Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Ε.Δ: Αναταραχή από την παραίτηση Ζαζιά- «Εξισορρόπηση» με τον Κ. Γκίνη, αρχηγό ΓΕΣ

Αναταραχή στις Ένοπλες Δυνάμεις από την επιστολή παραίτησης Ζαζιά, «εξισορρόπηση» με τον Κ. Γκίνη, αρχηγό ΓΕΣ. Τι δήλωσανο υπουργός, κόμματα
          

Νέος αρχηγός ΓΕΣ ανέλαβε ο αντιστράτηγος Κ. Γκίνης, μετά την παραίτηση του Κ. Ζαζιά που με επιστολή του αποκάλυπτε ότι στις κρίσεις των Ε.Δ υπήρχε θέμα «ηθικό». Όλοι κάνουν λόγο για κυβερνητική επιλογή επαναφοράς αποστράτων, την οποία η καυστική επιστολή του παραιτηθέντα αρχηγού Ζαζιά ανέτρεψε. Την ύπαρξη τέτοιας πρόθεσης από μέρους της κυβέρνησης, διέψευσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Όλα δείχνουν ότι ο σάλος που προέκυψε, αντέστρεψε ειλημμένες αποφάσεις της τελευταίας στιγμής. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάνουν λόγο για κομματικές κρίσεις, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά καταστρατήγηση νόμιμων διαδικασιών...
Αναλυτικότερα:

Ο υπουργός κ. Παναγιωτόπουλος, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, δήλωσε ότι στη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού τοποθετήθηκε ο Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Γκίνης, μέχρι σήμερα Διοικητή Στρατιάς και ταυτόχρονα Γενικός Επιθεωρητής Στρατού.

Την παραίτησή του είχε υποβάλλει στις ...2 τα ξημερώματα ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, με επιστολή που ανέφερε πώς «σεβόμενος το προσωπικό που είχε την τιμή να διοικήσει επί εννιάμηνο, υπέβαλε την παραίτησή του, για λόγους που άπτονται της ηθικής και της αξιοπρέπειας, τόσο της δικής του όσο και του Στρατεύματος».


Ερωτηθείς ο υπουργός Άμυνας για την παραίτηση του αρχηγού ΓΕΣ, δήλωσε: «Η παραίτηση του κ. Ζιαζιά ήταν μία προσωπική του επιλογή. Δεν έχω να σχολιάσω κάτι περισσότερο. Απλώς, επειδή ακούω στα ραδιόφωνα διάφορα από το πρωί, δεν υπήρξε ποτέ και δεν ετέθη ποτέ θέμα επιστροφής αποστράτων στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ούτε υπήρξε, ούτε ετέθη από κανέναν».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, o κ. Ζιαζιάς υπέβαλε την παραίτησή του, αντιδρώντας στις υποδείξεις που του έγιναν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για το ποιες θα πρέπει να είναι οι επιλογές του για τους ανώτατους αξιωματικούς εν όψει των κρίσεων στο στράτευμα.


Οι αντιδράσεις των κομμάτων κάνουν όλες λόγο για κομματικές μεθοδεύσεις.
Συγκεκριμένα:

Οι υπεύθυνοι Τομέα Άμυνας Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. Γιώργος Βαρεμένος, Θοδωρής Δρίτσας και Βασίλης Χατζηλάμπρου, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «προέβη σε ωμή παρέμβαση στα υπηρεσιακά ζητήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και ευθεία παράβαση των κείμενων διατάξεων, καταστρατηγώντας τις νόμιμες διαδικασίες και απαξιώνοντας τα συλλογικά όργανα των Γενικών Επιτελείων. Η παραίτηση του Αρχηγού Γ.Ε.Σ. κ. Κων/νου Ζιαζιά, αποτελεί κόλαφο στην κυβερνητική αναίδεια.
Η επιστροφή σε μεθοδεύσεις του θλιβερού παρελθόντος, και η μεταμεσονύκτια διακίνηση καταλόγων με ημετέρους από τα υπουργικά γραφεία, εκπροσωπούν το χθες, με το οποίο η σημερινή συγκυβέρνηση συνενοχής, όχι μόνο συνομιλεί, αλλά και το αντιπροσωπεύει.
Δεν καταλείπεται, πλέον, καμία αμφιβολία ότι οι συνεχιζόμενες αναβολές των τακτικών κρίσεων από την Κυβέρνηση και η πρόδηλα παράνομη σύνδεση των μεταθέσεων με τις «γαλάζιες» κρίσεις, δεν ανταποκρίνονταν σε καμία υπηρεσιακή ανάγκη και αποσκοπούσαν αποκλειστικά, στην οριστικοποίηση της λίστας των ημετέρων. Δυστυχώς, εξαιτίας της παλινόρθωσης του κομματικού κράτους, όποια στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τελικά μετατεθούν, καλούνται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή να πληρώσουν βαρύ προσωπικό και οικογενειακό τίμημα. Δεν υπάρχει κανένα άλλοθι, για την αναπαραγωγή των εξαρτήσεων της σημερινής Πολιτικής Ηγεσίας, από προσωπικά-κομματικά ακροατήρια, ούτε από αδιαφανείς φημολογούμενες επαναφορές αποστράτων, σε βάρος των εν ενεργεία στελεχών».
 
Το ΚΚΕ σημειώνει: «Δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά γύρω από το θέμα της παραίτησης του αρχηγού ΓΕΣ και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει το λαό σχετικά με τις βαθύτερες αιτίες και τις αντιθέσεις που η παραίτηση εκφράζει».
 
Από τον ΛΑΟΣ, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Γ. Γεωργίου, δήλωσε: «Η παραίτηση του Αρχηγού ΓΕΣ αποδεικνύει για μια ακόμη φορά, ότι οι ΕΔ της χώρας γαλουχούν και φιλοξενούν εις τους κόλπους των, στελέχη ανυποχώρητα, ηγέτες με χαλύβδινη αφοσίωση στις αρχές και τις αξίες και τέλος, αξιωματικούς έτοιμους για την θυσία, πάντοτε επ' αγαθώ της Πατρίδος»

Το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών, υποστηρίζει πως η παραίτηση Ζιαζιά ματαίωσε τα σχέδια της κυβέρνησης για κομματικές κρίσεις. Σημειώνει πώς «το κείμενο της παραίτησης του Αντιστράτηγου Ζιαζιά περιλαμβάνει βαρύτατες εκφράσεις οι οποίες πρέπει να προβληματίσουν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.
Όλα δείχνουν ότι αυτή η παραίτηση, αφ’ενός οδήγησε στη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου ότι δεν θα επιστρέψουν απόστρατοι στις Ένοπλες Δυνάμεις, πράγμα το οποίο μελετούσε η κυβέρνηση αφ’ετέρου έδειξε, έστω και έμμεσα, το παρασκηνιακό παιχνίδι των τελευταίων 24ώρων, που δυστυχώς για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τη Χώρα, παίζεται διαρκώς από τη Μεταπολίτευση ως σήμερα.
Οι ανακοινώσεις του ΚΥΣΕΑ και η επιλογή του Κωνσταντίνου Γκίνη στη θέση του Α/ΓΕΣ, δείχνουν ότι αποφεύχθηκαν ενέργειες που θα έπλητταν το κύρος και το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων».

eklogika.gr