Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Το στενό μαρκάρισμα Κουβέλη οδήγησε τελικά τον Αντώνη Ρουπακιώτη να υπογράψει τα μέτρα!


Μετά από 4 ώρες ο Αντώνης Ρουπακιώτης έβαλε την υπογραφή του στα μέτρα του Μνημονίου και έδωσε τέλος σε ένα πολιτικό θρίλερ με πρωταγωνιστή τον ίδιο, τον Φώτη Κουβέλη και τον Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουβέλης άσκησε αφόρητες πιέσεις στον άνθρωπο που ο ίδιος εμπιστεύθηκε και πρότεινε για την θέση του υπουργού Δικαιοσύνης. Στο άκουσμα της εμπλοκής, κάλεσε στο γραφείο του τον υπουργό και με το καλό αλλά και το άσχημο τον έπεισε να βάλει την υπογραφή του στα μέτρα.
Ο κ. Ρουπακιώτης από το πρωί είχε εκμηστηρευθεί σε στενούς του συνεργάτες ότι δεν μπορεί να βάλει την υπογραφή του σε κάτι το οποίο αργότερα ενδεχομένως θα καταψήφιζε στην Βουλή το κόμμα που τον στηρίζει.
Συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη, λένε ότι η εύκολη οδός θα ήταν από κοινού με τον Αντώνη Σαμαρά να τον παύσει και να οδηγηθεί σε μίνι - ανασχηματισμό. Όμως επέλεξε να αποφύγει να δώσει την εντύπωση ότι το κόμμα του οδηγεί σε διάλυση τον κυβερνητικό συνασπιμό και δημιουργεί συνεχώς προβλήματα στην κυβέρνηση.
Σήμερα, διαδικαστικά τουλάχιστον, είναι μια από τις πιο κρίσιμες ημέρες για τα μέτρα.
Κι αυτό γιατί μέχρι το απόγευμα πρέπει το νομοσχέδιο των 230 σελίδων τελικά και σε ένα άρθρο, πρέπει να έχει κατατεθεί στην Βουλή.
Για να συμβεί αυτό, πρέπει, αφού θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του να σταλεί σε ένα υπουργείο χωριστά προκειμένου να πάρει την υπογραφή των υπουργών.
Αξίζει να σημειωθεί οτι ο κ. Ρουπακιώτης είναι επιλογή της ΔΗΜΑΡ για την τρικομματική κυβέρνηση και έως και αυτή την ώρα υπάρχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας του κ. Σαμαρά με τον Φ.Κουβέλη για να μεταπεισθεί ο υπουργός.

Το “όχι” θα είναι καταστροφικό, το “παρόν” επίσης προσμετράται στις ψήφους ως αρνητική, δύσκολα η ΔΗΜΑΡ θα επιλέξει την αποχή που θα ήταν βολική και έτσι τώρα ήρθε ένα ακόμη σενάριο που “παίζει” ώστε να ανοίξει ο δρόμος για κάποιους από τους βουλευτές της να ψηφίσουν “ναι”.
Οι ελιγμοί στο παρασκήνιο έχουν πάρει διαστάσεις. Οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων της κυβέρνησης είναι σε διαρκή επικοινωνία, είτε απευθείας είτε μέσω ατόμων εμπιστοσύνης.
Μια ακόμη συνάντηση, αυτή μεταξύ των κυρίων Βενιζέλου και Κουβέλη αναμένεται να κρίνει πολλά.
Τις τελευταίες ώρες λέγεται πως αυξάνεται η πίεση προς τον κ. Κουβέλη να επιλέξει την ψήφο κατά συνείδηση ως γραμμή για την ψηφοφορία.
Γιατί;
Για να δοθεί η δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί να πει “ναι” στα μέτρα.
Κάποιοι, από τα άλλα δύο κόμματα, έχουν μάλιστα έτοιμα τα ονόματα των βουλευτών που μάλλον θα πουν το “ναι”.
Μιλούν για τους κυρίους Ψαριανό και Οικονόμου, αλλά και την κυρία Ρεπούση.
Αυτό θα σημάνει άμεσα αύξηση των πιθανοτήτων υπερψήφισης των μέτρων;
Όχι, αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Μπορεί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή να μετρούν 127+31 δηλαδή 158 βουλευτές, δεν θα πρέπει όμως να υπολογίζονται όλοι.
Το μεγάλο ερωτηματικό από την πλευρά ΠΑΣΟΚ ακούει στο όνομα του Κώστα Σκανδαλίδη. Το παλιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στον οποίο πολλοί βλέπουν λαμπρό μέλλον ακόμη και στις επόμενες εσωτερικές διεργασίες στο κόμμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη στάση του στην ψηφοφορία της Τετάρτη με γραπτή ανακοίνωση.
Ο κ. Σκανδαλίδης λέγεται ότι κινείται μεταξύ του “όχι” και της αποχής.
Η αποχή θα “βόλευε” στην ψηφοφορία καθώς δεν προσμετράται στις ψήφους.
Η στάση Σκανδαλίδη σίγουρα θα επηρεάσει και άλλους εντός ΠΑΣΟΚ, όπου οι απώλειες αν και περιορίζονται μοιάζουν να παραμένουν σε έναν αριθμό κοντά στο τρία.
Στο μάλλον “ναι” είναι οι κύριοι Μωραϊτης και Δριβελέγκας, ενώ “ναι” θα πει στα μέτρα ο Μίμης Ανδρουλάκης.
Ωστόσο προς το “όχι” τείνουν οι κύριοι Μπόλαρης και Κεγκέρογλου, αλλά και η κυρία Τζάκρη.

Κάπως έτσι οι 158 ψήφοι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μπορεί να πέσουν και κάτω από το 155, αλλά... η πολιτική δεν είναι μαθηματικά.

Έτσι και ενώ η ΝΔ μετράει την Κ.Ο. ολόκληρη, 127 δηλαδή, ενώ η αίσθηση στη Συγγρού είναι πως θα κατέβει μασίφ στην ψηφοφορία, κάποιοι φοβούνται ότι σε τέτοιες περιόδους αναβρασμού και με την αφόρητη πίεση της κοινωνίας ίσως υπάρξουν παραδείγματα ... αλά Σακοράφα. Βουλευτές δηλαδή που θα προτιμήσουν την ηρωική έξοδο με “όχι” την κρίσιμη στιγμή.
Ιστορικό στέλεχος της παράταξης με θητεία σε διάφορα υπουργεία. Η άρνησή του να ψηφίσει τα μέτρα θα προκαλέσει αίσθηση
Πρόκειται για τον Βύρωνα Πολύδωρα. Πολλοί θέλουν τον πρώην υπουργό να καταψηφίζει τα μέτρα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.
Δεν είναι δηλαδή απαραίτητο ο κ. Πολύδωρας να πει τη λέξη “όχι”, αλλά να καταψηφίσει δηλώνοντας παρών ή απέχοντας απ' την ψηφοφορία.
Η αίσθηση στη Συγγρού είναι ότι η Κ.Ο. του κόμματος είναι συμπαγής, ωστόσο οι πληροφορίες για τη στάση του κ. Πολύδωρα αλλάζουν τα δεδομένα, καθώς πάντα υπάρχει η πιθανότητα να εκδηλωθούν αντιδράσεις την τελευταία στιγμή.

newsit.gr