Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Ο Κουβέλης φέρνει πιο κοντά τον ανασχηματισμό

Antonis-Samaras-Fotis-Kouvelis
Η κρίση στην Κύπρο και η αναστάτωση που προκάλεσε στην ευρωζώνη, αν όχι σε επίπεδο ουσίας, μετά βεβαιότητας σε επίπεδο διαδικασιών, αποφάσεων και χρονοδιαγραμμάτων, έφερε πίσω τον σχεδιασμό του Αντώνη Σαμαρά για να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.
Η τρόικα… έρχεται, ενώ θα έπρεπε ήδη να έχει έρθει και να έχει φύγει, κάτι που σημαίνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου πήγε λίγο πιο μακριά το χρονοδιάγραμα των αλλαγών στην κυβέρνηση, ώστε να προκύψει ένα νέο σχήμα μάχης, που θα αναλάβει να “περπατήσει” τη χώρα τουλάχιστον μέχρι το ορόσημο των γερμανικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.
Η περίοδος του Πάσχα προκρίνεται από όλους ως η πλέον ενδεικτική για τις αλλαγές, η αλήθεια ωστόσο είναι ότι η τρικομματική κυβέρνηση δέχεται πλέον εσωτερική πίεση, από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς και του Φώτη Κουβέλη.
Το “όχι” του προέδρου της ΔΗΜΑΡ στο “χαράτσι” της ΔΕΗ και για το 2013, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες αποστάσεις που παίρνει η “αριστερή συνιστώσα” της κυβέρνησης Σαμαρά από κεντρικές επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου, είναι στοιχεία που συνθέτουν μωσαϊκό πολιτικής… ασφυξίας.
Ο καθαρός αέρας λοιπόν θα προκύψει μονάχα μετά από έναν ανασχηματισμό, ο οποίος ωστόσο είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσει σε εκπλήξεις και ανατροπές. ‘Οπως, στην έξοδο των στελεχών της Δημοκρατικής Αριστεράς από το κυβερνητικό σχήμα, και τη μη αντικατάστασή τους από άλλους, ώστε το κόμμα του Φώτη Κουβέλη να παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά, να μην έχει ωστόσο εμπλοκή και συμμετοχή στην καθημερινή άσκηση της εξουσίας, επομένως και στην καταγραφή της φθοράς.
Απ΄την άλλη, ανεξαρτήτως της στάσης που θα κρατήσει η Δημοκρατική Αριστερά, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αναβάθμιση της πολιτικής συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ακόμη και με τον ίδιο τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όπως και με άλλα σημαντικά στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

ysterograg.gr