Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Λουκέτο σε Πύργο και Αμαλιάδα για την κατάργηση των ΤΕΙ

Μετά την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων που έβαλε λουκέτο λόγω «Αθηνάς», δύο άλλοι ΟΤΑ, οι δήμοι Πύργου και Ήλιδας, κατεβάζουν αύριο ρολά, διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση ενός τμήματος του ΑΤΕΙ Πύργου και των ΤΕΙ Αμαλιάδας. Πάντως, μέρος της Καθαριότητας αλλά και οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά στο Δήμο Πύργου. Στις κινητοποιήσεις θα συμμετάσχει ο δικηγορικός σύλλογος Ηλείας, με τα μέλη του να απέχουν σήμερα από τα καθήκοντά τους. Ωστόσο θα παραμείνουν ανοικτά τα καταστήματα στην αγορά. Την ίδια ώρα, η Αμαλιάδα ξεσηκώνεται, οι σύλλογοι και φορείς βρίσκονται επί ποδός, ενώ  οι έμποροι της Αμαλιάδας  επίσης θα κατεβάσουν αύριο τα ρολά στα καταστήματά τους.  Στην κινητοποίηση συμμετέχουν με στάση εργασίας από τις 8.30 π.μ. έως τις 12.30μ.μ., το σωματείο ιδιοκτητών υπεραστικών λεωφορείων στο ΚΤΕΛ Αμαλιάδας, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο σύλλογος εργαζομένων στο νοσοκομείο της πόλης, ο Δικηγορικός Σύλλογος που απέχει από τα καθήκοντά του και άλλοι συλλογικοί φορείς. Στις έντεκα το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο όπως έχει αποφασίσει ο Εμπορικός Σύλλογος.


Το πρωί της Δευτέρας συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, όπου αποφασίστηκε ομόφωνα αποχή των μελών τους από τα καθήκοντά τους για σήμερα Τρίτη, προκειμένου να λάβουν μέρος στην κινητοποίηση για την άδικη απόφαση-πρόταση του σχεδίου «Αθηνά» για την κατάργηση του ΤΕΙ Αμαλιάδας.
Άδειες για παραστάσεις θα δοθούν μόνο σε περιπτώσεις παραγραφών (α΄βαθμού), σε αυτόφωρα και σε πλειστηριασμούς.
Έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο πραγματοποίησε και ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας και τάχθηκε υπέρ της παραμονής του ΤΕΙ στην Αμαλιάδας, ενώ αποφάσισε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Παράλληλα, επιστολή στήριξης επιδόθηκε στον Δήμαρχο Ήλιδας, για να κοινοποιηθεί και στον Υπουργό Παιδείας.
Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχει και το Σωματείο εργαζομένων του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, ενώ κατά τη διάρκεια της χθεσινής (4/2) Γενικής Συνέλευσης, αποφασίστηκε για την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου να γίνει τρίωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, και ταυτόχρονα να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Σύλλογο των σπουδαστών του ΤΕΙ.
Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του το Σωματείο αναφέρει: «Εμείς, οι εργαζόμενοι του Γ.Ν. Αμαλιάδας, που εδώ και πολλούς μήνες διαλαλούμε , αντιδρούμε και αγωνιζόμαστε για το Νοσοκομείο μας πιστεύοντας στην αναγκαιότητα αναβάθμισής του και της συνέχεις της λειτουργίας του, δηλώνουμε συμπαραστάτες και αλληλέγγυοι στους σπουδαστές του ΤΕΙ Αμαλιάδας. Θα είμαστε μαζί σε όποια μορφή κινητοποίησης αποφασίσουν, προκειμένου να αγωνιστούμε για δωρεάν δημόσια υγεία και παιδεία. Άλλωστε, ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από το επίπεδο της υγείας και της παιδείας του».
 Σε σχετική ανακοίνωση προχώρησε και η ΟΕΒΕ Νομού Ηλείας, όπου αναφέρει τα εξής: «Η Ο.Ε.Β.Ε Νομού Ηλείας κατανοώντας την κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται ο Νομός μας μετά από τα συνεχή χτυπήματα που δέχεται σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης του και θεωρώντας πως το θέμα κατάργησης των δυο τμημάτων Τ.Ε.Ι σε Πύργο και Αμαλιάδα τα οποία είναι παρακλάδι της ανάπτυξης του τόπου συμμετέχει στις κινητοποιήσεις της Τρίτης 5 Φεβρουαρίου καλώντας όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν και αυτοί με τη σειρά τους, γιατί θεωρούμε πως κανείς δεν πρόκειται να μας χαρίσει τίποτα».
 
