Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

To μεγάλο mea culpa της Μέρκελ

Angela-Merkel
Παρατηρώντας κανείς προσεκτικά τη δημόσια ρητορική της Άνγκελα Μέρκελ, δυσκολεύεται να μην εντοπίσει… σταγόνες εξωστρέφειας και ευρωπαϊσμού, για την Καγκελάριο η οποία μετακινείται αργά αλλά σταθερά και με συνέπεια, από το Βερολίνο στις… Βρυξέλλες.
Είναι προφανές ότι η κόρη του πάστορα, η οποία μεγάλωσε στη… λάθος πλευρά του Τείχους, βλέπει πιο μακριά από τις εκλογές της Κάτω Σαξονίας στις 20 Ιανουαρίου, πιο μακριά από την εθνική αναμέτρηση για τη Bundestag τον Σεπτέμβριο. Η πολιτική ματιά της ταξιδεύει στην “επόμενη Ευρώπη”, μια Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία θα έχει άλλες δομές και περιεχόμενο διακυβέρνησης. Πιθανότατα και εκλεγμένο Πρόεδρο, στα πρότυπα των Ηνωμένων Πολιτειών, που δεν θα μιλά… σπαστά γερμανικά, όπως είπε πρόσφατα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά… άπταιστα. Γερμανικά φυσικά.
Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση για την αναμέτρηση της Κάτω Σαξονίας, όπου το CDU προσδοκά να επιβεβαιώσει τη δυναμική νίκης στις εθνικές εκλογές που θα ακολουθήσουν μετά από μερικούς μήνες, η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για… πολλά: Για τη γερμανική οικονομία, την ισχύ και τις αντοχές της στη σημερινή κρίση. Για… τον εαυτό της, και το πόσο ικανοποιημένη είναι από την καλή δουλειά που κάνει. Για τους πολιτικούς συμμάχους των Χριστιανοδημοκρατών, και το πως… δεν την ενδιαφέρει ιδιαίτερα το γεγονός ότι παρουσιάζουν ιδεολογική και πολιτική θνησιμότητα.
Εκείνο ωστόσο το οποίο έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ένα προσωπικό mea culpa. Αναφορικά με τις πολιτικές λιτότητας που συνεπάγονται την αύξηση της φορολογίας για τις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες, όχι μόνο για εκείνες που οι χώρες τους έχουν ενταχθεί σε μηχανισμούς οικονομικής στήριξης, δηλαδή… Μνημόνια, όπως συμβαίνει με την Ελλάδα.
“Πιστεύουμε στην ανάγκη να υπάρχουν έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να μπορούμε να τα διανείμουμε αναλόγως. Δεν μπορούμε λοιπόν να προχωρήσουμε σε φοροαπαλλαγές. Απ’ την άλλη όμως, θα ήταν λάθος να κάνουμε αυξήσεις φόρων. Μια τέτοια τακτική αύξησης των φόρων δεν βοηθά την οικονομία να αναπτυχθεί, δεν στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δημιουργεί στρεβλώσεις ακόμη και για τις μεγάλες επιχειρήσεις”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή της Άνγκελα Μέρκελ.
Μια πρώτη… παραφωνία στη “συμφωνία” της λιτότητας που έχει επιβάλλει η Γερμανία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργώντας νέα προβλήματα δομικής φύσεως στις οικονομίες, ακόμη και εκεί που… δεν υπήρχαν. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τη συνέχεια…

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ / ysterografa.gr