο των ΗΠΑ, όχι μόνο για τέσσερα αλλά για οκτώ χρόνια.
Ο “μεσαίος χώρος” των Δημοκρατικών, που παρέσυρε σε εκείνη τη σχέση πάθους με τον Μπαράκ Ομπάμα συνολικά τον “μεσαίο χώρο” της αμερικανικής κοινωνίας, αποτελεί όπως όλα δείχνουν το τελευταίο εμπόδιο της Χίλαρι στο δρόμο για την Προεδρία των ΗΠΑ το 2016.
Επειδή, πολύ απλά, η άλλοτε Πρώτη Κυρία και πρώην Υπουργός Εξωτερικών διατηρεί την κληρονομιά μιας προσωπικής διαδρομής που δεν σαγηνεύει, αλλά αντιθέτως αποθέτει. Η Χίλαρι δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Δεν μπορεί να αλλάξει τις ΗΠΑ. Και αυτό, το αντιλαμβάνονται όλοι.
Η μεγάλη μάχη ωστόσο θα δοθεί σε επίπεδο… βουλιμίας. Το Δημοκρατικό Κόμμα γνωρίζει ότι με τη Χίλαρι Κλίντον υποψήφια το 2016, μπορεί να γράψει ιστορία. Να ξανακερδίσει τις εκλογές, και  να παραμείνει στον Λευκό Οίκο τουλάχιστον για 12 χρόνια, κάτι που είχαν καταφέρει οι Ρεπουμπλικανοί στην εποχή της δικής τους πολιτικής ηγεμονίας, όταν την οκταετία του Ρόναλντ Ρίγκαν διαδέχτηκαν τέσσερα χρόνια προεδρίας του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου.
Και η πρόκληση αυτή είναι μεγάλη. Χωρίς τη Χίλαρι, πιθανότατα οι Δημοκρατικοί θα χάσουν, καθώς κανένα άλλο στέλεχός τους δεν φαντάζει ικανό να συσπειρώσει μαζικά την αμερικανική κοινωνία. Και όταν δεν υπάρχουν μαζικές συσπειρώσεις, οι εκλογές κρίνονται στο νήμα, από ένα λάθος, μια αστοχία, ένα τυχαίο, απρόβλεπτο γεγονός.
Θα υποκύψουν λοιπόν οι ακτιβιστές; Οι πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ θεωρούν ότι η απάντηση θα εξαρτηθεί από το ποιός θα φανεί ότι… ανοίγει περπατησιά από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών. Αν το GOP καταφύγει και πάλι σε μια λύση κατώτερη των περιστάσεων, όπως συνέβη με τον Μιτ Ρόμνεϊ, πιθανότατα οι ακτιβιστές των Δημοκρατικών θα συνασπιστούν γύρω από τη Χίλαρι Κλίντον.
Αν όμως οι Ρεπουμπλικανοί περάσουν στη γενιά των 40άρηδων, με κάποιον σαν τον Μάρκο Ρούμπιο ή τον Ραντ Πολ, πολύ δύσκολα το πιο προοδευτικό κομμάτι των Δημοκρατικών δεν θα… θυμηθεί ότι η Χίλαρι είναι αυτό που είπαμε στην αρχή: Πολύ μεγάλη σε ηλικία, πολύ συστημική και πολύ ξεπερασμένη.

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ / ysterografa.gr