Κατά του σχεδίου «Αθηνά» οι φοιτητές του ΤΕΙ στην Αμαλιάδα

Κατά του σχεδίου «Αθηνά», που κατάρτισε το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο καταργεί ΤΕΙ, μετονομάζει σχολές, αλλάζει γνωστικά αντικείμενα και βάζει σε περιπέτειες τους σπουδαστές, τάχθηκαν τη Δευτέρα οι σπουδαστές του ΤΕΙ Αμαλιάδας, έπειτα από πολύωρη Γενική Συνέλευση.
Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην αίθουσα του Λαζαράκειου Δημοτικού Μεγάρου Αμαλιάδας, η οποία ήταν κατάμεστη από φοιτητές, γεγονός που καταδεικνύει την αναστάτωση που έχει προκαλέσει στους ίδιους αλλά και τις οικογένειές τους το σχέδιο «Αθηνά».
Σε μια συνέλευση που κύλησε σε ήρεμο κλίμα, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους και αυτό που έθεσαν ως προτεραιότητα, είναι η συνέχιση των σπουδών τους στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο και η διασφάλιση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

Κάτι, το οποίο δεν φαίνεται ότι διασφαλίζεται με το σχέδιο «Αθηνά», στο οποίο προβλέπεται όχι μόνο η μεταφορά του τμήματος στην Πάτρα, αλλά η μετονομασία του από τμήμα «Εφαρμογών Πληροφορικής στη διοίκηση και την οικονομία» σε τμήμα «Μηχανικών Πληροφορικής», το οποίο και απορροφάται από τη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.
Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης οι σπουδαστές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κοινό αγώνα με τους σπουδαστές του ΤΕΙ Πύργου και αναμένεται σήμερα να συναντηθούν τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο σπουδαστικών Συλλόγων, Αμαλιάδας και Πύργου, για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους..
 Το μέλλον των ΤΕΙ σε Πύργο και Αμαλιάδα κρίνεται στη σημερινή  σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας.
Στις τέσσερις το μεσημέρι συναντώνται με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, οι βουλευτές του νομού, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και οι δύο δήμαρχοι των πόλεων που στεγάζουν τα ΤΕΙ.
Οι τοπικοί φορείς θα επιχειρήσουν να στήσουν μπλόκο σε οποιαδήποτε μεταβολή στο σημερινό καθεστώς, άρα και την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» στην Ηλεία και θεωρούν πως ίσως τώρα την ώρα των μεταρρυθμίσεων είναι η καλύτερη στιγμή για να προτάξουν και το θέμα της ίδρυσης αυτόνομου ΤΕΙ στο νομό.
Στο ραντεβού που κλείστηκε με την μεσολάβηση του αναπληρωτή ΠΑΙΘΠΑ Κώστα Τζαβάρα θα είναι παρόντες μεταξύ άλλων πλην του ιδίου, οι βουλευτές Γιώργος Κοντογιάννης, Διονυσία Αυγερινοπούλου, Ανδρέας Μαρίνος, Έφη Σαλτάρη, Γιάννης Κουτσούκος, ο αντιπεριφερειάρχης Χαρ. Καφύρας, οι δήμαρχοι Πύργου και Αμαλιάδας Μάκης Παρασκευόπουλος και Γιάννης Λυμπέρης και εκπρόσωποι άλλων τοπικών φορέων. . 
Η αντιπροσωπεία του Ηλειακού λαού , θα προσπαθήσει να πείσει, παραθέτοντας του ισχυρά επιχειρήματα, τον υπουργό κ. Αρβανιτόπουλο, να μεταβάλει το σχέδιο του υπουργείου του για κατάργηση και συγχώνευση ανώτατων σχολών , με τρόπο που να μην θίγεται ο νομός. Είναι προφανές ότι το νέο πλήγμα που δέχεται ο τόπος μας από την κεντρική εξουσία, με την «αρπαγή» και των ανώτατων σχολών που ιδρύθηκαν εδώ προ δεκαετίας, ύστερα από πολύχρονη και επίπονη προσπάθεια, φέρνει στα όριά τους, τους Ηλείους πολίτες.
Είναι το μήνυμα που πρέπει να λάβει ο υπουργός. Η στάση της κυβέρνησης είναι προκλητική και η απάντηση που δίνει η Ηλειακή κοινωνία και οι φορείς που την εκπροσωπούν, είναι: «δυναμικές κινητοποιήσεις». Πρέπει να καταστεί σαφές ότι αυτές θα συνεχιστούν και θα ενταθούν αν δεν υπάρξει, υπαναχώρηση από την πλευρά του υπουργείου.