Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ​ 01.03.2013

 
ΑΜΕΣΟΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ & ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ/ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Ξυλόκαστρο, 01/03/2013
Tου Λάμπρου Μπούκλη
 
Η 1η Μαρτίου,τιμώμενη διεθνώς ως "Ημέρα Πολιτικής Προστασίας" αποτελεί ερέθισμα προβληματισμών αλλά κυρίως έναυσμα για διαρκή επικαιροποίηση προγραμματισμών και δράσεων με στόχο την τεκμηριωμένη ελαχιστοποίηση του κινδύνου, της πιθανότητας και των επιπτώσεων (Risk Management) καταστάσεων που πλήττουν την ασφάλεια των Πολιτών.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενημερωθήκαμε από τον ηλεκτρονικό τύπο ότι σήμερα μέσω επιστημονικού Ευρωπαϊκού Προγράμματος, αναλύθηκαν οι σχετικοί κίνδυνοι και σενάρια επιπλοκών και τρόπων αντιμετώπισης αυτών, για την πόλη της Θεσσαλονίκης σε περίπτωση σεισμού μεγάλου μεγέθους.
Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι:

"Διακόσιοι θάνατοι, 140.000 άστεγοι και οικονομικές απώλειες που “αγγίζουν” τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι οι επιπτώσεις από ενδεχόμενο σεισμό άνω των 6 ρίχτερ στη Θεσσαλονίκη"

Η πρόγνωση σεισμών δεν είναι ακόμη εφικτή, μπορούμε, όμως Προληπτικά, σε μία εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή του πλανήτη, να κάνουμε ότι επιβάλει η Νομοθεσία τόσο σε Eθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο:
  • Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου και η Μεσσηνία και η Κορινθία, έχουν πληγεί σχετικά πρόσφατα από καταστροφικούς σεισμούς, έχουν πραγματοποιηθεί επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες (Risk Management);
  • Έχουν εντοπισθεί χώροι και κτήρια και λοιπές υποδομές όπου ο κίνδυνος για την ζωή και ασφάλεια των Πολιτών, υπό συγκεκριμένες συνθήκες δύναται να είναι αυξημένος;
  • Έχουν μελετηθεί σενάρια αντιμετώπισης τέτοιων κρίσεων (Crisis Management) και εκτάκτων καταστάσεων;
  • Έχουν γίνει εκτεταμένες ασκήσεις ετοιμότητας, ως απαραίτητο συμπλήρωμα των ανωτέρω σεναρίων, σε κατά τόπους Δήμους με την συμμετοχή Πολιτών και των αρμόδιων θεσμικών φορέων (Risk Management Plan);
  • Έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα και στόχοι ελέγχων / βελτίωσης κτηρίων και λοιπών υποδομών;
Κάθε ένας κρίκος από τα ανωτέρω μειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις. Εάν όμως λείπει, οι καταστάσεις θα είναι απρόβλεπτες και κυρίως ανεξέλεγκτες. Και σαφέστατα οι σχεδιασμοί/δράσεις πρέπει να είναι ουσιαστικοί και διαρκώς υπό αξιολόγηση και όχι γραφειοκρατικοί και απλώς αρχειοθετημένοι.
  • Εάν δεν έχουν γίνει, τότε πρέπει να γίνουν άμεσα και δυναμικά να αναπτυχθούν στοχευμένες ελεγκτικές και διορθωτικές δράσεις σε προβληματικά κτήρια και λοιπές υποδομές.
  • Σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς κρατικούς και μη φορείς, να γίνει άμεσα ενδελεχής αξιολόγηση κτηρίων και υποδομών.
  • Να γίνουν σε επίπεδο Δήμου και Περιφερειακής Ενότητας συστηματικές ασκήσεις ετοιμότητας και συστηματικές δράσεις ενημέρωσης των μαθητών και εν γένει των Πολιτών.
  • Μια επιβεβλημένη για εμάς, στροφή του ΕΣΠΑ, προς την προληπτική σεισμική θωράκιση Δημόσιων κτηρίων και υποδομών (σχολεία, νοσοκομεία, κλπ) και η επιδότηση των ιδιωτικών (κατοικίες, ξενοδοχεία, κλπ) θα έδινε παράλληλα και μία τονωτική - τοπική- οικονομική ανάσα, στα δεκάδες επαγγέλματα της "οικοδομής" που αποτελούσε την αναπτυξιακή ατμομηχανή της χώρας για δεκαετίες.
  • Να αξιολογηθεί εκ νέου κάθε πρότερη ενέργεια καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι οι αποσπασματικές και επικοινωνιακές δράσεις (π.χ. ενίσχυση μεμονωμένων κτηρίων), επικαλύπτουν και συνεπώς μεγεθύνουν το συνολικό πρόβλημα.
 
Μην ξεχνάμε ότι εκτός από τις ανεκτίμητες και δυσαναπλήρωτες ανθρώπινες ζωές, οι υλικές καταστροφές θα είναι σε οικονομικά μεγέθη μη αντιμετωπίσιμες.
Το πλήγμα που θα επέλθει για την επιδιωκόμενη Τουριστική προσέλκυση-ανάπτυξη, καίριο και μη αναστρέψιμο.
Οι σεισμολόγοι μας ανακοίνωσαν-προετοίμασαν πρόσφατα, ότι υπάρχει μεγάλη συσσωρευμένη ενέργεια στον Ελλαδικό χώρο και αυτό μας ανησυχεί καθόσον η Πελοπόννησος αποτελεί ιστορικό πεδίο έντονης σεισμικής δραστηριότητας.
Η Καλαμάτα (1986), το Λουτράκι και η Κόρινθος (1981) έχουν ακόμη νωπές μνήμες....

 
Λάμπρος Μπούκλης
Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου
Περιφερειακός Σύμβουλος
Επικεφαλής Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά