Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Πάει κι ο Καραβίας... ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Αθηναϊκού Τύπου


Ένας ταπεινός εργάτης του χώρου του Τύπου δεν βρίσκεται πια στη ζωή.

Πέθανε χθες, σε ηλικία 77 ετών, ο δημοσιογράφος Γεράσιμος Καραβίας, πρόεδρος της Ενώσεως Συντακτών Αθηναϊκού Τύπου. ), από το 1974 έως σήμερα και μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου για πολλά χρόνια.
Ο Γεράσιμος Καραβίας γεννήθηκε το 1935 στον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας
Ο Γ. Καραβίας, κατά την περίοδο της δικτατορίας, ως μέλος του ΔΣ της ΕΣΑΤ, αντιμετώπισε πολλές διώξεις, συλλήψεις και φυλακίσεις.

Είχε αναπτύξει συνδικαλιστική δράση και είχε εργαστεί σε πολλές ημερήσιες εφημερίδες των Αθηνών, στην ΕΡΤ (ΥΕΝΕΔ), καθώς και σε περιοδικά.
Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της ΕΣΑΤ, «Ο Γ. Καραβίας ήταν ένας μαχητής της δημοσιογραφίας και της δημοκρατίας. Κατά την περίοδο της δικτατορίας, αντιμετώπισε πολλές διώξεις, συλλήψεις και φυλακίσεις, καθώς με απόφαση του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου η Ένωση κηρύχθηκε παράνομη, διαρπάχτηκαν τα αρχεία και τα περιουσιακά της στοιχεία, συνελήφθηκαν τα περισσότερα από τα στελέχη της και άλλα πέρασαν στην παρανομία.

Μετά τη μεταπολίτευση, όταν η ΕΣΑΤ επανήλθε στη νομιμότητα με βάση το νόμο 89/75, ο Γεράσιμος Γ. Καραβίας ως Πρόεδρος της Ένωσης συνέχισε να υπερασπίζει, αταλάντευτα, την Ελευθερία του Τύπου και τη Δημοκρατία, καθιστώντας την Ένωση πόλο έλξης προοδευτικών δυνάμεων του Τύπου, ενώ παράλληλα αντιμετώπισε με επιτυχία και τελεσίδικα πολύχρονους δικαστικούς αγώνες που προκάλεσαν άνθρωποι της διαπλοκής, οι οποίοι κινούσαν τα νήματα σε βάρος των συνδικαλιστικών ελευθεριών των δημοσιογράφων και της ΕΣΑΤ.
Ο Γεράσιμος Γ. Καραβίας υπήρξε, επίσης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου Ελλάδας από την ίδρυσή της το 1984 έως σήμερα.

Ως συνδικαλιστής, αλλά και ως εργαζόμενος σε πολλές ημερήσιες εφημερίδες των Αθηνών, στην ΕΡΤ (ΥΕΝΕΔ), καθώς και σε περιοδικά, υπεράσπισε σθεναρά με την καθημερινή του δράση τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας και το δημόσιο αγαθό της Ελευθεροτυπίας, αγωνιζόμενος αδιάκοπα ενάντια στη διαπλοκή που προτιμά κλειστό το δημοσιογραφικό επάγγελμα για να ελέγχει την πληροφόρηση».
Η κηδεία του θα γίνει σήμερα  Κυριακή 4 Νοεμβρίου στις 3 το απόγευμα, στη γενέτειρά του, στον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας.

Συλλυπητήρια για το θάνατο του Γερ. Καραβία εξέφρασε προς τους οικείους του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, χαρακτηρίζοντας τον εκλιπόντα ως «έναν καταξιωμένο λειτουργό της Δημοσιογραφίας και υπερασπιστή της Ελευθεροτυπίας σε ιδιαίτερα χαλεπούς καιρούς».