Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Συναγερμός για ατύχημα στο πιο "ηλικιωμένο" πυρηνικό εργοστάσιο στη Γαλλία


Ένα περιστατικό σημειώθηκε σήμερα στην πυρηνική μονάδα του Fessenheim, την παλαιότερη της Γαλλίας, που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσαν οι πυροσβέστες αναφέροντας ότι υπάρχουν δύο ελαφρά τραυματίες, σύμφωνα με τον όμιλο Electricité de France (EDF).
"Δεν επρόκειτο για πυρκαγιά", διευκρίνισε ο νομάρχης με βάση τις πρώτες διαθέσιμες πληροφορίες. "Υπήρξε μια διαρροή ατμού υπεροξειδίου του υδρογόνου που σχηματίστηκε από τον ψεκασμό σε μια δεξαμενή υπεροξειδίου του υδρογόνου το οποίο έκανε αντίδραση με το νερό", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον EDF, δύο άτομα υπέστησαν ελαφρά εγκαύματα.

Ένας εκπρόσωπος του EDF στο Παρίσι αναφέρθηκε σε δυο άτομα που υπέστησαν "ελαφρά εγκαύματα μέσα από τα γάντια τους" μετά "την διαρροή ατμού που κατά πάσα πιθανότητα ενεργοποίησε τα συστήματα πυρόσβεσης". "Δεν επρόκειτο για πυρκαγιά, ήταν ένα μικρό πρόβλημα" που σημειώθηκε "σε βοηθητικά κτίρια της πυρηνικής ζώνης, αλλά όχι στο κτίριο του αντιδραστήρα", πρόσθεσε.

Η πυροσβεστική υπηρεσία του Άνω Ρήνου παρενέβη με πενήντα άνδρες επί τόπου, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.

Η Fessenheim, η πλέον "ηλικιωμένη" από τις πυρηνικές μονάδες που λειτουργούν σήμερα στη Γαλλία, και για το λόγο αυτό έχει ιδιαίτερα επικριθεί από τους οικολόγους, λειτουργεί από το 1977. Η μονάδα αυτή, που εκμεταλλεύεται ο EDF, διαθέτει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες με παραγωγική ικανότητα 900 μεγαβάτ ο κάθε ένας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει δεσμευτεί να κλείσει τη μονάδα μέχρι το 2017.
newsit.gr