Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Το ντέρμπι που θα μείνει στην ιστορία - Κέρδισε την ΑΕΚ...όχι τον κόσμο ο Παναθηναϊκός


Το παραδοσιακό αθηναϊκό ντέρμπι δικαίωσε όσους προέβλεπαν ένα από τα χειρότερα όλων των εποχών. Σε μία αναμέτρηση όπου νίκησε ο μονόφθαλμος, “πράσινοι” και “κιτρινόμαυροι” επιβεβαίωσαν την τραγική κατάσταση που βρίσκονται σε μία κομβική σεζόν της ιστορίας τους
Ένα από τα χειρότερα ντέρμπι των τελευταίων χρόνων έγινε στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό να κρατάει μόνο τη νίκη η οποία ήταν η πρώτη του στο ΟΑΚΑ. Ο Τοτσέ σημείωσε ένα πανέμορφο γκολ αλλά για να πάρουν το τρίποντο οι ¨πράσινοι" χρειάστηκαν τις εντυπωσιακές αποκρούσεις του Καρνέζη στις καθυστερήσεις. Καλύτερη η ΑΕΚ στο δεύτερο μέρος, αλλά με εμφανές πρόβλημα στη δημιουργία φάσεων.
Ο Παναθηναϊκός ήταν το φαβορί στο ντέρμπι και μπήκε από την αρχή με διάθεση να επιβάλει το ρυθμό του. Το ματς πάντως ήταν σε χαμηλό τέμπο με την ΑΕΚ να προσέχει μόνο την άμυνα της.
Οι “πράσινοι”, χωρίς να ανεβάσουν στροφές κατάφεραν να φτάσουν στο γκολ. Στο 24' ο Χριστοδουλόπουλος βρήκε τον Τοτσέ μέσα στην περιοχή και ο Ισπανός με εξαιρετικό τελείωμα σημείωσε το τρίτο του γκολ στη Σούπερ Λίγκα.
Αντίδραση από την ομάδα του Λίνεν δεν υπήρξε και ο Παναθηναϊκός κράτησε με ευκολία το υπέρ του 1-0 ως το ημίχρονο, ενώ προσπάθησε να διπλασιάσει τα τέρματα του αλλά στο 34' η προβολή του Τοτσέ έφυγε άουτ.
Η καλύτερη στιγμή της Ένωσης ήρθε στο 42' από ατομική προσπάθεια του Κοντοέ ο οποίος έπιασε ωραίο φαλτσαριστό σουτ, αλλά είδε τη μπάλα να φεύγει λίγο πάνω από την εστία του Καρνέζη.
Το ματς στο δεύτερο μέρος ήταν ακόμη χειρότερο με την ΑΕΚ να ισορροπεί το παιχνίδι αλλά να μην μπορεί να πατήσει στην αντίπαλη περιοχή.
Στο 63΄ ο Λαγός εκτέλεσε φάουλ και ανάγκασε τον Καρνέζη να πεταχτεί στη γωνία του και να αποκρούσει.
Όσο η ώρα πέρναγε ο Παναθηναϊκός έδινε χώρο στην Ένωση και ο κόσμος άρχισε να δυσανασχετεί. Στις καθυστερήσεις του αγώνα οι παίκτες της ΑΕΚ έκλεισαν τον αντίπαλο τους στην περιοχή του και έχασαν δύο μεγάλες ευκαιρίες.
Αρχικά με τον Κοντοέ που γύρισε από πλάγια θέση και ο Καρνέζης απέκρουσε με τα πόδια και στη συνέχεια με το σουτ του Κουτρουμπή το οποίο έβγαλε με δυσκολία και πάλι ο Καρνέζης.
Ο Παναθηναϊκός πήρε την πρώτη του εντός έδρας νίκη αλλά αποδοκιμάστηκε από τον κόσμο του ενώ η ΑΕΚ παρέμεινε στην τελευταία θέση της βαθμολογίας.
Παναθηναϊκός (Ζεσουάλντο Φερέιρα): Καρνέζης, Σεϊταρίδης, Βύντρα, Τριανταφυλλόπουλος, Σπυρόπουλος, Βιτόλο, Ζέκα, Φουρλάνος (65' Χουχούμης), Σισοκό (71' Κουίνσι), Χριστοδουλόπουλος (90' Μπαρμπαρούσης), Τοτσέ.
ΑΕΚ (Έβαλντ Λίνεν): Κωνσταντόπουλος, Κουτρουμπής, Γιάγκο, Κοντοές, Βλάχος, Κορδέρο, Φέτσης (70' Κατίδης), Γκερέιρο (75' Ρίκκα), Λαγός, Φούντας (85' Παπαδημητρίου), Φουρτάδο.
Το βραδύ της Κυριακής οι οπαδοί της ομάδας που νίκησε σε ελληνικό ντέρμπι αποδοκίμασαν τους παίκτες και τον προπονητή. Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ προσέφεραν στους μόλις 12.000 θεατές ένα από τα πιο μέτρια ποιοτικά ντέρμπι της ιστορίας.
