Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Έρευνα, καινοτομία και εφαρμοσμένη τεχνολογία στις προτεραιότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου



Η έρευνα, η καινοτομία και η εφαρμοσμένη τεχνολογία, μαζί με την αξιοποίηση του σημαντικού επιστημονικού προσωπικού που διαθέτει η χώρα, αποτελούν τους σταθερούς δρόμους που προσδίδουν υπεραξία στην τοπική οικονομία» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Βασίλειο Μάγκλαρη, την Πέμπτη 23 Μαΐου 2013, και πρόσθεσε ότι «στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είμαστε πεπεισμένοι ότι η έρευνα και η καινοτομία δεν έχει ανάγκη από απλές επικλήσεις, αλλά επενδύσεις και για το λόγο αυτό είμαστε διατεθειμένοι να επενδύσουμε σοβαρά».  

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Δημόκριτου κ. Νικόλαος Κανελλόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ κ. Κώστας Συνολάκης, από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας οι κυρίες Λήδα Γιαννακοπούλου, Αγνή Σπηλιώτη και Δώρα Φαρμάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας και οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κα Κωνσταντίνα Νικολάκου και κ. Ανδρέας Πουλάς, ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης ενημέρωσε το Γενικό Γραμματέα για τις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει η Περιφέρεια Πελοποννήσου με σημείο αναφοράς το Ινστιτούτο Έρευνας, Καινοτομίας και Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας και την αξιοποίηση του κέντρου μεταφοράς τεχνολογίας, το οποίο είχε συσταθεί με συνεργασία της Διαχειριστικής Αρχής και των επιμελητηρίων.

Το Ινστιτούτο θα έχει ως στόχο το «πατεντάρισμα» της τεχνολογίας με ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, των επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν, καθώς και των επιστημονικών κέντρων, ελληνικών και διεθνών, ούτως ώστε η παραγόμενη έρευνα να βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με την επιχειρηματικότητα, αλλά και να ανατροφοδοτείται από αυτή. Τομείς της ερευνητικής δραστηριότητας του Ινστιτούτου θα αποτελέσουν η νανοτεχνολογία στην αγροτική οικονομία, στην ιατρική και τη φαρμακευτική, στις περιβαλλοντικές παρεμβάσεις και στην ενέργεια.

«Δεν μας ενδιαφέρει να αποτελέσουμε ένα ακόμη πανεπιστημιακό ίδρυμα, αλλά να συνδέσουμε την έρευνα με την επιχειρηματικότητα και στην προσπάθειά μας αυτή έχουμε σύμμαχο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσωπικά τον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Γιοχάνες Χαν, ο οποίος θα το συμπεριλάβει στα άυλα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει ήδη εξασφαλίσει την χρηματοδότησή του» σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Ο κ. Μάγκλαρης από την πλευρά του δήλωσε εντυπωσιασμένος από το σχέδιο δράσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σχετικά με την έρευνα και την καινοτομία, το οποίο «εκπέμπει και όραμα και δυναμική» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. Ο Γενικός Γραμματέας έθεσε στη διάθεση της Περιφέρειας κάθε δυνατή συνδρομή στην ευόδωση των προσπαθειών της, ενώ έκανε ειδική αναφορά στις ενέργειες που εδώ και δύο δεκαετίες είχαν ξεκινήσει στην Πελοπόννησο για την εξερεύνηση βαθέων υδάτων. Ο κ. Μάγκλαρης εξέφρασε επίσης την ταύτιση της Γενικής Γραμματείας με τη διασύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα, όπως την περιέγραψε ο Περιφερειάρχης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Πρόεδροι του Δημόκριτου και του ΕΛΚΕΘΕ, οι οποίοι σημείωσαν την πρωτοπόρα αντίληψη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και τις εξαιρετικές δυνατότητες ανάπτυξης της έρευνας σε περιφερειακό επίπεδο για πρώτη φορά.