Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Ο Νταβούτογλ​ου παραμένει προκλητικό​ς - Απάντηση ΥΠΕΞ : Σαφείς οι διεθνείς συμβάσεις

Ï ÅÊÐÐÑÏÓÙÐÏÓ ÔÕÐÏÕ ÔÏÕ ÕÐÏÕÑÃÅÉÏÕ ÅÎÙÔÅÑÉÊÙÍ ÃÑÇÃÏÑÇÓ ÄÅËÁÂÅÊÏÕÑÁÓ (EUROKINISSI/ ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)
Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος σε ομιλία του στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση έφτασε στο σημείο να αμφισβητήσει τις διεθνείς συνθήκες της Λοζάνης και των Παρισίων, σε σχέση με τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών και το καθεστώς συγκεκριμένων νησιών του Αιγαίου όπως Οινούσσες, Φούρνοι, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, Καλόλημνος και Ψέριμος.
davutoglouΑφορμή για την τοποθέτησή του ήταν ερώτηση βουλευτή του Kόμματος Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, Λουτφού Τουρκάν, ο οποίος είπε πως «παρόλο που ο Κεμάλ Ατατούρκ και οι συμπολεμιστές του έριξαν τους Ελληνες στρατιώτες, στις 9 Σεπτεμβρίου του 1922, στη θάλασσα, μετά από 90 χρόνια Ελληνες στρατιώτες άρχισαν πάλι να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο Αιγαίο».
Ο Νταβούτογλου απάντησε πως «Οι συμφωνίες αυτές περιέχουν διάφορες λεπτομερείς διατάξεις αναφορικά με την κυριαρχία και τον αφοπλισμό των νησιών αυτών. Υπό την έννοια αυτή, πρόκειται για ένα νομικό θέμα που έχει σχέση με την ερμηνεία των σχετικών άρθρων στις δύο συμφωνίες. Πέραν αυτού, το γεγονός ότι τα σύνορα στη θάλασσα του Αιγαίου δεν καθορίστηκαν με την Ελλάδα με μία ισχύουσα συμφωνία μέχρι σήμερα, αποτελεί μια άλλη διάσταση του προβλήματος».

Ο Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρ. Δελαβέκουρας, απάντησε στις νέες προκλητικές δηλώσεις Νταβούτογλου για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο και διεθνείς συμβάσεις.
«Φαίνεται ότι έχουν βάλει κάποιον να κάνει αυτή την ερώτηση μια φορά το χρόνο», σχολίασε ο κ. Δελαβέκουρας και συνέχισε:
«Θα δώσω λοιπόν και εγώ την ίδια ακριβώς απάντηση που έδωσα την τελευταία φορά: Ξεκαθαρίζω ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση και οποιοδήποτε σημείο αμφιβολίας ως προς το καθεστώς οποιουδήποτε νησιού ή νησίδας στο Αιγαίο. Όλα αυτά διέπονται από διεθνείς συμβάσεις, οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και γι’ αυτό δεν ευσταθεί καμία αμφισβήτηση του καθεστώτος των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.

ysterografa.gr