Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Επαγρύπνηση για την Ολυμπία οδό…

Του Ανδρέα Μαρίνου

Tο κομμάτι Πύργος-Τσακώνα της Ολυμπίας οδού αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα για την πραγματική ολοκλήρωση του έργου. Χρειάζεται η παρέμβαση του Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν για να επανεξεταστεί το φλέγον ζήτημα; Το να μιλήσουμε πάλι για την σπουδαιότητα του έργου και τις σημαντικές παραμέτρους που θα δημιουργήσει για την αναπτυξιακή πορεία της Ηλείας και των ομορων νομών, δεν νομίζω ότι χρειάζεται γιατί είναι θέσεις χιλιοειπωμένες και αδιαπραγμάτευτες (τις ανέπτυξα στην συζήτηση της επίκαιρης που είχα καταθέσει κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο). Το θέμα όμως είναι να μην ξαναθέσουμε το ζήτημα στις καλένδες και απλά να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας μεταβιβάζοντας ευθύνες.
Το θεσμικό μέτωπο της Ηλείας, αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου, δεν πρέπει να σταματήσει την ουσιαστική δράση του. Αντιθέτως, πρέπει να την εντατικοποιήσει βάσει των προτάσεων που έχουν τεθεί και των δεσμεύσεων που έχουμε πάρει, σε επίπεδο ουσιαστικών συναντήσεων και όχι μόνο. Με την παρουσίαση των νέων εξελίξεων, από την εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» της Ηλείας, τα δεδομένα έχουν αλλάξει ριζικά και αυτό πρέπει σαφώς να το εκμεταλλευτούμε. Ο Υπουργός κ. Χατζηδάκης σημείωσε κάτι πολύ σημαντικό για την εξέλιξη του έργου. Τόνισε πως η Κυβέρνηση προσδοκά περίπου σε τρεις μήνες, μετά από τις απαραίτητες διαδικαστικές ενέργειες της, να ξεκινήσουν να δουλεύουν και πάλι τα εργοτάξια. Σοβαρός παράγοντας για την διευθέτηση της προσδοκίας αυτής αποτελεί η απεμπλοκή των απαραίτητων κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και η θέσπιση μίας ισχυρής νομικής βάσης.
Όσον αφορά τις εμπλεκόμενες τράπεζες, τόνισε ότι έχουν γίνει οι καταλυτικές κινήσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με την οποία έχει συναφθεί σύμβαση δανειοδότησης 650 εκατομμυρίων ευρώ. Φαίνεται λοιπόν ότι οι προσπάθειες του ίδιου του Πρωθυπουργού, ο οποίος κατανοεί την σπουδαιότητα του έργου για την Πατρίδα, πιάνουν τόπο. Το σίγουρο όμως είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει πισωγύρισμα. Το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα βρουν σύσσωμο τον Ηλειακό λαό αντιμέτωπο.
Ανδρέας Σπ. Μαρίνος
Βουλευτής Ν. Ηλείας Ν.Δ

parapolitika.gr