Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Κώστας Κόλλιας: «Κάθε εστία ανισότητας και ανομίας πρέπει να παταχθεί» - Πλαστά πιστοποιητ​ικά δυσλεξίας


Ερώτηση συνυπέγραψε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας σχετικά με τις καταγγελίες για έκδοση πλαστών πιστοποιητικών δυσλεξίας σε παιδιά της τρίτης Λυκείου. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Με αφορμή καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά και την εξάρθρωση κυκλώματος που εξέδιδε πλαστά πιστοποιητικά δυσλεξίας, καταθέσαμε μαζί με 56 ακόμα συναδέλφους ερώτηση σχετικά με το τι προτίθεται να πράξει η πολιτεία προκειμένου να παταχθούν τέτοια φαινόμενα ανομίας και ανισότητας.
Πριν από λίγο καιρό εμφανίστηκαν δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν ότι στην τρίτη τάξη ενός συγκεκριμένου Λυκείου οι μισοί μαθητές έχουν στην κατοχή τους πιστοποιητικά δυσλεξίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αυτοί οι μαθητές δεν υποχρεώνονται να δώσουν γραπτές πανελλήνιες εξετάσεις, αλλά εξετάζονται προφορικά, καθώς εμπίπτουν στις διατάξεις περί ειδικής αγωγής. Ομοίως, πιστοποιητικά δυσλεξίας μπορεί να απαλλάξουν τους μαθητές από την υποχρέωση γραπτών εξετάσεων για την απόκτηση διπλώματος ξένης γλώσσας.
Είναι προφανές ότι αυτό, πέραν του ότι είναι παράνομο, συνιστά και κατάφωρη αδικία εις βάρος όλων των άλλων μαθητών, οι οποίοι ρίχνονται στον αγώνα των πανελληνίων εξετάσεων χωρίς να έχουν στη διάθεσή τους τέτοια ψευδεπίγραφα πλεονεκτήματα. Ακόμα βαρύτερη βεβαίως είναι η αδικία που υφίστανται μαθητές που πράγματι πάσχουν από δυσλεξία.
Το ζήτημα φαίνεται ότι δεν περιορίζεται στο συγκεκριμένο σχολείο, καθώς πρόσφατα εξαρθρώθηκε ένα ανάλογο κύκλωμα, το οποίο φέρεται να έχει πλαστογραφήσει 121 πιστοποιητικά. Ακριβώς επειδή το φαινόμενο προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, ζητήσαμε από τα Υπουργεία Παιδείας, Υγείας και Δικαιοσύνης να μας δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία για την κατάσταση και τις πρακτικές που ισχύουν σήμερα, καθώς και για τις προθέσεις συνολικά της Κυβέρνησης για τη μελλοντική αντιμετώπιση του θέματος.   
Είναι κοινή πεποίθηση όλων όσων συνυπογράφουμε την ερώτηση ότι τέτοια φαινόμενα ανομίας και ανισότητας, τα οποία έχουν μείνει για πολύ καιρό στο σκοτάδι, πρέπει να έρθουν στο φως. Είτε αφορούν δημόσια πρόσωπα, είτε τη δημόσια διοίκηση, είτε ιδιώτες, η πολιτεία οφείλει να πατάξει τις εστίες της αδιαφάνειας και να αποκαταστήσει στον δοκιμαζόμενο πολίτη τουλάχιστον το αίσθημα της ισονομίας και της ισοπολιτείας