Ξεκινώντας από τα βασικά, καμία ομάδα -σε κανένα πρωτάθλημα του κόσμου-που στοχεύει στην πρώτη εξάδα δε μπορεί να έχει πολυτιμότερο παίκτη σε όλα τα παιχνίδια της τον τερματοφύλακα. Ο Ορέστης Καρνέζης επιβεβαιώνει συνεχώς τις μεγάλες του δυνατότητες και αποτελεί τη δεδομένη στιγμή το νούμερο ένα περιουσιακό στοιχείο του Παναθηναϊκού, ωστόσο με αυτή την εικόνα οι “πράσινοι” θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις φιλοδοξίες τους την φετινή σεζόν, ακόμα και σε αυτό το ελληνικό πρωτάθλημα.
Η απόδοση του Καρνέζη αποκαλύπτει την γύμνια του Παναθηναϊκού. Κορυφαίος στη Λιβαδειά, κορυφαίος στην Ξάνθη, κορυφαίος την Κυριακή στο ΟΑΚΑ. Ο διεθνής τερματοφύλακας έχει δώσει, σχεδόν, όλους τους βαθμούς στην ομάδα του.
Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την εικόνα που παρουσιάζει το “τριφύλλι”. Οι ποδοσφαιριστές είναι δικές του επιλογές, είναι στην ομάδα για 2η σεζόν, έχει το 2ο πιο ακριβό ρόστερ του πρωταθλήματος και παρόλαυτα τόσο τα αποτελέσματα όσο και οι εμφανίσεις είναι τραγικές και έχουν γυρίσει τον Παναθηναϊκό πολλά χρόνια πίσω. Οι “πράσινοι” ήταν η μόνη ομάδα χωρίς εντός έδρας νίκη στην Superleague και την πέτυχαν κόντρα στην ΑΕΚ των πιτσιρικάδων και με τον Καρνέζη να είναι κορυφαίος, μόλις στην 9η αγωνιστική.
Το πλάνο του Γιάννη Αλαφούζου, όπως έγινε ξεκάθαρο και στην χθεσινή συνέλευση της “Παναθηναϊκής Συμμαχίας” απαιτεί την εμπιστοσύνη στον προπονητή ώστε σε 2-3 χρόνια να υπάρχουν το ρόστερ να βασίζεται σε παίκτες των ακαδημιών, ικανούς να οδηγήσουν την ομάδα στο πρωτάθλημα.
Αυτό που θέλει να κάνει ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού είναι απόλυτα λογικό αλλά θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από τους προκατόχους του, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η πολυτέλεια της περίοδος χάριτος. Οι 12.000 θεατές και οι αποδοκιμασίες μετά από νίκη σε ντέρμπι το αποδεικνύουν αυτό. Αν οι “πράσινοι” δεν βγουν φέτος στην Ευρώπη, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές...
Τα ίδια και μεγαλύτερα λάθη έγιναν στο παρελθόν και στην ΑΕΚ. Αποτέλεσμα αυτών είναι η “Ένωσης” μετά από 9 αγωνιστικές να βρίσκεται στην τελευταία θέση και να έχει σκοράρει ένα γκολ λιγότερο από τον Περόνε!
Ο Έβαλντ Λίνεν προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Έχει καταφέρει να δώσει τουλάχιστον μια ταυτότητα στη νεαρότερη ομάδα της ΑΕΚ που έχει εμφανιστεί ποτέ. Αυτό όμως δεν είναι καν αρκετό από μόνο του για να κερδίσεις τον Πλατανιά. Όταν η ΑΕΚ χάνει από αυτόν τον Παναθηναϊκό και η εμφάνιση της θεωρείται επιτυχία τότε καταλαβαίνει κανείς πόσο έχει χαμηλώσει ο πήχης.
Η οικονομική κρίση είναι μια δικαιολογία, αλλά και δεδομένο για όλους. Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ θα παραμείνουν μεγάλες ομάδες όπου και αν τους οδηγήσει η φετινή περιπέτεια. Ό,τι και να γίνει. Όμως, αν θέλουν να περισώσουν κάτι από την χαμένη τους αίγλη οφείλουν να κοιτάξουν προς... Νέα Σμύρνη. Εκεί υπάρχει μια ομάδα με μεγάλα οικονομικά προβλήματα, σε μία σεζόν εξυγίανσης.
Ας δουν, όμως, οι υπεύθυνοι των δύο μεγάλων ΠΑΕ (μόνο) τον χθεσινό αγώνα του Πανιωνίου με τον ΠΑΟΚ και θα καταλάβουν πως σε δύσκολες συνθήκες μπορείς να γίνεις ακόμα και καλύτερος αν συνδυάσεις την σωστή δουλειά με το αυθεντικό ταλέντο. Και ας αναρωτηθούν τι θα γινόταν αν οι παίκτες του Ελευθερόπουλου φορούσαν την φανέλα με το τριφύλλι ή αυτή με τον δικέφαλο αετό. Και όλα αυτά, ΤΣΑΜΠΑ.