Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Ο Μόρσι προσπαθεί να εγκαθιδρύσει δικτατορία στην Αίγυπτο! (video)

Mohammed-Morsi
Μερικά μόλις 24ωρα μετά τον διαμεσολαβητικό ρόλο που ανέλαβε και διαδραμάτισε με επιτυχία στη διένεξη Ισραήλ-Χαμάς, που είχε βάλει φωτιά στη Λωρίδα της Γάζας, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου και “εκλεκτός” των Αδελφών Μουσουλμάνων Μοχάμεντ Μόρσι προκαλεί την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας με την… κινητικότητα που τον διακρίνει, στην κατεύθυνση συγκέντρωσης υπερ-εξουσιών στο πρόσωπό του. Και η πιο σοβαρή αντίδραση ήρθε από τον Λευκό Οίκο.
Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα λοιπόν παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή και ανησυχία όσα διαδραματίζονται στην Αίγυπτο, με την εκπρόσωπο Τύπου του State Department Βικτόρια Νούλαντ να προειδοποιεί τον Μοχάμεντ Μόρσι ότι οι πράξεις του στρέφονται κατά της “Αραβικής Άνοιξης”, που ξέσπασε το 2011 και οδήγησε στην αποκαθήλωση του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία.
“Ένα από τα επιτεύγματα της επανάστασης του λαού της Αιγύπτου, ήταν η αξίωση να μην συγκεντρωθεί υπερβολική δύναμη στα χέρια κανένος, είτε επρόκειτο για πρόσωπο ή για οργανισμό και φορέα. Η συνταγματική διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αίγυπτο μπορεί να επιλυθεί μονάχα με την υιοθέτηση ενός Συντάγματος το οποίο θα περιλαμβάνει έλεγχο της εξουσίας και ισορροπία δυνάμεων, καθώς και σεβασμό στις θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας, της ισότητας δικαιωμάτων και της τήρησης του νόμου”, ανέφερε με νόημα η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Βικτόρια Νούλαντ.
Ο Λευκός Οίκος έκρινε αναγκαία τη δημόσια αποδοκιμασία του Μοχάμεντ Μόρσι, μετά το ξέσπασμα βίαιων συγκρούσεων στην Αίγυπτο, και τις διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών κατά της απόφασης του σημερινού Προέδρου της χώρας να συγκεντρώσει πρόσθετες εξουσίες στα χέρια του, μέσω μιας επί της ουσίας συνταγματικής εκτροπής.
Ο Μοχάμεντ Μόρσι εξέδωσε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο αποκτά ασυλία έναντι της οποιασδήποτε απόφασης πάρουν τα δικαστήρια της χώρας σε βάρος του, κάτι που στην πράξη καταργεί τη διάκριση των εξουσιών στην Αίγυπτο, και ισοδυναμεί με συνταγματικό πραξικόπημα. Με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν και πάλι βίαιες συγκρούσεις στην πλατεία Ταχρίρ, εκεί από όπου ξεκίνησε η πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λευκός Οίκος βρίσκεται πολλαπλά εκτεθειμένος, όπως άλλωστε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και οι δυο… πλευρές του Ατλαντικού βιάστηκαν να τον συγχαρούν για τη διαμεσολαβητική στάση του στην εκτόνηση της κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας. Για να τους εκθέσει ανεπανόρθωτα, μερικά 24ωρα αργότερα, με το συνταγματικό πραξικόπημα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αίγυπτο.
Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι μάλιστα, άλλοτε εκλεκτός της διεθνούς κοινότητας για διάδοχος του Χόσνι Μουμπάρακ, επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Μοχάμεντ Μόρσι, κατηγορώντας τον ότι με το συνταγματικό πραξικόπημα που προωθεί, ανακηρύσσει τον εαυτό του στον “νέο Φαραώ” της Αιγύπτου.

Video