Η λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και ειδικά της μεταβατικής περιόδου μέχρι την ολοκλήρωση του ΠΕΣΔΑ, θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει σήμερα το μεσημέρι, στις 12, στην Τρίπολη, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης με τους εκπροσώπους των προεπιλεγμένων εταιρειών για το διαγωνισμό του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ».
Στη συνάντηση, οι δύο πλευρές θα επικεντρωθούν στην καλύτερη προετοιμασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, ενώ ο περιφερειάρχης αναμένεται να θέσει στους εκπροσώπους των επτά εταιρειών έναν ξεκάθαρο όρο αναφορικά με τη μεταβατική περίοδο, η οποία έχει ουσιαστικά βάλει στα «χαρακώματα» περιφέρεια και δήμους της Πελοποννήσου: πιστός στο δόγμα «early win», θα τους ζητήσει τα όποια αντισταθμιστικά οφέλη να... εξαντληθούν στη μεταβατική περίοδο της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιφέρειά του.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιστοσελίδας από πηγές της περιφέρειας, ο Π. Τατούλης θα τονίσει στους εκπροσώπους των εταιρειών πως περιμένει από αυτούς «ουσιαστική συμμετοχή στο διάλογο και τήρηση του σφιχτού χρονοδιαγράμματος», όπως επίσης και «να συνδράμουν την Περιφέρεια Πελοποννήσου με τις προτάσεις τους και τις ιδέες τους στη βελτιστοποίηση των λύσεων».
Δε σταματά η αποκατάσταση των χωματερών
Παράλληλα, θα θέσει ως όρο και τη συνέχιση της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, προκειμένου -όπως έλεγε χαρακτηριστικά πηγή από την Περιφέρεια Πελοποννήσου- να μη βρεθούν, για παράδειγμα, με το πέρας της μεταβατικής περιόδου κάτοικοι, δήμοι αλλά και Αιρετή Περιφέρεια με 82 ανεξέλεγκτες χωματερές. Να σημειωθεί πως η αποκατάσταση των χωματερών, που ήδη γίνεται, θα προχωρήσει μέσω κρατικής χρηματοδότησης και όχι με χρήματα των εργολάβων.
Οι άξονες που θα κινηθεί ο Π. Τατούλης
Στη συνάντηση, στην οποία θα παρευρεθεί και η αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής Ντίνα Νικολάκου, σύμφωνα με τις πληροφορίες της aftodioikisi.gr, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης -πέραν των προαναφερθέντων- θα:
- επισημάνει την καινοτομία που εισάγεται στη διαχείριση των σκουπιδιών, καθώς «για πρώτη φορά στη χώρα μας χρησιμοποιείται ο ανταγωνιστικός διάλογος».
- υπογραμμίσει επίσης μια δεύτερη καινοτομία, σημειώνοντας πως «χρησιμοποιούμε τον ιδιωτικό τομέα για να λύσουμε προβλήματα του έργου, π.χ., χωροθέτηση».
- αναφέρει πως το μοντέλο που παρουσιάστηκε σε κλιμάκιο της Task Force «θα ακολουθηθεί σε όλους τους διαγωνισμούς απορριμμάτων στην Ελλάδα, θα υιοθετηθεί παντού».
- τονίσει τη σημασία της συνεχούς διαβούλευσης με τους πολίτες και τις δημοτικές Αρχές για τη διαχείριση των σκουπιδιών. «Έχουμε ζητήσει την πλήρη συνεργασία των δήμων προκειμένου να δοθούν στους προεπιλεγέντες όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για τα απορρίμματα», θα πει στη σύσκεψη, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιστοσελίδας από πηγές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Πρόθεση του Π. Τατούλη είναι η περιφέρεια να κινηθεί όπως μέχρι τώρα, «δηλαδή αποφασιστικά, γρήγορα, με διαφάνεια και αποτελεσματικά. Χωρίς άσκοπες παρατάσεις, χωρίς άσκοπες ενστάσεις, όπως αυτή του υποψηφίου που προσέφυγε στο ΣτΕ, αλλά... έχασε».
Ο περιφερειάρχης, τέλος, θα σημειώσει ότι ο Ανταγωνιστικός Διάλογος αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για όλους: «Για την Περιφέρεια, για να λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων, για τους συμμετέχοντες, για να "μάθουν" μέσα από αυτή τη διαδικασία (που πλέον θα αποτελεί τη βασική διαδικασία για αυτά τα έργα στη χώρα μας), και για τη χώρα, ανάπτυξη επί του πρακτέου».