Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Η “Goldman Sachs” αποκαλύπτει την αλήθεια για το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους

Blankfein
Η γνωστή επενδυτική τράπεζα, με νέα έκθεσή της, αυξάνει την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στους πιστωτές της Ελλάδας, αφού εκτιμά ότι το τρέχον χρέος της Ελλάδας, ύψους 320 δισ. ευρώ, δεν είναι βιώσιμο και η σταθεροποίησή του μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω ενός νέου «κουρέματος».
«Για να αυξηθεί η πιθανότητα το ελληνικό χρέος με ρεαλιστικές υποθέσεις να φθάσει στο 120% έως το 2020, είναι απαραίτητη μια δραστική μείωσή του», αναφέρεται στην έκθεση της Goldman Sachs, όπως μεταφέρει ο τηλεοπτικός σταθμός CNBC. Η διαγραφή του χρέους, η οποία θα έπληττε άμεσα τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, θα μπορούσε να έχει έκταση άνω των 80 δισ. ευρώ, κατά τις εκτιμήσεις της επενδυτικής τράπεζας.
Οι αναλυτές της Goldman Sachs, που παρέδωσαν τη σχετική έκθεσή τους στο πανίσχυρο “αφεντικό” της τράπεζας Λόιντ Μπλάνκφεϊν, αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της έως τώρα ακολουθούμενης ευρωπαϊκής πολιτικής κατά της κρίσης. Θεωρούν, ότι αν δεν μειωθεί το ελληνικό χρέος δραστικά, τότε η Ελλάδα θα χρειάζεται για πολλά χρόνια ακόμα ευρωπαϊκή βοήθεια. Το κακό όμως για τους ηγέτες της ευρωζώνης είναι, λένε, ότι, παρότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητο, μια τέτοια κίνηση σκοντάφτει στα πολιτικά κόστη. Έτσι όμως, με την τακτική των καθυστερήσεων, οι πολιτικοί κίνδυνοι αυξάνονται, ενώ παράλληλα εξαπλώνεται και η οικονομική και πολιτική ανασφάλεια στην Ελλάδα, κάτι που εμποδίζει την ανάκαμψη της χώρας μας.
Η Goldman Sachs δεν είναι η μόνη που υποστηρίζει ένα νέο «κούρεμα» για την Ελλάδα. Ως γνωστόν, το ΔΝΤ μοιράζεται την ίδια άποψη, ενώ συντάσσονται και έτερα γνωστά ιδρύματα και οργανισμοί, όπως το Hans-Böckler.
Όπως δήλωσε σχετικά και ο Nicholas Spiro, Διευθυντής της Spiro Sovereign Strategy, ελλείπει από την ευρωπαϊκή πολιτική ένα αξιόπιστο σχέδιο για την μείωση του ελληνικού χρέους: «Τα μέλη της ευρωζώνης επιθυμούν το αδύνατο. Από την μία θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και από την άλλη δεν είναι πρόθυμοι να υποστούν τα συνεπαγόμενα κόστη».

ysterografa.gr