Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Ταχύτατες διαδικασίες συμβασιοποίησης του τομεακού προγράμματος του ΕΣΠΑ ζήτησε ο Πέτρος Τατούλης


Ταχύτατες διαδικασίες συμβασιοποίησης των έργων του τομεακού προγράμματος του ΕΣΠΑ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), προκειμένου να παραδοθούν σε υψηλή ποιότητα το συντομότερο δυνατό στους πολίτες ζήτησε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στη συνάντησή με τον Ειδικό Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ κ. Αθανάσιο Θεοχαρόπουλο και υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας και του Υπουργείου, την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012.
«Ο Τομέας της αγροτικής οικονομίας αποτελεί προτεραιότητα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και για το λόγο αυτό τα έργα που είναι ενταγμένα στο τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για την επιτυχία του στρατηγικού μας σχεδιασμού» ανέφερε ο Περιφερειάρχης και ζήτησε τη μείωση των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, σύμφωνα άλλωστε και με τα νέα πρότυπα που υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κ. Τατούλης σημείωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει καταρτίσει το στρατηγικό της σχεδιασμό πάνω στη βάση των συνδυασμένων και ολοκληρωμένων δράσεων. «Δημιουργούμε Ινστιτούτο Νανοτεχνολογίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με σύμπραξη διεθνών και ελληνικών πανεπιστημιακών και εκπαιδευτικών φορέων, υψηλού κύρους, με σαφή προσανατολισμό στην υποστήριξη της παραγωγής, ποιότητας και μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων. Εκτός αυτού έχουμε προβλέψει, κατά τη μετατροπή του αεροδρομίου της Τρίπολης σε πολιτικό την παράλληλη χρήση σε εμπορευματικό αυξάνοντας την εξαγωγική δραστηριότητα των παραγωγών μας», τόνισε ο Περιφερειάρχης.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης του Φιλιατρινού φράγματος, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ ζητήθηκε από το Περιφερειάρχη η επίσπευση των μελετών για το αρδευτικό δίκτυο του Φιλιατρινού κάμπου, ούτως ώστε το έργο να αποδοθεί γρήγορα και ολοκληρωμένο στους παραγωγούς.
Την ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή της Πυλίας σημείωσε ο κ. Τατούλης αναφερόμενος στο Μηναγιώτικο φράγμα, για το οποίο υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον από 17 συμπράξεις μελετητικών ομάδων και αναμένεται σύντομα η επιλογή του αναδόχου για την εκπόνηση της μελέτης κατασκευής του έργου.
Για το φράγμα του Λαγκούβερδου, ο Περιφερειάρχης ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών ένταξής του στο ΕΣΠΑ.
Τέλος Οκτωβρίου του 2012 θα είναι έτοιμη η μελέτη του αρδευτικού δικτύου της Τάκας για τις απαραίτητες τροποποιήσεις των προσαγωγών των διωρύγων του φράγματος εκτός των αρχαιολογικών χώρων, μετά την ολοκλήρωση της οποίας, όπως αποφασίστηκε, το έργο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. 
Αναφορικά με το αρδευτικό δίκτυο της Κανδήλας, ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωσή του και την έναρξη της εργολαβίας για την τελική φάση του έργου, ήτοι της τελικής διαμόρφωσης του πεδίου και του καθαρισμού των αποστραγγιστικών τάφρων.
Ο κ. Τατούλης ζήτησε επίσης την αποπεράτωση των μελετών των φραγμάτων του Τάνου και της Κελεφίνας και την απεμπλοκή από το Συμβούλιο της Επικρατείας της εργολαβίας για τη μεταφορά του νερού από τον Ευρώτα και τις πηγές του Βασιλοποτάμου στις περιοχές του Έλους και του Ασωπού Λακωνίας, για την άρση της υφαλμύρωσης.
Για το μεγάλο έργο του Αναβάλου εξετάστηκαν οι εργολαβίες για την εξέλιξη των δικτύων, το ζήτημα της συμπλήρωσης των μελετών των δικτύων για τις περιοχές του Ασκληπιείου και της Ερμιονίδας και η αποπεράτωση της αναβάθμισης του αντλιοστασίου που προσδιορίζεται για το Μάρτιο του 2013.
Θετική, τέλος, ήταν η υποδοχή εκ μέρους του Υπουργείου η πρόταση του Περιφερειάρχη για  επικαιροποίηση των μελετών του φράγματος του Φαλάνθου και του αρδευτικού δικτύου του Δάρα.