Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Σώζεται το αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων

 Σώζεται το αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων

Προωθείται η πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα φυσικά πρόσωπα και η αντικατάστασή τους από την έκπτωση για δαπάνες με αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών
Στην αύξηση του φόρου εισοδήματος θα οδηγήσει η κατάργηση των φοροαπαλλαγών
Η «κυβερνητική πλάστιγγα» έγειρε στην πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τη διατήρησή του μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Την ίδια ώρα προωθείται η ολοσχερής κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα φυσικά πρόσωπα (γιατροί, νοσήλια, τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια, ασφάλιστρα, φροντιστήρια κ.ά.) και η αντικατάστασή τους από την έκπτωση από το εισόδημα συγκεκριμένων δαπανών με αποδείξεις που αφορούν στη παροχή υπηρεσιών από γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους και άλλους επαγγελματίες, ταβέρνες, εστιατόρια κ.ά.).
Επίσης στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης σχεδιάζεται η επιβολή ενιαίου φόρου σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μορφής με συντελεστή 15% από 20% που είναι σήμερα.
Στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην φορολόγηση από το 2013 των ελευθέρων επαγγελματιών από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους καθώς καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ χωρίς αποδείξεις. Αυτό σημαίνει ότι η κατά κεφαλήν επιβάρυνση για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα είναι 500 ευρώ αν παραμείνει ο συντελεστής 10% που ισχύει σήμερα για το πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος πάνω από τα 5.000 ευρώ.
Αν ο συντελεστής διαμορφωθεί στο 18% όπως προτείνει το ΔΝΤ τότε η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση από την κατάργηση του αφορολόγητου θα αυξηθεί στα 900 ευρώ για κάθε ελεύθερο επαγγελματία.
Ανατροπές όμως έρχονται και στις αφορολόγητες δαπάνες καθώς προωθείται η πλήρης κατάργηση της έκπτωσης 10% από τον φόρο που ισχύει σήμερα για έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, τόκους δανείων, φροντιστήρια, ασφάλιστρα και άλλες δαπάνες.
Για να περιοριστεί η φορολογική επιβάρυνση που θα προκύψει για όλους τους φορολογουμένους, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι θα εκπίπτουν κατά ποσοστό 100% από το εισόδημα των φορολογούμενων δαπάνες από συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που βρίσκονται στην κόκκινη ζώνη της φοροδιαφυγής.
Αφαίρεση
Ειδικότερα η εφορία θα αναγνωρίζει και θα αφαιρεί κατά 100% από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογούμενων τις αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, αισθητικούς, γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και άλλες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών.
Επίσης στο μέτρο αυτό θα ενταχθούν οι λογαριασμοί που θα πληρώνουν σε μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και άλλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, ενώ κανένα όφελος δεν θα έχουν οι φορολογούμενοι όταν συγκεντρώνουν αποδείξεις από σούπερ μάρκετ και καταστήματα ένδυσης.
Πάντως η πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών αυτόματα οδηγεί σε αύξηση του φόρου εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους. Για παράδειγμα, κάποιος που φέτος υπέβαλε με τη φορολογική του δήλωση συνολικές δαπάνες για γιατρούς, νοσήλια και τόκους στεγαστικού δανείου για αγορά πρώτης κατοικίας ύψους 8.000 ευρώ λόγω της έκπτωσης του 10% από τον φόρο είχε όφελος 800 ευρώ. Με την κατάργησή τους από το 2013 ο φόρος εισοδήματος που θα κληθεί να πληρώσει θα είναι αυξημένος κατά 800 ευρώ.
Ανατροπές στη φορολογία
Ενιαίος φόρος στη συνολική ακίνητη περιουσία
Την επιβολή ενιαίου φόρου στη συνολική ακίνητη περιουσία, συμπεριλαμβανομένων και των «κλειστών» και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, καθώς και των αγροτεμαχίων προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις αλλαγές στη φορολογία, με στόχο τη μεταφορά του βάρους από την αγορά στην κατοχή του ακινήτου.
Ο νέος ενιαίος φόρος, που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος και τον ΦΑΠ, θα έχει κλιμακωτούς συντελεστές, που θα ξεκινούν από 0,1% και θα φτάνουν μέχρι 2%, ανάλογα με την αντικειμενική αξία των ακινήτων και ένα χαμηλό ατομικό αφορολόγητο όριο γύρω στα 100.000 ευρώ για την πρώτη κατοικία.
Στον νέο φόρο θα υπάγονται ακίνητα που σήμερα απαλλάσσονται, όπως τα αγροτεμάχια και εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού κτήματα ακόμη και εκτάσεις με φωτοβολταϊκά συστήματα. Ο φόρος θα επιβάλλεται στο σύνολο των ακινήτων, χωρίς να εξετάζεται αν ιδιοχρησιμοποιούνται, είναι ηλεκτροδοτούμενα ή αποφέρουν εισόδημα στον κάτοχό τους.
Για παράδειγμα, για κάποιον που έχει στην κατοχή του σπίτι αξίας 300.000 ευρώ και οικόπεδο εκτός σχεδίου 100.000 ευρώ η Εφορία θα υπολογίζει τον φόρο επί της συνολικής αξίας των ακινήτων του, δηλαδή επί των 300.000 ευρώ.
Από τον φόρο θα εξαιρεθούν μόνο η αγροτική γη που ανήκει σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Κώστας Αντωνάκος
 
Πηγή: ΕΘΝΟΣ